Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czosnek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czosnek - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Czosnek oraz aromatyzowane nim dania jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jego smak i aromat są na tyle charakterystyczne, że czosnku po prostu da się pomylić z żadnym innym produktem. Tym samym czosnek od lat króluje na stołach, nie tylko polskich, a co więcej znajduje swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Ponieważ to nie tylko pyszna przyprawa, ale i lek na wiele dolegliwości, świeży czosnek zawsze powinniśmy mieć pod ręką.

   Co warto wiedzieć o czosnku? Czosnek to wieloletnia roślina z rodziny amarylkowatych. Ma specyficzny wygląd - główka czosnku to bulwa, na którą składają się pokryte skórką ząbki. Czosnek może być uprawiany, lecz na niemal całej półkuli północnej rośnie dziko. Znany jest człowiekowi już od 5000 lat (najprawdopodobniej pochodzi z Chin - mówił już o nim sam wielki Konfucjusz). Niezliczona ilość zalet czosnku oraz mnogość jego kulinarnych zastosowań jest naprawdę zadziwiająca - czosnek, ceniony od pokoleń, to produkt wielozadaniowy. Czemu warto go jeść? Jak to robić? Do jakich dań pasuje?





Czosnek - właściwości lecznicze

   Ząbki czosnku mają liczne zastosowania lecznicze. Działają bowiem jak naturalny antybiotyk i mają działanie przeciwgrzybiczne - dzięki związkowi allicynie, która uwalnia się podczas rozcierania lub wyciskania. Allicyna to chemicznie sulfotlenek dwusiarczku allilu. Czosnek działa aktywnie zarówno wobec takich szczepów bakterii jak: Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus i Clostridium. Czosnek pomaga również w walce z wirusami, szczególnie grypy. Czosnek też wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, w tym również hamuje rozwój Candida albicans. Czosnek, przez lata, był stosowany w leczeniu min.: duru brzusznego, infekcji dróg układu oddechowego, gruźlicy, ran, również tych trudno gojących się itd. Faktycznie, medycyna ludowa trafnie rozpoznała prozdrowotne działanie czosnku.

   Choć mamy dziś dostęp do nieograniczonej liczby leków i suplementów diety, warto, gdy tylko jest to możliwe, wykorzystywać, w ramach leczenia czy profilaktyki wielu dolegliwości, właśnie czosnek.

   Po pierwsze, czosnek jest wspaniałym remedium na liczne choroby oskrzeli, gardła itd., tj. na min. przeziębienia i grypę. Jedzony, gdy mamy kaszel, zmniejszy ilość produkowanej flegmy. Ponadto, czosnek jest pomocny również w leczeniu zapalenia zatok i "odblokowuje" nos, gdy męczy nas katar. Włączenie czosnku do diety podczas choroby pozwala na szybsze z niej wyjście, ale, skoro lepiej zapobiegać niż leczyć, warto jadać go regularnie, co pozwoli na uniknięcie ewentualnej infekcji.

   Nie tylko stan układu oddechowego skorzysta na regularnym spożywaniu przez nas czosnku. Ten ma również bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy - wspomaga trawienie, zapobiega wzdęciom i walczy z pasożytami oraz infekcjami grzybiczymi. Co więcej, polecany jest również cukrzykom oraz osobom dbającym o linię, gdyż obniża i stabilizuje poziom cukru we krwi.

   Dodatkowo, czosnek rozrzedza krew i obniża ciśnienie, a więc jadać go powinny osoby borykające się z niektórymi schorzeniami serca czy układu krwionośnego. Czosnek zmniejsza krzepliwość krwi i jej lepkość oraz zwiększa szybkość rozpuszczania zakrzepu. Lekarze amerykańscy wyodrębnili składnik czosnku, który nazwano ajoenem, działający podobnie na procesy krzepnięcia krwi jak aspiryna, Czosnek może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego o około 10%, złego cholesterolu LDL i trójglicerydów o około 15% oraz podwyższyć poziom dobrego cholesterolu HDL o około 10%.

   Czosnek jest również silnym przeciwutleniaczem, a więc działa przeciwnowotworowo oraz przyspiesza procesy detoksykacji organizmu. Istnieje zależność pomiędzy częstotliwością występowania nowotworów, a spożyciem czosnku. Z obserwacji wynika, że nowotwory występują rzadziej tam gdzie jest duże spożycie czosnku. Ma również pozytywny wpływ na stan skóry (redukuje np. oznaki jej starzenia się).

   Aby wykorzystać dobroczynne właściwości allicyny, należy czosnek zmiażdżyć i odstawić na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu nastąpi odpowiedni wzrost stężenia allicyny. Obróbka termiczna powyżej 5 minut pozbawia czosnek właściwości bakteriobójczych, nie wstrzymując jednak działania antyutleniającego i grzybobójczego. Zalecane ilości to 4 gramy dla osoby dorosłej dziennie (1-2 ząbki surowego czosnku).



Czosnek - właściwości odżywcze

   Czosnek to dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5 -> kwasu pantotenowego i B6) i witaminy C. Ponadto jest dobrym źródłem składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, potasu, cynku, miedzi, kobaltu, chromu, manganu, selenu i magnezu. Aktywne związki czosnku to: allicyna (allina przed rozdrobnieniem), skordynina, flawonoidy, saponiny, tiosulfinaty, gammaglutamylocysteiny, adenozyna i garlicyna.



Kalorie i wartości odżywcze czosnku


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 149 kcal / 624 kJ
Białko 6,36 g
Tłuszcz ogółem 0,50 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,089 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,011 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,249 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,020 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,229 g
Węglowodany 33,06 g
Błonnik pokarmowy 2,1 g
Witamina A 9 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,08 mg
Witamina K1 1,7 µg
Witamina C 31,2 mg
Witamina B1 0,200 mg
Witamina B2 0,110 mg
Witamina B3 (PP) 0,700 mg
Witamina B6 1,235 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 3 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,596 mg
Wapń 181 mg
Żelazo 1,70 mg
Magnez 25 mg
Fosfor 153 mg
Potas 401 mg
Sód 17 mg
Cynk 1,16 mg
Miedź 0,30 mg
Mangan 1,67 mg
Selen 14,2 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~



Czosnek w kuchni

   Do potraw dodawać można czosnek:

- świeży - wyciskany, siekany lub całe jego ząbki
- suszony
- w postaci proszku

   Czosnek jest przyprawą naprawdę uniwersalną - nadaje się do sosów, marynowania mięs, przetworów warzywnych, twarożków, zup, dań z ziemniaków, sałatkowych dressingów itd. Szczególnie pyszny jest przygotowywany z jego dodatkiem francuski majonez ailloli. To, o czym warto pamiętać, gdy wykorzystujemy do przygotowywania potraw świeży czosnek, to wpływ konkretnych obróbek na jego smak - gotowanie go łagodzi, smażenie wyostrza. Jeśli przypalimy czosnek, stanie się on gorzki i ostry.



Czosnek nie dla każdego

   Czosnku nie można spożywać w dowolnych ilościach, ponieważ nadmierne dawki mogą prowadzić do wzdęć i uszkodzeń wątroby. Niewskazane jest jedzenie czosnku przy zapaleniu płuc i kaszlu zabarwionym krwią. Ponadto powinny go unikać osoby z niskim ciśnieniem i chorujące na nerki. Czosnek może wywołać też reakcję alergiczną - wyprysk lub nawet oparzenie w kontakcie ze skórą, a nadmiar czosnku może zakłócić działanie leków przeciwzakrzepowych i stosowanych w terapii insulinowej.



Jak usunąć zapach czosnku?

   Istnieje wiele produktów spożywczych, które pomagają zniwelować niepożądany zapach czosnku, są to m.in.

- zielona natka pietruszki, goździki,
- jogurt lub mleko,
- tymianek, kminek, mięta,
- ziarnka palonej kawy,
- miód,
- czerwone wino,
- skórka z cytryny lub z pomarańczy,
- jabłko.



Polski czy chiński czosnek?

   Jeśli mamy wybór to wybierajmy polski czosnek. Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego? Ząbki polskiego czosnku nie są tak równe i śnieżnobiałe jak w przypadku chińskiego, łupina ma natomiast różowo - szary kolor, a warzywo intensywnie pachnie i tak też smakuje. Chińskie odmiany są mało aromatyczne. Jeżeli mamy taką możliwość, to starajmy się kupować czosnek bezpośrednio z dobrze znanego źródła. Tylko uprawa bez chemii rolnej gwarantuje najbardziej zrównoważoną i prawidłową kompozycję związków leczniczych w czosnku,



Ciekawostki o czosnku

→ Na malowidłach znajdujących się wewnątrz piramidy Cheopsa odnaleźć można główki czosnku
→ Łodygi niektórych gatunków czosnku osiągają wysokość do nawet 2 metrów
→ Łodygi czosnku nie mają liści
→ Nasiona czosnku są czarne
→ Wyróżnia się około 700 gatunków czosnku
→ Niektóre gatunki czosnku wykorzystywane są jako rośliny ozdobne
→ Tzw. główna, czyli część jadalna czosnku, to, zgodnie z terminologią botaniczną, jego cebula
→ Swój specyficzny smak i aromat czosnek zawdzięcza dużej zawartości alliny, która  pod wpływem enzymu allinazy rozpada się na allicynę - lotny związek siarkowy o charakterystycznym zapachu
→ Główki czosnku słoniego, czyli jednej z odmian czosnku, potrafią osiągnąć rozmiary pomarańczy
→ Czosnek w języku angielskim to Garlic, w języku francuskim Ail, w języku niemieckim to Knoblauch, a w języku hiszpańskim Ajo




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.94 Ocen: 17


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE