Owoce borówki amerykańskiej (borówki wysokiej) to małe kuleczki mające wiele właściwości, które zawdzięczają swym wartościom odżywczym, smakiem oraz wyglądem przypominające znane nam wszystkim czarne jagody.
Owoce borówki amerykańskiej są pyszne i soczyste, kojarzą się z latem i doskonale urozmaicają wszelkiego rodzaju desery - od lodów, przez galaretki, aż po ciasta, torty itd. Choć mają niewiele kalorii, to są cennym źródłem witamin i antocyjanów. Przyjrzyjmy się im bliżej!
|
|
Borówka amerykańska - podstawowe informacje
Borówka amerykańska, zwana również borówką wysoką (Vaccinium corymbosum), to wysoki krzew (na 2-3 metry) z rodziny wrzosowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej i w stanie dzikim rośnie na terenach wilgotnych, np. wokół bagien oraz jezior. W Polsce jest rośliną uprawną.
Choć nazwą "borówka amerykańska" określa się roślinę, na której rosną spożywane przez nas owoce, potocznie je również nazywa się borówkami.
Borówki amerykańskie - właściwości odżywcze i lecznicze
100 gramów borówek amerykańskich dostarcza około 57 kalorii (kcal) oraz 2,4 grama błonnika pokarmowego. Składa się głównie z wody oraz cukrów - ilości tłuszczu oraz białka w borówkach jest znikoma i nie przekracza 1%.
Borówki amerykańskie są dobrym źródłem witamin z grupy B (B2, B6), witaminy E oraz minerału - miedzi. Charakteryzują się również stosunkowo wysoką zawartością witaminy C, witaminy K1 oraz składnika mineralnego - manganu, a także antyoksydantów, głównie antocyjanów.
Borówka amerykańska ma wiele pozytywnych właściwości: zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, poprawia stan skóry, wspomaga układ nerwowy, wspomagają wzrok (polepszając krążenie krwi w naczyniach krwionośnych gałki ocznej i zapobiegając zwyrodnieniom plamki żółtej), wykazuje działanie tak przeciwbiegunkowe, jak i wspomaga walkę z zaparciami, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, alkalizuje organizm, wspomaga odporność, spowalnia procesy starzenia się komórek, wspomaga wątrobę oraz pracę nerek, stosuje się ją także w leczeniu zespołu przewlekłego zmęczenia, infekcjach skóry, zaburzeniach przewodu pokarmowego, a także w chorobach nerek i układu moczowego, ponieważ uniemożliwiają bakteriom przyleganie do nabłonka dróg moczowych, borówki poprawiają również zdolność koncentracji.
Kalorie i wartości odżywcze - borówka amerykańska
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 57 kcal / 240 kJ |
Białko | 0,74 g |
Tłuszcz ogółem | 0,33 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,028 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,047 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,146 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,058 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,088 g |
Węglowodany | 14,49 g |
Błonnik pokarmowy | 2,4 g |
Witamina A | 54 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,57 mg |
Witamina K1 | 19,3 µg |
Witamina C | 9,7 mg |
Witamina B1 | 0,037 mg |
Witamina B2 | 0,041 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,418 mg |
Witamina B6 | 0,052 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 6 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,124 mg |
Wapń | 6 mg |
Żelazo | 0,28 mg |
Magnez | 6 mg |
Fosfor | 12 mg |
Potas | 77 mg |
Sód | 1 mg |
Cynk | 0,16 mg |
Miedź | 0,06 mg |
Mangan | 0,34 mg |
Selen | 0,1 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Zastosowanie w kuchni borówki amerykańskiej
Borówka, tak jak i inne owoce sezonowe, ma szerokie spektrum kulinarnych zastosowań. Doskonale sprawdza się jako samodzielna przekąska, niemniej wspaniale komponuje się również z innymi produktami, np. jogurtem, serkiem homogenizowanym czy nawet mleczkiem kokosowym. Można układać ją na wierzchu ciasta (pamiętajmy jednak, że borówki w wysokich temperaturach tracą swe właściwości), dodawać do owsianki, muffinów, lodów, koktajli, sałatek owocowych itd. Wszystko zależy od naszych indywidualnych preferencji.
Jaka jest różnica pomiędzy borówką amerykańską a czarną jagodą?
Borówki amerykańskie (łacińska nazwa vaccinium corymbosum, znana też jako borówka wysoka) są kuzynkami czarnych jagód (łacińska nazwa vaccinium myrtillus, znana też jako borówka czernica lub borówka czarna), niemniej nie można ich ze sobą mylić. Różnią się one bowiem tak wyglądem (borówki są większe od jagód), jak i właściwościami. I tak, borówki wykazują silniejsze działanie przeciwnowotorowe oraz lepiej wspomagają wątrobę i wzrok, niemniej szacuje się, iż to jagody posiadają więcej garbników, mniej kalorii oraz mniej cukru. Czy borówka jest więc lepsza od jagód? A może to właśnie jagody wygrywają tę walkę? Cóż, zdaje się, iż ani jeden owoc, ani drugi nie jest tak naprawdę lepszy od swego kuzyna. Warto jeść tak jagody, jak i borówki.
Po lewej stronie czarne jagody, po prawej borówki amerykańskie
Ciekawostki o borówkach
→ Istnieje aż 450 odmian borówki amerykańskiej
→ Napar z suszonych borówek uspokaja i działa przeciwbólowo
→ Największym plantatorem borówki w Europie jest Polska
→ Sen o jedzeniu borówek symbolizuje nadchodzące pogodzenie się z partnerem, z którym weszliśmy w konflikt
→ Indianie - rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej wierzyli, że jagody zesłał wielki duch, aby zapewnić im żywność w trudnych czasach
→ Borówka amerykańska w języku angielskim to Blueberry lub Huckleberry, w języku francuskim - Myrtille américaine, w języku niemieckim - Amerikanische heidelbeere, w języku hiszpańskim - Arándano azul
→ Borówka amerykańska jest to roślina długowieczna, ponieważ plantacje, przy dobrym zarządzaniu mogą być eksploatowane nawet przez 20 lat