Wszystkie procesy życiowe nie były by możliwe bez wody. Niestety, organizm człowieka nie potrafi magazynować płynów. Musi je mieć dostarczane regularnie. Jest to istotnie ważne podczas upalnych dni, ponieważ wtedy raz z potem tracimy również wodę. Warto mieć na uwadze, że np. alkohol, kawa oraz energetyki odwadniają nasz organizm. Niedobór wody w naszym organizmie może skutkować poważnymi zaburzeniami.
Podczas upałów pijemy głównie słodkie napoje. W ten sposób zaspokajamy głównie nasze zmysły, a nie nasze pragnienie. Jeśli chcemy ugasić nasze pragnienie, musimy najpierw zadbać o to, żeby nasz organizm wchłonął wodę.
|
|
Najlepiej nawadnia oraz gasi pragnienie woda mineralna
Wodę mineralną niegazowaną powinniśmy popijać przez cały dzień. Dostarczy nam wielu niezbędnych minerałów: żelazo, potas, sód, wapń oraz magnez. Na etykiecie każdej butelki wody powinna być informacja o stopniu zmineralizowania. Najlepsza w zaspokajaniu pragnienia sprawdzi się woda nisko zmineralizowana (poniżej 500 mg/l) oraz średnio zmineralizowana (500-1500 mg/l). Wody wysoko zmineralizowane (powyżej 1500 mg/l) idealnie się sprawdzają podczas wysiłku fizycznego oraz upałów.
Osoby narażone w bardzo dużym stopniu na stres, nerwowe mogą pić wodę o zwiększonej zawartości magnezu (powyżej 50 mg/l). W przypadku nadciśnienia dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem są wody o niskiej zawartości sodu (zawartość sodu nie przekracza 20 mg/l). Podczas upałów warto sięgać po wody z większą zawartością jonów sodu, gdyż pierwiastek ten chroni nasz organizm przed odwodnieniem. Najlepszym rozwiązaniem do wysiłku fizycznym jest sięgnięcie po wodę gazowaną, pod warunkiem, że nie mamy nadkwasot czy wrzodów żołądka. Optymalna temperatura wody to 15 stopni C.
Po jakie napoje najczęściej sięgamy?
Najwięcej osób najchętniej sięga po słodkie napoje, a zwłaszcza te gazowane. Potrafią nas zachęcić intensywnym smakiem oraz kolorem. Ich atrakcyjność jest zasługą morza dodatków, z których większość nie ma żadnych wartości odżywczych, natomiast może nam bardzo zaszkodzić.
Coraz częściej są poruszane kwestie, że czynnikiem, który sprzyjającym alergiom jest nadmiar chemii w żywności. Najczęściej uczulają nas konserwanty. W najpopularniejszych napojach znajdziemy benzoesan sodu, który przedłuża trwałość produktu, zabija drobnoustroje, lecz w nadmiernych ilościach jest szkodliwy. Jest dodawany do napojów niesterylizowanych zawierających cukier, którym żywią się bakterie. Powinien być stosowany w odpowiedniej dawce, której to nie wolno przekraczać.
Czy dwutlenek węgla jest szkodliwy?
Dwutlenek węgla jest gazem bezwonnym oraz bezbarwnym. Dodawany jest do wody mineralnej, piwa oraz słodkich napojów. Wpływa również na uwydatnienie smaku wody, ale też ogranicza rozwój drobnoustrojów. W połączeniu z wodą tworzy kwas węglowy, który ma właściwości bakteriobójcze. Dzięki temu napoje gazowane są o wiele trwalsze niż te niegazowane.
Dwutlenek węgla działa drażniąco na śluzówkę żołądka, więc nie jest zalecany osobom z chorobą wrzodową. Zwiększa objętość trawionego pokarmu, sprzyja to procesowi odchudzania, lecz żołądek musi włożyć o wiele więcej wysiłku w strawienie posiłku.
Soki zawierają błonnik, witaminy oraz minerały
Soki są one doskonałą alternatywą dla wody mineralnej, lecz nie nadają się do picia przez cały dzień. Najlepiej pić je np. do drugiego śniadania, lecz nie jako samodzielny napój.
Napoje i nektary (które są często utożsamiane z sokami) kupowane w sklepach są często dosładzane albo też mogą zawierać sztuczne substancje słodzące. Aby zaspokoiły nasze pragnienie, najlepszym sposobem jest rozcieńczenie ich z wodą mineralną w proporcji pół na pół.
Herbata
Herbata jest źródłem związków polifenolowych, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój chorób i starzenie się. Herbaty owocowe, np. z aronii, róży są bogate w witaminę C. Napary ziołowe mają właściwości lecznicze, np. wzmacniają odporność, koją nerwy oraz pomagają w dobrym trawieniu.
Mocne herbaty, np. czerwona czy czarna, mają działanie odwadniające oraz moczopędne. W gorące dni najlepiej sprawdzi się zielona herbata lub biała.
Z ostatnich sondaży wynika, że przez ostatnie lata spożycie wód mineralnych w naszym kraju wzrosło o 60%. Pamiętajmy również, że osoba dorosła powinna każdego dnia wypijać od 1,5 do 2 l wody dziennie. Wodę również możemy czerpać z owoców, warzyw, nabiału oraz zup. Utrata 3% wody jest odczuwalna w postaci zawrotów głowy, nudności oraz zmęczenia.