Brzoskwinia to jeden z najpopularniejszych owoców sezonowych w naszym kraju. Nic w tym dziwnego - ma mało kalorii, liczne wartości odżywcze, no i oczywiście, fantastyczny smak i aromat, czyli, innymi słowy, jest po prostu pyszna! Ponadto, gama jej kulinarnych zastosowań jest naprawdę zadziwiająco szeroka.
Brzoskwinie, jakie znamy i jadamy, w różnych formach, to owoce drzewa zwanego brzoskwinią zwyczajną (łacińska nazwa systematyczna Prunus persica (L.) Batsch). Gatunek ten należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Chin, gdzie jej owoce jadano już 4000 lat temu! Poprzez starożytną Persję brzoskwinie w III wieku p.n.e. trafiły do Grecji, a stamtąd do Rzymu. W Europie Północnej pojawiły się w XVI wieku. Obecnie brzoskwinie nie rosną już dziko - są jedynie roślinami uprawnymi.
|
|
Owoce brzoskwini zwyczajnej dojrzewają, w zależności od konkretnej odmiany drzewka, od lipca do października. To właśnie wtedy najłatwiej jest kupić świeże brzoskwinie. Te charakteryzują się żółtawo-czerwoną skórką oraz specyficznymi "włoskami" pokrywającymi skórkę (jest ona omszona). Przed zbliżającym się brzoskwiniowym sezonem warto wiedzieć, jakie są jej właściwości, czemu warto jadać te soczyste i słodkie owoce, co można z nich przygotować. Potem możemy się już tylko brzoskwiniami zajadać!
Brzoskwinie - właściwości odżywcze i lecznicze
100 gramów brzoskwini dostarcza jedynie 39 kalorii (kcal) i 1,5 grama błonnika. Taka porcja składa się w prawie 89% z wody (reszta to głównie cukry proste oraz wspomniany błonnik). Tym samym brzoskwinie są sycące i gaszą pragnienie - stanowią idealną przekąskę w ramach zbilansowanej diety, również diety odchudzającej. Ich indeks glikemiczny wynosi jedynie 35. Brzoskwinie są dobrym źródłem:
- witaminy C (6,6 mg/100 g)
- witaminy B3 (0,806 mg/100 g)
- witaminy A (jako prowitamina - beta karoten) (326 IU/100 g)
- witaminy E (0,73 mg/100 g)
- potasu (190 mg/100 g)
- miedzi (0.068 mg/100 g)
Dostarczają tez pewnych ilości witaminy B1, B2, B5, B6, witaminy K1, magnezu, fosforu, cynku, manganu, boru. Owoce są też źródłem roślinnych fitosteroli. Należy pamiętać, że takie wartości odżywcze posiadają tylko świeże, nieprzetworzone owoce. Brzoskwinie w puszkach - czyli przetworzone posiadają znacznie mniej wartości.
Brzoskwinie dzięki owej zawartości licznych składników odżywczych, oprócz wspaniałego smaku, charakteryzuje również bardzo wiele innych cech i właściwości. Owoce te mają pozytywny wpływ na stan włosów, skóry oraz paznokci - odżywiają je, nawilżają i wzmacniają. Są, w pełnym tego słowa znaczeniu, sprzymierzeńcami młodego i atrakcyjnego wyglądu. Poza tym, poprawiają samopoczucie i dodaję energii, działając przy tym kojąco na zszarpane nerwy, zapobiegają apatii, rozdrażnieniu - brzoskwinie są bowiem źródłem niacyny, czyli substancji potrzebnej do produkcji serotoniny, czyli jednego z hormonów szczęścia.
Brzoskwinie, dzięki zawartości wody oraz błonnika, świetnie wspomagają i regulują pracę jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom. Są lekkostrawne, więc nie obciążają układu pokarmowego. Poza tym, wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn, m.in. dzięki działaniu moczopędnemu. Owoce są zasadotwórcze, a więc są pomocne w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej.
Brzoskwinie dzięki naturalnej zawartości boru podnoszą poziom hormonu estrogenu, a więc do swej diety powinny włączyć je kobiety będące w okresie menopauzy - złagodzą w ten sposób jej nieprzyjemne objawy i zminimalizują objawy osteoporozy.
Kalorie i wartości odżywcze - brzoskwinie
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 39 kcal / 163 kJ |
Białko | 0,91 g |
Tłuszcz ogółem | 0,25 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,019 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,067 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,086 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,002 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,084 g |
Węglowodany | 9,54 g |
Błonnik pokarmowy | 1,5 g |
Witamina A | 326 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,73 mg |
Witamina K1 | 2,6 µg |
Witamina C | 6,6 mg |
Witamina B1 | 0,024 mg |
Witamina B2 | 0,031 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,806 mg |
Witamina B6 | 0,025 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 4 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,153 mg |
Wapń | 6 mg |
Żelazo | 0,25 mg |
Magnez | 9 mg |
Fosfor | 20 mg |
Potas | 190 mg |
Sód | 0 mg |
Cynk | 0,17 mg |
Miedź | 0,07 mg |
Mangan | 0,67 mg |
Selen | 0,1 µg |
Fluor | 4 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | 10 mg |
Brzoskwinie w kuchni
Brzoskwinie stanowić mogą samodzielną przekąskę, ale również dodatek do bardzo wielu dań czy deserów, bazę do przetworów itd.
Możemy dodawać je do słodkich wypieków - ciast, ciasteczek, drożdżówek, galaretek, musów, lodów, owocowych koktajli czy kisieli. Poza tym, możemy je zapiekać - np. z kruszonką lub wypełnione marcepanowym czy twarogowym nadzieniem. Idealnie komponują się z produktami mlecznymi, miodem i bakaliami.
Z brzoskwiń przyrządzać można również dżemy, konfitury czy marmolady, a nawet gotować z nich pyszne i orzeźwiające kompoty.
Brzoskwinie pasują również do dań obiadowych. Wykorzystuje się je np. jako element farszu lub sosów do dań drobiowych czy wieprzowiny, dodaje do sałatek z warzyw, słonych serów, ryżu czy też, tu znów, mięsa. Brzoskwinie pasują, tak naprawdę, do każdej smakowej nuty czy całej gamy.
Ciekawostki o brzoskwiniach
→ Nektarynka jest jedną z odmian brzoskwini
→ Z pestek brzoskwiń wytłacza się olej, o zapachu migdałów, który wykorzystywany jest w produkcji olejków do masażu
→ Drzewa brzoskwini zwyczajnej pryskane są preparatami przeciw grzybom powodującym choroby tych roślin jedynie w okresach bezlistnych
→ W Japonii pestki brzoskwiń wykorzystywane były niegdyś do polerowania drewna
→ Brzoskwiniowe drzewo oraz jego owoce były otaczane w Chinach specjalną czcią - owoce uznawane były za święte, a drzewa - przeklęte. Nie można było ich ścinać. Gdy pień sam spróchniał, palono go
→ Brzoskwinia jest stanowym owocem Kalifornii Południowej (Stany Zjednoczone).
→ W licznych kulturach brzoskwinia jest symbolem płodności i afrodyzjakiem
→ Z owoców brzoskwini wytwarza się liczne kosmetyki - maseczki, szampony, mydła, mleczka do twarzy i ciała, płyny do kąpieli
→ Brzoskwinia w języku angielskim to peach, w języku niemieckim pfirsich, francuskim pêcher, hiszpańskim melocotón
→ Najwięksi producenci brzoskwiń to Chiny, Włochy, Hiszpania, Stany Zjednoczone, Grecja, Turcja i Iran
→ Owoce są dość podatne na psucie, dlatego dla zachowania świeżości owoców musimy zachować optymalne warunki przechowywania. Optymalna temperatura przechowywania owoców to 0°C÷4°C, przy zachowaniu dość wysokiej wilgotności - przy takich parametrach przechowywania spokojnie wytrzymają 2 tygodnie