Cukinia to warzywo, które dostarcza małej ilości kalorii, ale mimo to ma wiele wartości odżywczych. Jego zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne - z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzystuje jako bazę do słodkich wypieków. Nic więc dziwnego, że jest jednym z najchętniej uprawianych w Polsce na działkach czy w ogródkach warzyw.
Cukinia jest krewniakiem dyni. Co ciekawe, jej nazwa oznacza w języku włoskim małą dynię (zucchina). Wyhodowana w słonecznej Italii już w XIX wieku, do Polski trafiła dopiero kilkanaście lat temu. Zadomowiła się jednak na polskich stołach już na dobre. Czy fakt ten może cieszyć? Nie tylko może, ale i powinien! Cukinia jest bowiem naprawdę smakowita i co zostanie zaraz opisane, bardzo zdrowa. Na sezon, podczas którego kupić możemy świeże i chrupiące polskie cukinie czekają z niecierpliwością wszyscy jej admiratorzy oraz osoby dbające o zdrowie i świetną figurę.
|
|
Cukinia czy kabaczek?
Nazwy te czasem stosuje się zamiennie, a czasem określa się nimi jarzyny należące do dwóch różnych gatunków. Skąd to zamieszanie? Stąd, iż cukinia została wyselekcjonowaną w XIX wieku odmianą kabaczka, a więc jest w pewnym sensie również i nim, tj. można ją w ten właśnie sposób nazywać, jak robi się to np. na południu naszego kraju. Jednak tak naprawdę kabaczek i cukinia są tym samym warzywem, a różnią się od siebie jedynie stadium rozwoju - cukinia to jest młoda cukinia - młode warzywo, które po osiągnięciu stadium, w którym nasiona są już gotowe do zasadzenia przemienia się w kabaczka. Kabaczki od cukinii różnią się od siebie kolorem (kabaczki są bladożółte, a cukinie zielone lub żółte, ale owa żółć ma zdecydowanie bardziej intensywny kolor) i trochę też kształtem (kabaczki są zwykle szersze od cukinii), stąd traktowanie ich jako dwóch różnych gatunków również nie jest błędem.
Cukinia - właściwości odżywcze i lecznicze
Cukinia jest warzywem nie tylko smacznym i mającym szerokie kulinarne zastosowanie, ale też i bardzo zdrowym. Cukinia jest bowiem dobrym źródłem witamin z grupy B (B9 -> kwasu foliowego, B1, B2, B5, B6), A i K1, składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu oraz bardzo bogatym źródłem witaminy C. Dzięki zawartości owych witamin i składników mineralnych cukinia:
- pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci
- wspomaga układ nerwowy
- redukuje objawy i następstwa stresu
- wspomaga przemiany metaboliczne
- wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza walkę z infekcjami
- ma działanie antyoksydacyjne
- wspomaga wzrok
- wzmacnia krzepliwość krwi
- ma działanie moczopędne i przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu
Cukinię powinny również jadać przyszłe mamy, gdyż zawarty w nich kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwijania się płodu. Warto również dodać, iż cukinia jest dobrym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym (w 100 gramach dostarcza jedynie około 17 kalorii (kcal)) i w większości składa się z wody. Tym samym może być z powodzeniem włączona do diety osób dbających o linię. Warto również wiedzieć, iż cukinie i kabaczki wykazują silne działanie alkalizujące, dzięki czemu wspomagają odkwaszanie organizmu i przywracanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Kalorie i wartości odżywcze - cukinia
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 17 kcal / 70 kJ |
Białko | 1,21 g |
Tłuszcz ogółem | 0,32 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,084 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,011 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,091 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,061 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,030 g |
Węglowodany | 3,11 g |
Błonnik pokarmowy | 1,0 g |
Witamina A | 200 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,12 mg |
Witamina K1 | 4,3 µg |
Witamina C | 17,9 mg |
Witamina B1 | 0,045 mg |
Witamina B2 | 0,094 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,451 mg |
Witamina B6 | 0,163 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 24 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,204 mg |
Wapń | 16 mg |
Żelazo | 0,37 mg |
Magnez | 18 mg |
Fosfor | 38 mg |
Potas | 261 mg |
Sód | 8 mg |
Cynk | 0,32mg |
Miedź | 0,05 mg |
Mangan | 0,18 mg |
Selen | 0 µg |
Fluor | 0,2 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Cukinia - zastosowanie w kuchni
Cukinia ma, jak to zostało powiedziane, niezwykle wiele kulinarnych zastosowań. Można dodawać ją do leczo, francuskiego ratatouille, zup (w tym zup kremów), sałatek, sosów (zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich), można ją dusić, gotować... itd. Ponadto cukinię panierowaną w cieście naleśnikowym można smażyć (plasterki cukinii należy posolić i odstawić na jakiś czas, a następnie zetrzeć ręcznikiem papierowym wodę, którą sól "wyciągnęła", obtoczyć plastry w cieście i wrzucić na kilka chwil na gorący olej), rozkrojoną na pół można nafaszerować i upiec w piekarniku, a plastry powstałe po rozkrojeniu jej wzdłuż zamarynować i wrzucić na grilla lub zastąpić nimi makaronowe płaty do lazanii, jeśli chcemy przygotować bardziej lekkostrawną i mniej kaloryczną wersję owego włoskiego dania. Tarta cukinia nadaje się natomiast jako baza do placuszków - czy to wytrawnych, czy takich podawanych na słodko - oraz ciast. Takie wykorzystywanie cukinii jest szczególnie cenione przez osoby walczące z nadmiarem kilogramów czy te dbające o linię, gdyż pozwala ono na znaczne obniżenie kaloryczności oraz wypadkowej glikemicznej całej potrawy.
Ciekawostki o cukinii
→ Korzeń cukinii może sięgać długości nawet dwóch metrów
→ We Włoszech jada się również kwiaty cukinii (w Polsce nie są tak łatwo dostępne, ale ostatnimi czasy zaczyna się je doceniać i coraz częściej wykorzystywać w kuchni)
→ Istnieje bardzo wiele różniących się od siebie wyglądem i smakiem odmian cukinii. Są to np.: Acceste, Greta, Storr's Green, Courges, Zuchino, Astra itd.
→ Młodych cukinii nie obiera się ze skórki, ale te stare mają ją na tyle zdrewniałą, iż konieczne jest jej usunięcie
→ Cukinia nie wykazuje zdolności do kumulowania metali ciężkich
→ Warzywo można przechowywać do 2 tygodni w temperaturze 6-10oC przy dość dużej wilgotności
→ Cukinia w języku angielskim to zucchini lub courgette, francuskim courgette, niemieckim zucchini, hiszpańskim calabacín