Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Garcinia Cambogia - właściwości oraz wpływ na spadek masy ciała


   Na rynku dostępnych jest coraz więcej suplementów diety, które zawierają ekstrakty z rośliny garcinia cambogia. Preparaty są skierowane przede wszystkim dla osób pragnących utracić zbędne kilogramy. Jednak czy faktycznie mogą być skutecznym środkiem na odchudzanie? Jakie substancje zawierają owoce i na co jeszcze działają? Dlatego uważa się, że roślina może zmniejszać masę ciała? Aby uzyskać odpowiedzi na te pytania, zapoznaj się z naszym artykułem.

   Garcinia cambogia, inaczej tamaryndowiec malabarski, to roślina rosnąca na obszarach Indonezji, uprawiana także w Azji oraz Afryce. W medycynie naturalnej już od wielu tysięcy lat stosowano jej owoce (przypominające niewielkie żółte dynie), jako panaceum na różne dolegliwości. Mają one smak słono-kwaśny (po wysuszeniu) i w wielu kuchniach świata ich sproszkowaną postać dodaje się do niektórych dań, np. rybnych, mięsnych lub do curry. Roślina wykazuje właściwości przeciwutleniające, a do tego wzmacnia pracę mięśnia sercowego. Może efektywnie niwelować kłopoty trawienne i służyć jako środek na bóle reumatyczne. Co ważne, wyciągi z rośliny są składnikiem wielu preparatów na odchudzanie. Obecność dużej dawki witaminy C, może wspomagać odporność organizmu. Mało tego, owoc może także polepszać ogólną formę i dodawać sił. W badaniach naukowych dowiedziono, że tamaryndowiec malabarski jest cennym źródłem HCA, czyli kwasu hydroksycytrynowego.





Garcinia cambogia - właściwości zdrowotne

   Od czasu, gdy doceniono tę roślinę i zasugerowano, że może redukować otyłość, postanowiono produkować przeróżne suplementy diety z ekstraktem z jej owoców. Najważniejsza substancja w niej obecna to HCA (kwas hydroksycytrynowy), ale oprócz niego zawarte są w tamaryndowcu jeszcze inne specyficzne związki, np. ksantony, czyli mocne antyoksydanty. Przez wzgląd na działanie przeciwutleniające, garcinia, chroni organizm przed namnażaniem wolnych rodników, a to prowadzi do zmniejszenia ryzyka nowotworów, a także stanów zapalnych stawów. Garciniol obecny w skórce owocu, może zapobiegać niektórym dyskomfortom ze strony przewodu pokarmowego oraz wykazywać działanie terapeutyczne w przypadku owrzodzeń żołądka. Ludzie niejednokrotnie wspomagają się specyfikami na bazie tej rośliny, ale nie z racji jej aktywności przeciwutleniającej oraz zdrowotnemu działaniu, ale głównie przez wzgląd na obecność kwasu hydroksycytrynowego, który może wpływać na odchudzanie.



Kwas hydroksycytrynowy (HCA) - właściwości

   Kwas ten jest przeważnie zalecany osobom, które mają problem nadwagą i może służyć jako wsparcie w dobrze zbilansowanej diecie odchudzającej. Pomimo tego, że istnieje wiele teorii naukowych na temat tamaryndowca oraz HCA, to do dnia dzisiejszego budzą one liczne spory. Jednak analizy wskazują, że kwas wyizolowany z owocu garcinia cambogia efektywnie ogranicza apetyt i poprawia proces spalania tkanki tłuszczowej. Prawdopodobnie podwyższa temperaturę ciała, a więc proces rozpadu tkanki tłuszczowej może zachodzić o wiele sprawniej. Ekspertom udało się wykazać, że składnik ten tamuje enzym, odpowiedzialny za modyfikacje cukrów w tłuszcz zapasowy. Z tego powodu, organizm może przestać kumulować tłuszcze, natomiast węglowodany dostarczane razem z pokarmem, ciało może wykorzystać jako energię. Przy czym działanie HCA obejmuje tylko komórki organizmu, ponieważ to właśnie w ich wnętrze włącza się ten kwas. Proces zachodzi w mitochondriach, podczas cyklu Krebsa. W dodatku HCA usprawnia dostarczanie tłuszczów do mitochondriów i wskutek tego powstają związki ketonowe, tłumiące odczucie apetytu. Zarazem, uzyskiwany z tamaryndowca ekstrakt, pobudza produkcję neuroprzekaźnika - serotoniny, nazywanego hormonem szczęścia, a to zapewnia dobry humor nawet w trakcie diety odchudzającej. W czasie snu serotonina przekształca się w melatoninę, odpowiedzialną za poczucie rytmu dobowego. Co więcej, próba, którą niedawno przeprowadzono, wykazała, że stosowanie kwasu przez 2 miesiące, doprowadziło do obniżenia poziomu trójglicerydów o około 26% oraz cholesterolu o ponad 18%.



Garcinia cambogia a odchudzanie

   Działanie odchudzające można przypisać głównie kwasowi hydroksycytrynowemu. Niektóre testy kliniczne, wskazują, że stosowanie wyciągu z rośliny może wpływać na zmniejszenie masy ciała, nawet gdy w czasie leczenia ludzie nie respektują ścisłej diety z małą ilością kalorii. Na domiar tego, suplementy z ekstraktem z tamaryndowca obniżają poziom glukozy oraz polepszają jej metabolizm, a dodatkowo skutecznie zmniejszają poziom insuliny wprost po spożyciu pokarmu. Ludzie, którzy chcą zredukować masę ciała, mogą wypróbować tę roślinę, przede wszystkim z uwagi na przypuszczalne właściwości odchudzające. Wszystko wskazuje na to, że roślina takie właściwości posiada, ale nadal ma precyzyjnych wyników badań, dotyczących tego, że garcinia cambogia faktycznie redukuje masę ciała. Dotychczasowe badania przeprowadzano głównie na zwierzętach, a nie na ludziach. Jeśli prowadzone będą dalsze analizy i potwierdzą powyższe spekulacje, to systematyczne zażywanie preparatów z wyciągiem roślinnym, może sprawić, że sylwetka faktycznie stanie się bardziej smukła.



Bezpieczeństwo stosowania

   Jeśli chodzi o owoce garcinia cambogia, to można je jeść bez obaw. Mimo to trzeba zachować rozwagę, ponieważ tamaryndowiec może powodować efekty uboczne. Po pierwsze, może zmniejszać stężenie cukru we krwi, a to może mieć niebagatelne znaczenie dla osób z cukrzycą. Po drugie, nie odnotowano dokładnie, czy garcinia wpływa pozytywnie na organizm kobiet w ciąży i w okresie laktacji. Do tego, roślina może stanowić kłopot dla ludzi cierpiących na chorobę Alzheimera bądź inne postaci otępienia. Uważa się, że nadmierne spożycie tamaryndowca może powodować uszkodzenie wątroby, aczkolwiek potrzebne są dalsze próby, aby potwierdzić tę sugestię. Dla własnego bezpieczeństwa zdrowotnego ważne jest, aby powiadomić lekarza rodzinnego o zamiarze wypróbowania suplementu diety, w którym występuje ekstrakt z owoców garcinia cambogia oraz kwas hydroksycytrynowy. Jednak standardowo rekomenduje się stosować około 500-1000 mg wyciągu, który zawiera do 50% HCA, maksymalnie do trzech razy na dobę. Optymalnie suplement diety można przyjmować 30-60 minut przed spożyciem posiłku i do tego wypić szklankę wody. Takie rozwiązanie może pomóc efektywniej kontrolować łaknienie. Preparaty można kupić przeważnie w formie tabletek bądź jako herbatę.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE