Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Boczniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu na wysokie wartości odżywcze.

   Boczniaki występują niemal na wszystkich kontynentach. Rosną na pniach drzew liściastych, często także w ogrodach i parkach. Średnica kapeluszy boczniaków dorasta od 5 do 25 cm. Mają szarą, popielatą, lekko brązową barwę i miękką, sprężystą konsystencję. W wielu krajach również w Polsce prowadzi się uprawy boczniaka ostrygowatego na belkach ze słomy. Jakie są więc jego wartości odżywcze i jak wykorzystywać go w kuchni, aby cieszyć się jego smakiem i aromatem?





Boczniaki - właściwości odżywcze i lecznicze

   Boczniaki są produktem niskokalorycznym. W 100 gramach znajduje się zaledwie 33 kalorii (kcal). Sucha masa stanowi zaledwie od 9,6 do 13,8% świeżej masy tego grzyba. W stu gramach boczniaków znajduje się bowiem 89,18 gramów wody. Znaczna część węglowodanów zawartych w boczniakach to glikogen, który jest związkiem zapasowym. Oprócz tego boczniaki zawierają związki nierozpuszczalne w wodzie, które nie ulegają trawieniu w organizmie człowieka takie jak: błonnik, celuloza i chityna.

   Boczniaki są źródłem witamin z grupy B. Spożycie 100 gramów boczniaków pokrywa 32% dziennego zapotrzebowania na witaminę B2, 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę B3 i 26% dziennego zapotrzebowania na witaminę B5. Boczniaki to też dobre źródło witamin B1 i B9. Witaminy z grupy B odpowiadają min. za prawidłowe działanie układu nerwowego, mięśniowego, biorą udział w procesach krwiotwórczych. Wśród składników mineralnych występujących w boczniakach możemy znaleźć w sporych ilościach miedź, cynk, fosfor i potas. Grzyby te zawierają również pewne ilości witaminy D2.

   Boczniki zawierają też cenne beta-glukany, które zwiększają odporność organizmu na choroby, zwiększają efektywność przyjmowanych leków, działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo oraz zmniejszają ilość cholesterolu całkowitego we krwi.

   Specyficzne walory smakowe i zapachowe boczniaki zawdzięczają niemal 150 związkom lotnym, które można spotkać w ich składzie. Są to między innymi 1-oktanol, 3-oktanol, 3-oktanon, 1-okten-3-ol, czy aldehyd benzoesowy.



Kalorie i wartości odżywcze - boczniaki

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 33 kcal / 139 kJ
Białko 3,31 g
Tłuszcz ogółem 0,41 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,062 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,031 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,123 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,123 g
Węglowodany 6,09 g
Błonnik pokarmowy 2,3 g
Witamina A 48 I.U.
Witamina D 29 I.U.
Witamina E 0 mg
Witamina K1 0 µg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,125 mg
Witamina B2 0,349 mg
Witamina B3 (PP) 4,956 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
1,294 mg
Witamina B6
0,11 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
38 µg
Witamina B12
0 µg
Wapń 3 mg
Żelazo 1,33 mg
Magnez 18 mg
Fosfor 120 mg
Potas 420 mg
Sód 18 mg
Cynk 0,77 mg
Miedź 0,244 mg
Mangan 0,113 mg
Selen 2,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~
Woda 89,18 g



Wykorzystanie w kuchni boczniaków

   Boczniaki są stałym i cenionym elementem kuchni japońskiej, koreańskiej i chińskiej. W kuchni czeskiej, polskiej i kuchni słowackiej wykorzystywane są w zupach i gulaszach. Są doskonałym zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich i wegańskich (często stanowią alternatywę dla kotletów schabowych). Mogą być gotowane i pieczone oraz smażone i  podawane z masłem i bułką tartą. Stanowią składnik zup, sałatek oraz sosów do makaronów. Idealnie sprawdzą się także podczas grillowania.

   Boczniaki mogą być mrożone oraz suszone, dzięki czemu poza sezonem będą idealnym dodatkiem do wielu potraw. Ich smak doskonale podkreśli również marynowanie.



Ciekawostki o boczniakach

→ Istnieje wiele odmian uprawnych boczniaków, w tym również odmiany o kolorze różowym
→ Boczniak ostrygowaty jest grzybem drapieżnym. Wydziela on bowiem substancje chemiczne, które wnikając do ciał nicieni, bytujących w drewnie, trawiąc je
→ Po raz pierwszy boczniaki uprawiane były w Niemczech jako środek spożywczy podczas I wojny światowej
→ Zarówno nazwy łacińskie, jak i potoczne odnoszą się do kształtu owocników. Łaciński "pleurotus" (na boki) odnosi się do bocznego wzrostu łodygi w stosunku do kapelusza, natomiast łaciński "ostreatus" (i angielska nazwa zwyczajowa ostryga) nawiązuje do kształtu kapelusza, który przypomina małża o tej samej nazwie.
→ Boczniaki są saprofitami (czyli cudzożywnymi organizmami, pobierającymi energię z martwych szczątków), które rozkładają drewno drzew liściastych, a zwłaszcza buków
→ Boczniak w języku angielskim to Oyster mushroom, w języku niemieckim Austernpilz, w języku francuskim Pleurote, w języku hiszpańskim Seta de ostra, w języku rosyjskim Вёшенка (wym. weszenka)




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 5


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE