Dzisiaj jest: Środa, 25.11.2020 Imieniny: Erazma i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Budyń, kisiel, czy galaretka?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Budyń, kisiel, czy galaretka?


   Budyń, kisiel i galaretka to desery uwielbiane chyba przez wszystkich. Z reguły mają niewiele kalorii, a jeśli przyrządzimy je ze zdrowych składników i dodamy wartościowe dodatki, możemy dostarczyć sobie cennych związków odżywczych - błonnika, witamin oraz minerałów. Czy w takim razie można je jeść bez ograniczeń? Co mają w składzie tego rodzaju gotowe produkty do kupienia w sklepach? Poznajmy właściwości każdego z nich.





Kisiel

   Kisiel owocowy jest to żelujący deser, który przyrządza się z wywaru oraz musu z gotowanych owoców albo wyłącznie z przecieru z surowych owoców. Do deseru dodaje się skrobię ziemniaczaną, która ma za zadanie zagęścić całość. Skrobia zawiera łatwo przyswajalne węglowodany. Mogą ją spożywać osoby z celiakią, bo nie posiada glutenu. Może zbawiennie działać na wrażliwy żołądek i pomagać w przypadku biegunek, mdłości i bólów brzucha / ma konsystencję lekko płynną, dosyć specyficzną oraz nieco kwaśny smak. Kisiel można przygotować własnoręcznie. Wystarczy przecier z miękkich owoców, mąka ziemniaczana, zimna woda i cukier (lub słodzik). Najbardziej popularne są kisiele o smaku jabłkowym, wiśniowym oraz truskawkowym. Owoce zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Z reguły są niskokaloryczne i zawierają błonnik, który oczyszcza jelita i usprawnia procesy przemiany materii. Kisiele owocowe można podawać polane musem lub syropem owocowym, ale nie tylko. Niektórzy dodają bitą śmietanę, powidła, dżemy, ale i świeże owoce (np. borówki). Kisiel cieszy się dużą popularnością nie tylko wśród dzieci, ale i wśród dorosłych. Jest smaczną niskokaloryczną przekąską, którą można zjeść o każdej porze. Przeważnie serwuje się kisiel na zimno, lecz można jeść go też na ciepło. W sklepach można znaleźć wiele rodzajów tego deseru, głównie w formie proszku. Poniżej przedstawiono skład jednego z popularnych kisieli.

   Popularny kisiel ze sklepu - kisiel o smaku truskawkowym, popularnej marki, który można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym ma w składzie: cukier, mąkę ziemniaczaną, regulator kwasowości, koncentraty roślinne 0,4 % (z hibiskusa, marchwi oraz krokosza), witaminę C, następnie maltodekstrynę, aromat, a także sól.

   Cukier jest głównym składnikiem, produktu, a jak wiadomo, nie jest on zdrowy. Jeśli chodzi o zdrowe składniki, to ich ilość jest znikoma. Jedynie 0,4 % to naturalne ekstrakty roślinne, ale niestety wśród nich nie znajdziemy truskawek. Należy szukać takich produktów, które nie zawierają cukru, a mają w składzie znacznie więcej owoców. Wystarczy uważnie czytać etykiety, ponieważ można znaleźć o wiele wartościowsze, a jeszcze lepiej, jeżeli przygotujemy kisiel sami w domu - wtedy mamy pewność co do jego składu.



Budyń

   Budyń to dla wielu osób pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Najpopularniejsze smaki budyniu, to: czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, truskawkowy. Deser wyróżnia się kremową konsystencją oraz specyficznym aromatem. Można jeść go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przyrządzenia budyniu stosuje się skrobię albo mąkę, cukier, mleko, ewentualnie żółtko oraz pozostałe dodatki, np. kakao, owoce, wanilię. Przekąskę przygotowuje się zazwyczaj na bazie mleka. Mleko jest ważnym źródłem wapnia (pierwiastka budującego kości). Mleko zawiera też inne cenne minerały (np. magnez, potas), witaminy (D i A) oraz proteiny. Budyń można przyrządzić w różnych odmianach smakowych oraz z dodatkami (np. z przyprawami, orzechami, kawałkami banana). Owoce są źródłem witamin i minerałów. Co więcej, budyń jest lekkostrawny i nie obciąża przewodu pokarmowego. Z uwagi na delikatną i kremową konsystencję, mogą jeść go nawet maluchy albo osoby mające problem z gryzieniem pokarmów. Reasumując, na liście zdrowych oraz słodkich produktów nie może zabraknąć budyniu. Ten przyrządzony na bazie mleka, z dodatkiem świeżych owoców i miodu (zamiast cukru), może być zdrową alternatywą dla innych przekąsek, np. ciastek albo gotowych słodkich deserów w kubkach.



Galaretka

   Galaretka jest to produkt spożywczy, który posiada specyficzną galaretowatą strukturę, a powstaje dzięki dodatkom o cechach żelujących, czyli żelatyny, agaru bądź pektyny. Deser ten serwuje się na zimno, ponieważ pod wpływem ciepła robi się płynny. Galaretka podobnie jak kisiel i budyń jest lekkostrawna i może być bardzo wartościową przekąską, jeśli przyrządzimy ją ze zdrowych produktów. Galaretkę od kisielu i budyniu odróżnia to, że do jej zrobienia nie potrzeba mąki ani skrobi, a jej stałą konsystencję zapewnia dodatek składnika żelującego.

   Galaretki, w formie proszku, dostępne w sklepach posiadają niewiele o kalorii (około 50 kcal w 100 g). Jednak większość kalorii pochodzi z cukru i zazwyczaj jest go najwięcej ze wszystkich składników w produkcie. Do gotowej galaretki można samemu dołączyć zdrowsze dodatki, np. świeże owoce. Producenci niekiedy do galaretek dodają dodatki, takie jak syntetyczne barwniki, aromaty i związki konserwujące. Mimo wszystko galaretka jest deserem chętnie wybieranym nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych, a jej przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest bardzo proste. Jeśli dodamy do deseru owoce i przyprawy (np. wanilię) wzbogacimy ją o antyoksydanty, witaminy i błonnik. Żelatyna jest niezbędnym składnikiem każdej galaretki, aczkolwiek możemy zastąpić ją agarem albo pektyną. Popularna galaretka, dostępna w sklepie, zawiera w składzie: cukier, żelatynę, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, wyciąg z hibiskusa i czarnej marchwi, barwnik (karoteny). Deser zjedzony raz na jakiś czas może być doskonałą przekąską i o wiele zdrowszym zamiennikiem niezdrowych słodyczy. Gdy galaretkę przygotowujemy własnoręcznie, możemy wówczas uniknąć spożycia dodatkowych porcji cukru i konserwantów, więc wyjdzie to nam na zdrowie



   Reasumując - kisiel, galaretka i budyń przyrządzone ze zdrowych składników mogą być dobrą alternatywą dla typowych słodyczy. Gdy dodamy do nich świeże owoce, wzbogacimy je o witaminy, minerały i błonnik. Kupując gotowe produkty w proszku, w torebkach, warto zwracać uwagę na ich skład i unikać tych, które zawierają dużo cukru, sztucznych barwników i aromatów. Należy wybierać te z dużą zawartością owoców w składzie (w przypadku kisieli i galaretki), a jeszcze lepiej będzie, jeśli przygotujemy je sami w domu. Budyń na bazie mleka, z dodatkiem świeżych owoców i miodu (zamiast cukru), może być zdrowym zamiennikiem innych przekąsek, np. gotowych słodkich deserów w kubkach.




Zobacz więcej na temat:

budyńkisielgalaretka


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE