Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła


   Chrom jest jednym z ważnych mikroelementów w organizmie. Zawartość chromu w ciele dorosłego człowieka szacuje się na ok. 1-6 mg. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego chrome i oznacza barwę, która odnosi się do różnych kolorowych minerałów, w których występuje. Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem koniecznym do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, białek i tłuszczów.

   Najnowsze badania wskazują, że różnych grupach społecznych spożycie chromu jest nawet o 60% mniejsze niż zalecane. Wiąże się to z wysokim udziałem produktów wysoko przetworzonych w codziennej diecie. Jakie dokładnie funkcje pełni chrom, w jakich produktach spożywczych można go znaleźć oraz jakie jest dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement? Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka w organizmie człowieka?





Funkcje chromu w organizmie człowieka

   Chrom jednym z mikroelementów, który pełni szereg ważnych funkcji w prawidłowym działaniu całego organizmu. Do najważniejszych z nich należą:

- wpływ na metabolizm węglowodanów, lipidów oraz białek,
- tworzenie czynnika tolerancji glukozy (GTF - Glucose Tolerance Factor).
- zmniejszanie stężenia cholesterolu w surowicy krwi,
- stabilizacja kwasów nukleinowych.



Biodostępność chromu z pożywienia

   Chrom jest wchłaniany w jelitach, a stamtąd wraz z krwią transportowany do tkanek. Za wiązanie chromu odpowiadają dwa kompleksy białkowe: transferyna i chromodulina. Wchłanianie chromu wspomaga obecność witaminy C, niektóre aminokwasy (glicyna, kwas asparginowy), natomiast obniża zawartość żelaza, cynku, wapnia i manganu, oraz cukrów prostych.



Objawy nadmiaru i niedoboru w organizmie

Objawy i skutki niedoborów chromu:

- stany lękowe, nerwowość, wahania nastroju,
- stany depresyjne i depresja,
- odrętwienia i mrowienia palców rąk i nóg,
- zaburzenia koordynacji ruchu,
- zwiększone ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia
- nieprawidłowości neurologiczne - neuropatia i encefalopatia.


Objawy i skutki nadmiaru chromu:
 
   W zbilansowanej diecie nadmiary chromu zazwyczaj nie występują. Jego zbyt duże ilość mogą być dostarczone w postaci suplementów diety. Nadmiar chromu pogarsza wchłanianie żelaza, co może zwiększać ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Może także wpływać negatywnie na wchłanianie cynku. Nadmiar chromu może działać mutagenie i zwiększać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.



Dzienne zapotrzebowanie na chrom dla różnych grup ludności

   Zapotrzebowanie na chrom według Dietary Reference Intakes ustalone przez amerykańską National Academy of Sciences, Food and Nutrition Board.

Grupy ludności Chrom
Rekomendowane dzienne spożycie (AI)*1
[µg / dzień]
Niemowlęta 0-6 miesięcy 0,2
Niemowlęta 6-12 miesięcy
5,5
Dzieci 1-3 lata 11
Dzieci 4-8 lat 15
Mężczyźni 9-13 lat 25
Mężczyźni 14-18 lat 35
Mężczyźni 19-30 lat
35
Mężczyźni 31-50 lat 35
Mężczyźni 51-70 lat
30
Mężczyźni > 70 lat 30
Kobiety 9-13 lat 21
Kobiety 14-18 lat 24
Kobiety 19-30 lat 25
Kobiety 31-50 lat
25
Kobiety 51-70 lat 20
Kobiety > 70 lat 20
Kobiety w ciąży ≤ 18 lat
29
Kobiety w ciąży 19-30 lat
30
Kobiety w ciąży 31-50 lat 30
Kobiety karmiące ≤ 18 lat
44
Kobiety karmiące 19-30 lat
45
Kobiety karmiące 31-50 lat
45

*1 Rekomendowane dzienne spożycie (AI) - prawdopodobny poziom dziennego spożycia obliczony na podstawie obserwacji lub doświadczalnie ustalonych przybliżeń lub szacunków spożycia poszczególnych składników odżywczych. Wartość AI jest podawana kiedy nie jest możliwe oszacowanie RDA (Zalecanego dziennego spożycia).



Gdy chromu zabraknie

   Wśród objawów niedoboru chromu można wymienić między innymi takie dolegliwości, jak:

- bóle głowy
- zwiększona drażliwość
- niepokój
- zmęczenie

   Do rzadziej występujących dolegliwości należą nudności, zwiększenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz obniżenie nastroju. Są to konsekwencje długotrwałego niedoboru chromu. Co ciekawe, u wielu pacjentów występuje wówczas także zwiększona ochota na spożywanie nie tylko słodyczy, ale również alkoholu, co może mieć związek z rolą chromu w zakresie przemiany materii.



Źródła chromu w żywności

Produkty pochodzenia zwierzęcego:
 
- omułki - 128 µg w 100 g,
- ostrygi - 57 µg w 100 g,
- wieprzowina - 10 µg w 100 g,
- żółtko jaj - 6 µg w 100 g,
- wołowina - 3 µg w 100 g,
- śledzie 2 µg w 100 g.


Produkty pochodzenia roślinnego:

- orzechy brazylijskie - 100 µg w 100 g,
- suszone daktyle - 29 µg w 100 g,
- gruszki - 27 µg w 100 g,
- mąka pełnoziarnista - 21 µg w 100 g,
- pomidory - 20 µg w 100 g,
- brokuły - 16 µg w 100 g,
- orzechy laskowe - 12 µg w 100 g.




Zobacz więcej na temat:

chrom


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE