Na wsi, posiadanie własnego, przydomowego ogródka jest czymś oczywistym. Nie trzeba nikogo przekonywać co do tego, że warto mieć własną uprawę sezonowych warzyw. Przydomowy ogródek zmienia się od późnej wiosny, aż do późnego lata. Pierwsze warzywa trafiają na talerz już w maju.
Osoby posiadające nieco miejsca na działce, mogą zagospodarować je, aby założyć szklarnię. W szklarni doskonale rozwijają się pomidory, papryka, a także sałata i rzodkiewka, które dopiero w pełni lata mogą wzrosnąć na grządce - w maju może być jeszcze zbyt chłodno. Mniejszy warzywnik to działka o wielkości 5x2 m. Powinno być to bardzo dobrze nasłonecznione miejsce, osłonięte od wiatru. Warzywa będą najlepiej rosły na glebie, która jest przepuszczalna, żyzna i szybko się nagrzewa. Gleba próchnicza posiada ciemnobrązową lub czarną barwę, a w jej strukturze są widoczne fragmenty obumarłych roślin. Rosnące warzywa bez trudu pobiorą z takiej gleby niezbędne składniki odżywcze.
|
|
Określenie odczynu gleby
Rośliny różnią się pod względem potrzeb co do kwasowości gleby. Jej określenie pozwoli stwierdzić, czy wybrane warzywa będą dobrze rozwijały się w warzywniku, czy wymaga on zastosowania odpowiedniego nawozu mineralnego. Kwasomierz chemiczny lub elektryczny pomaga zbadać odczyn gleby. Wartość wynosząca od 4 do 6,5 pH świadczy o kwaśnej glebie, wartość wynosząca w granicach od 6,5 do 8 pH jest właściwa dla gleby zasadowej.
Spulchnienie gleby
Przed założeniem domowego warzywnika konieczne jest spulchnienie gleby, uprzednio oczyszczonej z kamieni i roślin. Warstwa wierzchnia gleby powinna zostać spulchniona szpadlem poprzez tzw. przekopanie ogródka (w potocznym języku). Na większym obszarze sprawdzi się glebogryzarka. Rozluźnienie struktury gleby pozwala na wypełnienie jej powietrzem i wodą niezbędnymi do rozwoju roślin. Kolejnym krokiem jest grabienie i ewentualne zastosowanie nawozów. Głównym celem posiadania własnego ogródka jest jednak uzyskanie ekologicznych warzyw, uprawianych bez zastosowania sztucznych nawozów, więc z "użyźnianiem" gleby nie warto przesadzać.
Co uprawiać?
W przydomowym ogródku można uprawiać bardzo różne warzywa: rzodkiewkę, sałatę, rukolę, ogórki, dynię, fasolkę szparagową, groszek, seler, marchew, pietruszkę, buraczki, ziemniaki, a także niektóre owoce - np. truskawki oraz zioła - np. koper, bazylię, kolendrę, miętę, tymianek i lubczyk. Po wyborze roślin, które znajdą się w przydomowym ogródku wystarczy sprawdzić, w jakim okresie powinno się je wysiewać. Niektóre warzywa można wysiać wcześniej, aby w domu wyhodować sadzonki, które następnie znajdą się w przydomowym ogródku.
Zagospodarowanie ogrodu (i czasu)
W warzywniku najlepiej sprawdzają się symetryczne grządki o szerokości maksymalnie 1,2 m oddzielone ścieżkami o szerokości 30-40 cm. W ten sposób można łatwo uzyskać dostęp do warzyw w czasie pielenia, podlewania i zbiorów.
Zbierane na bieżąco warzywa można konsumować na bieżąco, albo po oczyszczeniu zamrozić lub w inny sposób zakonserwować, żeby móc skorzystać z plonów w okresie jesienno-zimowym. Przydomowy ogródek wymaga wkładu pracy i czasu - od czasu do czasu trzeba go oczyszczać z chwastów, a także podlewać w okresie suszy.
Posiadanie własnego ogródka daje zatem wiele korzyści, głównie w postaci świeżych warzyw, owoców i ziół, wiadomego pochodzenia i dostępnych na wyciągnięcie ręki. Jednak, aby uzyskać dobry plon trzeba poświęcić czas i nieco środków na zagospodarowanie ogrodu. Moda na przydomowe ogródki przybiera na sile. Nie chodzi już tylko o ekologiczne uprawy, ale także o dekorację działki.