Dzisiaj jest: Poniedziałek, 30.01.2023 Imieniny: Macieja i Martyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Do czego używać mąki kokosowej?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Do czego używać mąki kokosowej?




   Szukając bezglutenowego zamiennika dla tradycyjnej mąki pszennej, warto zwrócić uwagę na tę, wytwarzaną z kokosa. To niskowęglowodanowy produkt o wielu właściwościach zdrowotnych i szerokim zastosowaniu w kuchni. Jak powstaje mąka kokosowa, co można z niej zrobić i jak wybrać najlepszą? Zobacz, co warto wiedzieć o kokosowej mące, która zyskuje coraz większą popularność!





Czym jest mąka kokosowa?

   Z technicznego punktu widzenia, mąka kokosowa ma niewiele wspólnego z dobrze znanymi wiórkami. Jedyne podobieństwa wynikają z tego, że oba produkty powstają z miąższu orzecha kokosowego, ale są poddawane innemu procesowi obróbki. Mąka kokosowa jest wytwarzana jako efekt uboczny produkcji mleczka i oleju tłoczonego na zimno. Po odpowiednim wysuszeniu, ekstrakcji i zmieleniu pozostałości miąższu powstaje kokosowa mąka, która ma postać drobnego proszku. Ma delikatnie wyczuwalny smak i zapach, dzięki czemu swoim aromatem nie zdominuje potrawy.



Jakie właściwości ma mąka kokosowa

   Jednym z najważniejszych atutów mąki kokosowej https://melvit.pl/maka-kokosowa-1kg/ jest to, że nie zawiera glutenu i charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów. Z powodzeniem może być stosowana przez diabetyków, osoby cierpiące na celiakię i będące na diecie redukcyjnej. Kokosowa mąka może się natomiast pochwalić wysoką zawartością białka i błonnika pokarmowego, regulującego procesy trawienne. Stanowi też wartościowe źródło witamin A, C i B oraz minerałów takich jak wapń i żelazo.



Co zrobić z kokosowej mąki?

   Mąka kokosowa ma szerokie zastosowanie w kuchni, głównie jako zamiennik mąk zbożowych. Stanowi świetną bazę dla słodkich wypieków takich jak omlety, naleśniki czy ciasta. Sprawdzi się również jako element przepisów na wytrawne dania, m.in. do zagęszczenia zup i sosów, zrobienia panierki do mięs czy jako alternatywa dla bułki tartej do przyrządzenia kotletów.

   Należy pamiętać, że mąka kokosowa jest dość ciężka, dlatego zaleca się, aby podczas gotowania dodać więcej jajek lub wymieszać ją z odrobiną mąki zbożowej. Szczególnie dotyczy to wypieków, jeśli zależy Ci na tym, aby ciasto miało bardziej zwartą strukturę.



Gdzie kupić mąkę kokosową?

   Rosnąca popularność kokosowej mąki sprawia, że obecnie nie ma problemu z jej dostępnością. Znajdziesz ją w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet zamówisz przez internet. To, gdzie kupisz mąkę kokosową ma duże znaczenie dla jakości produktu. Warto wybierać produkty ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu masz gwarancję, że otrzymasz najlepszy produkt bez dodatku substancji chemicznych i sztucznych polepszaczy smaku.




Zobacz więcej na temat:

mąka kokosowa


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE