Narzekamy, że brakuje nam (słonecznej) energii, gdy tymczasem mamy ją w zasięgu ręki - w postaci chlorofilu ukrytego w zielonolistnych warzywach. Zielony barwnik uchodzi za naturalny związek, który oczyszcza organizm, działa przeciwzapalnie, a przy tym antyoksydacyjnie - przeciwdziałając rozwojowi nowotworów. Osoby żyjące w stałym stresie oraz przemęczone powinny jak najczęściej dostarczać organizmowi tego składnika.
Nazwa chlorofil pochodzi od greckiego słowa khloros - co znaczy zielone światło oraz słowa phylon - które oznacza liść. Związek ten został wyizolowany przez dwóch francuskich naukowców - Josepha Bienaimé Caventou i Pierre'a Josepha Pelletier w 1817 roku. Rośliny potrzebują chlorofil, ponieważ jest im potrzebny do przeprowadzenia fotosyntezy - zjawiska w którym chlorofil przy udziale światła słonecznego, dwutlenku węgla i wody produkuje węglowodan i tlen.
|
|
Chlorofil jako naturalny lek na zakwaszenie
Warto wykorzystać chlorofil w celu utrzymania zasadowego pH organizmu i zapobiegania szkodliwemu zakwaszeniu. Jeszcze do niedawna sądzono, że zielony barwnik jest potrzebny tylko do wspomnianego już procesu fotosyntezy, obecnie wiemy już, że chlorofil ma też korzystny wpływ na zdrowie człowieka. W cząsteczce zielonego barwnika znajduje się atom magnezu. Pod względem budowy chlorofil bardzo przypomina hemoglobinę.
Skuteczne oczyszczanie z zielonym barwnikiem w roli głównej
Wśród kuracji oczyszczających szczególnie skuteczna jest dieta oparta na spożywaniu zielonych koktajli. Spożywanie odpowiednich ilości zieleniny stanowi też ważny element diety dr Dąbrowskiej ukierunkowanej głównie na oczyszczanie organizmu. Chlorofil pomaga usunąć toksyny i inne zanieczyszczenia z krwi, limfy, wątroby oraz płynów wewnątrzkomórkowych. Efektem takiej kuracji jest podniesienie poziomu energii oraz poprawa odżywienia tkanek.
Dostarczasz nie tylko chlorofil
Pijąc zielone koktajle (np. sok z zielonego jęczmienia) dostarczasz organizmowi nie tylko odpowiednią dawkę chlorofilu, ale również szereg enzymów i minerały, w tym między innymi potas, magnez, żelazo, fosfor i sód. Ponadto, w skład takich koktajli wchodzą również witaminy - przeciwutleniacze (A, C, E), witaminy z grupy B i K1.
Magazyn słonecznej mocy
Chlorofil bywa określany często jako magazyn słonecznej mocy, ponieważ skutecznie oczyszcza organizm z zanieczyszczeń, a dodatkowo neutralizuje kwasy w mięśniach. Chlorofil posiada również zdolność do łączenia się tlenem, którego nie lubią bakterie i grzyby. Patogeny nie znoszą też magnezu - dzięki temu, że cząstka zielonego barwnika zawiera właśnie ten pierwiastek oddziałuje odkażająco i przeciwzapalnie. Hemoglobina także niesie tlen, ale zawiera żelaz przyjazne dla bakterii i grzybów.
Chlorofil pomaga dbać o mikroflorę jelitową
Bakterie jelitowe odpowiadają w dużej mierze nie tylko za prawidłowe trawienie, ale również za silny układ odpornościowy. Chlorofil dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tlenu, której potrzebują również dobroczynne bakterie. Zaobserwowano, że, im więcej chlorofilu otrzyma flora jelitowa, tym lepiej dla jej równowagi i dla zdrowia.
Prozdrowotne działanie zielonego barwnika na organizm
Chlorofil wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwdziała zmianom patologicznym w cząsteczkach DNA. Ponadto, chlorofil blokuje przekształcanie zdrowych komórek w komórki nowotworowe oraz zmniejsza aktywność substancji kancerogennych. Zapewnienie odpowiedniej podaży chlorofilu przyczynia się do zwiększenia liczebności czerwonych krwinek. Ponadto, chlorofil wspomaga leczenie anemii i utrzymanie prawidłowej krzepliwości krwi. Zielony barwnik neutralizuje:
- metale ciężkie
- pozostałości leków
- zakwaszające działanie białek
- nieprzyjemną woń z jamy ustnej
- nieprzyjemny zapach potu
Ponadto, chlorofil obniża zapotrzebowanie na insulinę oraz skutecznie wspiera leczenie cukrzycy i wspomaga pracę trzustki i tarczycy. Efektem spożywania produktów bogatych w chlorofil są też poprawa pracy jelit i wątroby, wzmocnienie układu naczyniowego i zmniejszenie żylaków. Zielony barwnik wspomaga odnowę komórkową oraz pomaga w leczeniu chorób zapalnych. Chlorofil skutecznie poprawia koloryt skóry oraz łagodzi podrażnienia skóry.
Bogate źródła pokarmowe chlorofilu
Najwięcej chlorofilu znajduje się w takich warzywach, jak nać pietruszki, nać selera, por, liście młodych buraków. Nieco mniej chlorofilu zawierają koper, brokuły, szpinak i jarmuż, a także liście kalafiora, liście rzepy, liście kalarepy, liście rzodkiewek, kapusta włoska, kapusta pekińska, zielona fasolka szparagowa, rukola, groszek cukrowy, roszponka, brukselka, cukinia, ogórek. Źródłem zielonego barwnika w diecie są równie zioła, w tym: mniszek lekarski, babka lancetowata, pokrzywa zwyczajna, trawa pszeniczna i trawa jęczmienna (inaczej tzw. zielony jęczmień), lucerna. Wśród owoców na czoło wysuwają się zielone jabłka, kiwi i melony, Źródłem chlorofilu jest również chlorella i spirulina.
Najlepiej dostarczać wymienione wyżej produkty w postaci soków lub past. Najlepiej użyć wyciskarki lub blendera.
Henry Miller: chlorofil to płynna energia słoneczna
Henry Miller nazwał chlorofil płynną energią słoneczną - w swojej publikacji przedstawił wyczerpująco temat wpływu zielonego barwnika na ludzkie zdrowie. W opinii autora, chlorofil nie tylko wspiera układ odpornościowy, ale również walczy z rzeczywistymi czynnikami chorobotwórczymi. Wpływ zielonego barwnika na organizm jest wszechstronny. H. Miller podkreśla korzystne oddziaływanie chlorofilu na narządy wewnętrzne (oczyszczanie i regeneracja) oraz na układ krwiotwórczy.
Dbaj o siebie - wprowadź chlorofil do codziennej diety
Efekty spożywania produktów bogatych w chlorofil są widoczne bardzo szybko! Już od pierwszych dni zielonej kuracji można odczuć łagodny efekt oczyszczający oraz podniesienie poziomu energii. Wprowadzenie chlorofilu do codziennej diety jest ważnym elementem profilaktyki chorób cywilizacyjnych.