Dzisiaj jest: Sobota, 05.10.2024 Imieniny: Apolinarego i Placyda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie


   Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu docenia je do dzisiaj. Z uwagi na wielokierunkowy wpływ na zdrowie, reishi są uznawane za "grzyby nieśmiertelności". Uważa się, że mogą być skutecznym panaceum niemal na wszystko. Część z tych właściwości została potwierdzona w badaniach naukowych. Wynika z nich, że cudowny dar natury poprawia odporność i może pomóc w walce z rakiem. Na tym nie koniec, dowiedz się, jakie jeszcze właściwości mają grzyby reishi.

   Reishi (łac. Ganoderma lucidum) to gatunek grzybów zaliczanych do rodzaju lakownicowatych (łac. Ganodermataceae). Określane są również "lingzhi", co w Chinach oznacza: "zioło o duchowej mocy". W Azji grzyby te uchodzą za panaceum praktycznie na każde schorzenie. Mają półkolisty kształt i brązową barwę. Wyróżnia się sześć odmian tych grzybów:

- lakownica brązowoczarna
- lakownica spłaszczona
- lakownica europejska
- lakownica jasnomiąższowa
- lakownica czerwonawa
- lakownica żółtawa.

   Zdaniem ekspertów najbardziej cenna jest lakownica czerwonawa. Uprawa grzybów jest pracochłonna, a ludzie zamieszkujący obszary, na których występują, otaczają je szczególną czcią religijną. Reishi mają bardzo bogatą historię. Przez ponad 4 tysiące lat specjaliści odkryli mnóstwo ich zastosowań. Dawniej sądzono, że grzyby pomagają obniżyć masę ciała i wzmacniają płodność. Poszukiwane były przez prawie wszystkich turystów, ponieważ wierzono w ich cudowną moc. Nie zważano nawet na to, że surowce te spotkać można było jedynie w bardzo oddalonych rejonach świata. Każdy władca chciał być posiadaczem tego magicznego daru natury. Powstawały nawet dzieła z reishi w roli głównej - tego rodzaju informacje uwieczniono w chińskich księgach z XVI wieku. Jeśli chodzi o wpływ grzyba reishi na ludzki organizm, warto wspomnieć, że jest on źródłem wielu korzystnych dla zdrowia związków biologicznie czynnych. Należą do nich m.in. alkaloidy, kumaryna i substancje polisacharydowe (np. alfa- i beta glukany). Na uwagę zasługują składniki steroidowe (np. kwas ganoderowy), które mogą przypominać ludzkie hormony, w tym płciowe. Oprócz tego występują w nim witaminy i składniki mineralne, takie jak cynk, mangan, magnez, miedź, german i aż 17 aminokwasów. Dzięki nim grzyb ma działanie prozdrowotne.





Skład chemiczny grzybów reishi

   Grzyb reishi zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia związków m.in.

- flawonoidy
- kwasy organiczne
- kumarynę
- triterpeny
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- beta glukan
- witaminy (głównie C, D2, B3 i B5)
- saponiny
- alkaloidy
- liczne makro- i mikroelementy (miedź, mangan, żelazo, fosfor, wapń, siarka, potas, cynk, srebro, magnez, german, sód, selen itp.).
- fitoncydy
- liczne aminokwasy.

   Reishi ma szeroki zakres działania prozdrowotnego. Powyższe związki obecne w nim wykazują różnokierunkowy wpływ na ludzki organizm.



Właściwości grzybów reishi

Wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego

   Inną pozytywną właściwością polisacharydów jest wpływ tonizujący na układ krwionośny. Właśnie dlatego grzyb znalazł zastosowanie w terapii i prewencji chorób serca. Jego spożywanie zmniejsza poziom cholesterolu oraz cukru we krwi, a także redukuje nadciśnienie. Schorzenia układu krwionośnego są obecnie jednymi z najczęściej występujących dolegliwości wśród społeczeństwa. Dzięki usprawnieniu krwiobiegu reishi chroni przed niekorzystnymi skutkami współczesnego stylu życia (chroniczny stres, brak aktywności fizycznej, zanieczyszczenie pożywienia i powietrza), dzięki czemu istotnie polepsza ogólną kondycję zdrowotną i komfort życia. Stosowany profilaktycznie, może przeciwdziałać rozwojowi chorób serca.


Właściwości antyalergiczne

   Jeden z triterpenów obecnych w grzybie może złagodzić alergie na skutek zmniejszenia wydzielania histaminy, usprawnienia pracy wątroby i wzmocnienia gospodarki tlenowej.


Wzmocnienie odporności organizmu

   Reishi to immunomodulator. Ma zdolność do naturalnego podwyższania odporności organizmu, co rzutuje na jego kompleksowe właściwości prozdrowotne. Standardowo stosowany jest w leczeniu zakażeń wirusowych (także poważnych odmian grypy jak ptasia czy świńska grypa) i innych dolegliwości układu oddechowego, jak np. zapalenie oskrzeli lub astma. Za to działanie w głównej mierze odpowiadają polisacharydy. Przyjmowanie reishi jest zalecane w przypadku wszelkich chorób związanych z aktywnością układu immunologicznego. Wsparcie układu odpornościowego, a nawet nerwowego jest na tyle silne, że w znacznym stopniu pomaga w codziennym życiu nawet osobom chorym na AIDS. W badaniach dowiedziono, że u ludzi chorujących na nowotwór, reishi niweluje uczucie zmęczenia i znacznie polepsza ogólną kondycję psychiczną.


Właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe

   Polisacharydy obecne w reishi mogą działać przeciwzapalnie. Redukują stany zapalne w organizmie i wykazują właściwości przeciwutleniające. Ponadto dzięki innym substancjom grzyb może wspomagać leczenie wielu chorób o podłożu zapalnym (np. choroba Leśniowskiego-Crohna czy zapalenia jelit). Wreszcie potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny okazuje się być silnym panaceum w zwalczaniu raka. W licznych badaniach dotyczących raka piersi udowodniono, że wyciąg z reishi ma właściwości przeciwnowotworowe. Działanie to opiera się w głównej mierze na hamowaniu wzrostu komórek rakowych i niedopuszczaniu do ich przekształcenia w nowotwory złośliwe, a także na zmniejszaniu ich ogólnej żywotności. W dodatku część analiz wskazuje, że grzyb może bezpośrednio degradować komórki guzów nowotworowych. Reishi to ogromne wsparcie dla organizmu poddawanego już standardowym metodom terapii nowotworu (w tym chemioterapii), aczkolwiek w medycynie naturalnej stosowany jest także jako samodzielny preparat przeciwnowotworowy i prewencyjny przeciw zmianom rakowym.


Środek przeciw starzeniu się

   Wcześniej wspomniano o właściwościach immunomodulacyjnych i antyoksydacyjnych grzyba reishi. Może on także zapobiegać procesom starzenia się organizmu. Liczne substancje bioaktywne (szczególnie z grupy polisacharydów) synergicznie wstrzymują procesy niszczenia komórek, niwelują stres oksydacyjny i poprawiają odporność. Nawet w starożytności reishi uważany był za "eliksir młodości". W chińskiej tradycji uchodził za pierwszorzędny środek profilaktyczny, regulujący systemy wewnętrzne organizmu i - w związku z tym - przeciwdziałający starzeniu się. Grzyb cesarski był kiedyś niesłychanie rzadki, dlatego zwyczajni mieszczanie czy chłopi nie mieli szansy skorzystać z jego dobrodziejstw. Natomiast wśród magnaterii był ulubionym środkiem na wszelkie choroby związane ze starzeniem się. Na szczęście w obecnych czasach hoduje się go na wyspecjalizowanych farmach, przez co każdy może go spróbować.



Dla kogo grzyby reishi?

   Szereg właściwości, jakie posiada reishi, może być szyty na miarę chorób zestresowanego i zabieganego człowieka naszych czasów. Różnokierunkowy wpływ adaptogenny cesarskiego grzyba rzutuje na holistyczne poprawienie funkcjonowania całego organizmu. Zdecydowanie sprawdzi się w przypadku wyczerpania fizycznego, stresu i napięcia emocjonalnego. Mogą sięgać po niego osoby narażone na różnego rodzaju zanieczyszczenia i toksyny. Grzyb naturalnie wesprze funkcjonowanie organizmu oraz uchroni go przed wpływem szkodliwych czynników. Reishi sprawdzi się u ludzi, którzy często łapią infekcje, u alergików, a także u osób z dolegliwościami związanymi z odpornością (np. choroby autoimmunologiczne).



Czy stosowanie grzybów reishi ma skutki uboczne?

   Reishi uznaje się za produkt względnie bezpieczny w stosowaniu, aczkolwiek trzeba pamiętać o zażywaniu optymalnych dawek. Według rekomendacji, grzyba w postaci proszku nie należy stosować dłużej niż przez 30 dni. W przypadku dłuższego spożywania może wystąpić:

- krwawienie z nosa
- wysypka
- świąd
- niestrawność
- krwawe stolce
- bóle i zawroty głowy.

   U ludzi, którzy zmagają się z trombocytopenią, przyjmowanie większej dawki niż ustanawia norma, może nasilać ryzyko krwawień. W najgorszym razie może nastąpić uszkodzenie wątroby. Poza tym grzyba nie powinny stosować kobiety ciężarne, matki karmiące piersią oraz dzieci, ponieważ nie ma badań dotyczących bezpieczeństwa jego stosowania dla tych grup osób. Ponadto reishi nie jest zalecany dla osób, które mają problem z krzepnięciem krwi. Także ludzie z niskim ciśnieniem, nadciśnieniem oraz osoby, które są około 14 dni przed operacją lub zaraz po niej również nie powinny go przyjmować.



Dawkowanie

   Spożywanie reishi zależy przede wszystkim od konkretnego preparatu i jego postaci. Bezpieczne i rekomendowane dobowe spożycie grzybów w formie sproszkowanej to 1-2 łyżeczki, które trzeba rozpuścić w szklance wody. Natomiast produkt w postaci kapsułek powinien być stosowany według zaleceń producenta. Dzienna standardowa porcja to 1-2 tabletki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE