Dzisiaj jest: Czwartek, 22.10.2020 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Czy w Polsce łatwo być wegetarianinem?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czy w Polsce łatwo być wegetarianinem?


   Na przestrzeni ostatniej dekady wegetarianizm stał się bardzo popularnym sposobem odżywiania i stylem życia. Wśród Polaków dużym zainteresowaniem cieszą się diety laktoowowegetariańska i wegańska.

   W Polsce jest więcej wegetarianek niż wegetarian. Wśród głównych motywów przejścia na dietę wegetariańską wymienia się m.in. rosnącą świadomość wpływu zdrowego odżywiania na zdrowie i wyższa empatia dla zwierząt. Obecnie wegetarianizm jest modnym sposobem na odżywianie proponowanym przez znane restauracje i propagowanym w telewizji śniadaniowej.





Najłatwiej w większych miastach

   W Polsce jest coraz więcej restauracji wegetariańskich, w tym także miejsc, gdzie można zjeść wyłącznie wegańskie dania. Poza tym, wiele restauracji z tradycyjną kuchnią proponuje w swoim menu wegetariańskie dania. Dużym ułatwieniem jest też tworzenie się sieci sklepów ze zdrową żywnością. Obie tendencje występują jednak niemal wyłącznie w większych miastach, takich jak np. Warszawa, Trójmiasto, Kraków, Łódź, Poznań, Wrocław, czy też Katowice.



Edukacja wegetariańska

   Mało jest już knajp, w których kelnerzy i kucharze nie wiedzą, co to danie wegetariańskie, czy też wegańskie. Niemniej nadal zdarza się umieszczanie dań rybnych pod hasłem wegetariańskich dań. Wtedy można posilić się jedynie ziemniakami i surówką. Jeszcze około 10 lat temu taki obrazek był bardzo popularny. Dziś wiedza o wegetarianizmie jest rozpowszechniana na tyle efektywnie, że coraz częściej można spotkać w restauracyjnym menu różnorodne dania wegetariańskie, na przykład kotlety z soczewicy, gulasz z soczewicy itd.



Zmieniamy podejście

   Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem jest tendencją globalną. Jeszcze pół wieku temu prowadzono badania nad tym, czy rezygnacja ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego nie jest niekorzystna dla zdrowia. Dziś już wiadomo, że świadomy wegetarianizm wsparty umiejętną suplementacją niektórych witamin i minerałów jest zdrowy. Nie oznacza to jednak, że przestał być przedmiotem zainteresowania naukowców. Obecnie badany jest głównie wpływ diety wegetariańskiej na zapobieganie niektórym chorobom. Pozytywne doniesienia naukowców dodatkowo zachęcają i motywują do bycia wegetarianinem. Zmiana podejścia do diety wegetariańskiej ma także wymiar etyczny i wiąże się z kontrowersyjnymi metodami pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego.



Gdy wzrasta popyt, rośnie podaż

   Wzrost zainteresowania dietą wegetariańską powoduje, że coraz więcej osób dostrzega w tym stylu życia pomysł na biznes. Jeżeli wspomniana tendencja się utrzyma i w Polsce nadal będzie przybywać restauracji i sklepów ze zdrową żywnością na miarę potrzeb wegetarianizmu. Jedno jest pewne - teraz może być już tylko lepiej. Wegetarianizm wkracza także za mury szkół. Instytut Żywności i Żywienia uznał już dietę wegetariańską za bezpieczną. W ciągu najbliższych lat powinien zostać wdrożony program w przedszkolach polegający na zapewnieniu dzieciom - wegetarianom posiłków dostosowanych do wymogów tej diety. Bez względu na działania IŻŻ nowoczesne przedszkola już wprowadziły tego typu możliwości. Jeszcze kilka lat temu rodzice dowozili posiłki wegetariańskie w słoiczkach. Podobną tendencję można zaobserwować w szkołach podstawowych, gimnazjach oraz na wyższych szczeblach edukacji.



   Odpowiadając na pytanie postawione w tytule można stwierdzić, że w Polsce jest coraz łatwiej być wegetarianinem. Niemniej w porównaniu ze Stanami Zjednoczonymi i krajami zachodniej Europy jesteśmy trochę w tyle. Wynika to głównie z faktu, że dieta wegetariańska w Polsce stała się popularna znacznie później niż w państwach Zachodu. Wegetariańskie czasopisma, sklepy ze zdrową żywnością oraz restauracje uchodzą obecnie za niszowe. Niektórzy potrafią dobrze to wykorzystać i nieźle na tym zyskać.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 3

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE