Sezon jesienny zawsze wiążę się ze zwiększoną zachorowalnością. Jeśli i ty masz problemy z nieustającymi przeziębieniami, spróbuj poprawić swoją odporność. Aby to zrobić, trzeba przede wszystkim zmienić dietę; cukier sprzyja namnażaniu się bakterii, najlepiej więc wyeliminować go z codziennego jadłospisu. Włączenie większej ilości warzyw może przynieść zaskakujące efekty - nawet zwykła czerwona papryka ma w sobie bardzo dużo witaminy C.
Imbir zawiera kilka niezwykle ciekawych substancji, dzięki którym jest tak cudowną i fascynującą byliną - warto więc stosować imbir. Ta azjatycka roślina znana była już w starożytności, a dziś powraca nie tylko jako przyprawa, ale też jako popularny remedium na wiele dolegliwości.
|
|
Bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów
W imbirze w zarówno w sproszkowanym jak i w kłączu można znaleźć m.in. witaminy z grupy B (zawiera szczególnie dużo witaminy B3, dzięki czemu imbir dba chociażby o układ hormonalny i produkcję np. estrogenu). Ponadto imbir zawiera sporo witaminy B6 (dlatego po ten korzeń powinny sięgać osoby z insulinoopornością - witamina B6 pomaga przy metabolizmie węglowodanów złożonych). W imbirze można znaleźć też mnóstwo minerałów, w tym żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, selen i mangan. Zarówno w korzeniu jak i w sproszkowanym imbirze znajdziemy bardzo dużo antyoksydantów - dlatego też w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity - miary pojemności antyoksydacyjnej oznaczanej dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy) imbir znajduje się wysoko. Regularne spożywanie imbiru wzmacnia więc odporność, działa przeciwrakowo (rak piersi, prostaty i jelita) oraz poprawia samopoczucie.
Imbir na przeziębienia
Dlaczego imbir tak często poleca się na przeziębienia? To dlatego, że jego działanie można przyrównać do aspiryny. Imbir zmniejsza zlepianie się płytek krwi, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne, a to wszystko dzięki olejom zawartym w roślinie.
Warto wiedzieć, że w imbirze znajdziemy też gingerol (związek fenolowy) - znajduje się on tylko w świeżym, nieprzetworzonym imbirze. Jeśli przyjrzeć się bliżej jego strukturze, bardzo przypomina on kapsaicynę, dzięki której roślina działa rozgrzewająco. To również może być przydatne przy przeziębieniu - nic tak nie rozgrzewa jak herbata ze startym imbirem. Kapsaicyna to związek chemiczny, który występuje m.in. w papryczce chili i odpowiada za charakterystyczny, ostry smak.
Sposób na przejedzenie i nudności?
W imbirze oprócz gingerolu znajdziemy też drugi aktywny związek - zingibain, który działa podobnie jak kapsaicyna - rozgrzewa, ale i przyspiesza trawienie. Spożycie imbiru zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw, by uniknąć dyskomfortu od przejedzenia. Co ciekawe, imbir może też pomóc na mdłości towarzyszące kobietom ciężarnym. Ssanie plasterka imbiru może skutecznie zniwelować poranne nudności. Warto go również stosować po narkozach i chemioterapiach. Co ciekawe imbir jest też częstym składnikiem leków na chorobę lokomocyjną. Dodatkowo doustne stosowanie imbiru sprzyja dbaniu o jamę ustną. Imbir niweluje nieprzyjemny zapach oraz zmniejsza ryzyko zakażeń bakteryjnych i wirusowych.
Szybsze spalanie tłuszczu
Imbir może być też dobrym wspomagaczem diety odchudzającej. Imbir wspomaga proces termogenezy, dzięki któremu temperatura ciała wzrasta, a organizm zużywa więcej energii i kalorii, co wpływa na utratę wagi. Wśród osób, które odchudzają się, popularna jest tzw. woda imbirowa, której picie pomaga w odchudzaniu. Wodę imbirową bardzo łatwo można przygotować w domu. Przepis jest taki - korzeń imbiru pokroić na cienkie plasterki i zalać 2 litrami wody. Gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać jeden duży ząbek czosnek i doprowadzić napar do wrzenia. Następnie całość przecedzić i pozostawić do ostygnięcia. Codziennie trzeba wypić około litra (ale nie jednorazowo) tak przygotowanej wody. Do każdego kubka wody warto dodać 1-2 plasterki cytryny lub limonki.
Dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia jest spożycie wody z cytryną i imbirem. Taka woda z dodatkami szybko postawi nas na nogi, zapewni dużo energii i jednocześnie świetnie oczyszcza organizm.
Jak stosować imbir?
Polecana już woda z imbirem to nie jedyny sposób na to, by regularnie spożywać tę roślinę. Warto przyrządzić imbir kandyzowany i sięgać po niego przy zapaleniach gardła. Wprawdzie nie warto z nim przesadzać, bo imbir kandyzuje się w cukrze, ale pamiętajmy o tym, że nawet do tabletek na gardło dodaje się cukier. Mały kawałek kandyzowanego imbiru z pewnością nie zaszkodzi, za to odkazi jamę ustną i rozgrzeje organizm od środka. Można go też dorzucić do potraw ze strączkami, by uniknąć gazów i wzdęć. Kilka pokrojonych plastrów warto też dodać do smażonych potraw. Zawsze lepiej stosować świeży imbir (zawiera on zdecydowanie więcej związków biologicznie czynnych) niż sproszkowany - ten drugi nie ma posiada tylu cennych właściwości. Świeży imbir jest też bardziej aromatyczny niż sproszkowany. Imbir w proszku sprawdzi się lepiej jako dodatek kulinarny względu na konsystencję. Tak czy inaczej warto używać obydwu form z pożytkiem na zdrowie!