Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że niektóre produkty powodują zmęczenie. Wśród głównych marnotrawców energii znajduje się kofeina i biały cukier.
Niektóre produkty spożywcze korzystnie wpływają na ogólny poziom energii oraz dodają witalności. Niestety można natknąć się również na substancje, które mają wybitnie dużą zdolność do pochłaniania energii. Wśród głównych "winowajców" ciągłego zmęczenia i braku witalności znajdują się kawa, herbata, czekolada, orzeźwiające napoje, alkohol i cukier. Najbardziej zaskakujące jest to, że wymienione produkty w powszechnej opinii uchodzą za pobudzające i dodające energii.
|
|
Senność po kilku kubkach kawy
Kofeina jest substancją, która znajduje się w kawie, herbacie i niektórych napojach orzeźwiających. Związek chemiczny o podobnym działaniu jest zawarty także w czekoladzie. Kofeina zawarta w kawie ma zdolność do poprawy poziomu energii, jednak jej efekt jest krótkofalowy. Po pewnym czasie od dostarczenia jej organizmowi dochodzi do uczucia zmęczenia. Osoby, które piją napoje zawierające kofeinę z czasem uzależniają się od nich. Jeżeli nie dostarczą organizmowi odpowiedniej dawki tej substancji nie odczują wzrostu poziomu energii. Nadużywanie kawy przez dłuższy okres prowadzi do stałego spadku energii. Co gorsza, może to doprowadzić do bezsenności, uczucia niepokoju i kołatania serca.
Cukier nie doda energii
Cukier jest głównym źródłem energii, niemniej spożywanie produktów i napojów o wysokiej zawartości tego składnika przyniesie skutek odwrotny do zamierzonego. Wspomniane produkty prowadza do szybkiego wzrostu stężenia cukru we krwi. Organizm nadmiernie reaguje na dostatek glukozy, co prowadzi do poposiłkowej hipoglikemii. Stan ten jest inaczej nazywany wtórnym spadkiem glikemii. Niedocukrzenie przyczynia się do osłabienia sprawności fizycznej i psychicznej. Wśród odległych skutków nadmiernego spożywania cukru wymienia się zubożenie organizmu o składniki odżywcze, które są ważne dla produkcji energii. Nadmierny apetyt na słodycze można ograniczyć poprzez regularne spożywanie posiłków. W ten sposób można zapobiec spadkowi poziomu cukru we krwi.
Alkohol pobudza tylko pozornie
Wiele osób po spożyciu niewielkiej ilości alkoholu odczuwa przypływ energii. Jest to jednak tylko złudzenie. Alkohol może doprowadzić do zaburzeń świadomości oraz zatrucia z powodu nadmiernego spożycia. Napoje alkoholowe powodują gwałtowne uwolnienie cukru do krwi, co może spowodować hipoglikemię. Niektóre z nich zawierają dodatkowe substancje, które wzmacniają działanie alkoholu. Są one częściowo odpowiedzialne za objawy odstawienia oraz powodują obniżenie zasobów energii w organizmie.
Zdrowa alternatywa
Warto ograniczyć spożycie napojów zawierających kofeinę i alkohol oraz słodyczy, aby poczuć się lepiej i odczuć przypływ witalności. Napoje bezkofeinowe i bezalkoholowe należy zastąpić wodą mineralną, sokami owocowymi, napojami ziołowymi oraz owocowymi i ziołowymi herbatami. Zamiast słodyczy lepiej wybierać przekąski wyróżniające się niską zawartością cukru. Polecane zamienniki słodkich przekąsek to świeże owoce i surowe warzywa, orzechy i pestki oraz ryżowe ciastka i herbatniki wypiekane z razowej mąki.