Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Herbata rooibos - właściwości zdrowotne


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Herbata rooibos - właściwości zdrowotne


   Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej Afryki. Dojrzałe, ususzone liście i pędy tego krzewu znalazły zastosowanie w przygotowywaniu naparów, które nazywane są często South African red tea (czerwoną herbatą Południowej Afryki), rooibos tea lub redbush tea.

   Długie, zielone igły czerwonokrzewu afrykańskiego poddaje się suszeniu, rozdrabnianiu i fermentowaniu. To właśnie proces fermentacji nadaje rooibos czerwony kolor. Mimo wielu podobieństw tak naprawdę napar z rooibos nie jest herbatą, a roślina ta nie jest spokrewniona z krzewem herbacianym, jako, że jednak jest ona popularnie nazywana herbatą rooibos, w artykule też będziemy się tą nazwą posługiwać. Przez tradycyjne ludy zamieszkujące tereny południowej Afryki rooibos uznawany był za roślinę życiodajną. Co więc sprawia, że napary z  rooibos są coraz bardziej popularne oraz czemu zawdzięczają swoje zdrowotne właściwości?





Co zawiera napar z rooibos?

   To co odróżnia napar z rooibos od tradycyjnych herbat jest mniej cierpki i gorzki smak. Spowodowane jest to brakiem garbników, które nadają herbatom charakterystyczną gorycz. Rooibos nie zawiera również kofeiny oraz kwasu szczawiowego. Napar z liści czerwonokrzewu afrykańskiego charakteryzuje się natomiast wysoką zawartością antyoksydantów, polifenoli, flawonoidów, witaminy C oraz makro- i mikroelementów takich jak żelazo, potas, miedź, mangan, magnez, cynk.



Właściwości zdrowotne herbaty rooibos

   Napary z rooibos wykazują dużą ilość różnorodnych właściwości zdrowotnych. Stosowane są w przypadku wrzodów żołądka i zgagi. Dzięki zawartości kwasu fenolowego rooibos pomaga eliminować mdłości. Antyoksydanty oraz witamina C niszczą wolne rodniki, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym oraz zapobiegają starzeniu się organizmu. Wykazano pozytywny wpływ regularnego spożywania naparów z rooibos na układ krwionośny. Pomagają one normować ciśnienie tętnicze krwi oraz obniżać poziom frakcji "złego" cholesterolu LDL. Napary z rooibos są zalecane w stanach napięcia nerwowego. Dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, które stymulują wydzielanie hormonów szczęścia, napary z rooibos rozluźniają, odprężają, poprawiają nastrój, łagodzą nadpobudliwość oraz bezsenność. Właściwości uzupełniające elektrolity pomagają w stanach odwodnienia, biegunki oraz dużego wysiłku fizycznego. Tradycyjnie rooibos jest podawany przez ludy afrykańskie kobietom w ciąży oraz karmiącym w celu zwiększania laktacji. Afrykańskie matki podają również napary z czerwonokrzewu swoim dzieciom w przypadkach kolki i bólów brzucha.



Dla kogo polecane są napary z rooibos?

   Dzięki braku zawartości kofeiny napary z rooibos mogą być spożywane przez małe dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby nadwrażliwe na kofeinę. Ze względu na brak zawartości kwasu szczawiowego, który przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych i utrudnia wchłanianie wapnia napary z rooibos mogą być stosowane przez osoby cierpiące na kamicę nerkową oraz osteoporozę. Dzięki działaniu wspierającemu laktację rooibos polecany jest kobietom karmiącym. Wśród sportowców napary rooibos idealnie uzupełniają niedobory elektrolitów.



Jak przygotować napar z rooibos?

   Na rynku dostępne są gotowe susze rooibos oraz pojedynczo pakowane saszetki gotowe do zaparzenia. Napar z rooibos przygotowuje się podobnie jak tradycyjną herbatę, zalewając gorącą wodą o temperaturze 95 stopni i parząc 5-10 minut. Delikatny miodowy aromat rooibos idealnie komponuje się z dodatkiem mleka, cytryny oraz miodu.



Zastosowanie właściwości rooibos w kosmetyce

   Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów rooibos jest cenionym surowcem do produkcji kosmetyków. Wykazuje on działanie chroniące przed starzeniem, co powoduje, że często spotykany jest w kremach przeciwzmarszczkowych i balsamach ujędrniających.



Zastosowanie rooibos w kuchni

   Oprócz przygotowania zdrowotnych naparów rooibos wykorzystywany jest w Afryce między innymi do produkcji lodów. Idealnie komponuje się również z potrawami mięsnymi i rybnymi.



   Uprawiany jedynie na terenach południowej Afryki czerwonokrzew afrykański jest roślinną wykazującą wiele właściwości zdrowotnych. Gotowe napary z rooibos pomagają zachować zdrowie i witalność, znajdują zastosowanie w kuchni oraz używane są do produkcji kosmetyków.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE