Granat to niezwykle smaczny egzotyczny owoc, którego wartości odżywcze i właściwości sprawiają, iż z pewnością warto włączyć go do diety - niezależnie od tego, czy liczymy na co dzień spożywane kalorie czy nie. Choć do spożywania granatów zniechęca ich struktura, gdyż owoce te wydają się być trudne do obierania, należy pamiętać, że już tylko kilka drobnych zabiegów pozwoli nam na cieszenie się smakiem granatów.
Granaty to owoce granatowca, czyli ciernistego drzewa dorastającego do 3-5 m wysokości, pochodzącego z terenów Morza Śródziemnego, a dokładniej z Persji i Mezopotamii. Całe szczęście dziś jest on bardzo łatwo dostępny również i w Polsce. Granaty zakupić można w każdym markecie, a czasami oferują je nawet mniejsze sklepiki. Ich cena również nie jest zbyt wygórowana. Jeśli więc ktoś jeszcze soczystych owoców granatowca nigdy nie jadł, koniecznie musi to zmienić i skusić się na taką właśnie przekąskę.
|
|
Granat - właściwości odżywcze i lecznicze
Granat w 100 gramach dostarcza około 83 kalorii (kcal), a więc, jak na owoc, całkiem sporo, niemniej ma on niski indeks glikemiczny (35) i stanowi dobre źródło błonnika, więc absolutnie nie trzeba się tym przejmować, nawet gdy skrupulatnie dobieramy posiłki tak, by nie przybrać na wadze. Granat, jak inne owoce i warzywa, jest w tym kontekście, produktem w pełni bezpiecznym.
Granaty są dobrym źródłem nie tylko błonnika pokarmowego, ale też i witamin z grupy B: B1, B2, B5 (kwas pantotenowy), B6, B9 (kwasu foliowego), witaminy C, E i K1, jak i również minerałów; potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, a nawet magnezu. Dostarcza również dużych ilości antyoksydantów - np. w soku znajdziemy polifenole, taniny, delfinidynę, cyjanidynę, pelargonidynę, natomiast w skórce owoców zawarte są taniny, katechiny, galokatechiny.
Z zawartości tak różnorodnych składników odżywczych wynikają właściwości granatów. Owoce te (oraz wyciskany z nich sok) wzmacniają odporność i wspomagają leczenie infekcji, wspomagają gojenie się ran, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, utrzymują poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, są źródłem łatwo przyswajalnej energii, obniżają ciśnienie tętnicze i wspomagają pracę serca, odmładzają skórę i polepszają jej kolor i jędrność, działają moczopędnie i wspomagają detoksykację organizmu, wykazują właściwości antynowotworowe, spowalniają procesy starzenia, picie soku z granatów spowalnia również rozwój arteriosklerozy, owoce wspomagają też trawienie. Warto również wiedzieć, iż granaty są źródłem fitohormonów, dzięki czemu łagodzą przykre objawy menopauzy oraz napięcia przedmiesiączkowego, a także sok przeciwdziała w pewnym stopniu impotencji oraz chroni przed rakiem prostaty, ponieważ zawieraj składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego.
Kalorie i wartości odżywcze granatu
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 83 kcal / 346 kJ |
Białko | 1,67 g |
Tłuszcz ogółem | 1,17 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,120 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,093 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,079 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,079 g |
Węglowodany | 18,70 g |
Błonnik pokarmowy | 4,0 g |
Witamina A | 0 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,60 mg |
Witamina K1 | 16,4 µg |
Witamina C | 10,2 mg |
Witamina B1 | 0,067 mg |
Witamina B2 | 0,053 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,293 mg |
Witamina B6 | 0,075 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 38 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,377 mg |
Wapń | 10 mg |
Żelazo | 0,30 mg |
Magnez | 12 mg |
Fosfor | 36 mg |
Potas | 236 mg |
Sód | 3 mg |
Cynk | 0,35 mg |
Miedź | 0,16 mg |
Mangan | 0,12 mg |
Selen | 0,5 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | 17 mg |
Jak obierać granaty?
Choć obieranie granatów wydaje się być skomplikowane i mało kto wie, jak to prawidłowo robić, szkoda tracić czas i nerwy na usilne próby dostania się do soczystych kuleczek zawierających nasiona granatu, jeśli można zrobić to w sposób naprawdę prosty. Tak więc, jak powinniśmy obierać granaty? Na początku należy odciąć wierzchnią, górną część owocu, a następnie pokroić granat w mniej więcej taki sposób, w jaki obiera się pomarańczę (coś na kształt wydzielenia w nim podobnych cząstek jak te pomarańczy czy mandarynki. Owocu nie można jednak dzielić na części - tylko go nacinamy, gdyż musi wciąż pozostać zwartą całością. Tak przygotowany owoc wkładamy na około 10 minut do wody i dopiero wtedy, po upłynięciu owego czasu, rozłamujemy wzdłuż nacięć. Łupiny wzniosą się na powierzchnię wody, a smaczne owoce spadną na dno naczynia. Pozostaje już tylko je wyciągnąć, osuszyć i ze smakiem zjeść!
Zastosowanie w kuchni
Z soku granatu (tzw. grenadina) produkuje się napoje, galaretki. Używa się go także do produkcji wina i syropu. Same w sobie owoce stanowią wspaniałą przekąskę, ale można dodawać je również do jogurtów, słodkich twarożków, musli, owsianki. W krajach arabskich przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami. Z owoców przyrządza się również soki i sałatki. W Turcji niezwykle popularna jest herbata z granatów w formie sproszkowanego suszu lub suszonych ziarenek.
Ciekawostki o owocach granatu
→ W Chinach granaty były polecane przez lekarzy już w czasach starożytnych, starożytna powszechnie uznawano sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności
→ Granat uznawany jest za naturalny afrodyzjak
→ W Średniowieczu korę i korzenie granatowca wykorzystywano jako remedium na pasożyty układu pokarmowego, głównie tasiemca
→ Nazwa granatu pochodzi od łacińskiego "granae", co oznacza pestki
→ Granaty uprawiano już około 5 tysięcy lat p.n.e.
→ Niektórzy badacze Biblii twierdzą, że zakazanym owocem w ogrodzie rajskim nie było jabłko, lecz granat
→ W wielu kulturach granat jest symbolem płodności
→ W Grecji w czasach starożytnych owoc był związany był z kultem Demeter, Hery i Afrodyty. Te boginie przedstawiano najczęściej z owocem granatu przy piersi. W Grecji do dzisiaj weselni goście sypią ziarna granatu pod nogi młodej parze, na znak szczęścia i pomyślności
→ Nazwa granat w języku angielskim to pomegranate, w języku francuskim - grenade, w języku niemieckim - granatapfel, w języku hiszpańskim - granado
→ Hiszpańskie miasto Granada zawdzięcza swoją nazwę właśnie owocom granatu
→ Z kwiatów granatowca otrzymuje się jaskrawoczerwony barwnik z grupy antocyjanów - punicynę, którą m.in. wykorzystuje się do barwienia jedwabiu
→ Związki zwane garbnikami pochodzące z granatu wykorzystywane są do garbowania cienkich szlachetnych skór