Herbata to napój zarówno smaczny (chyba każdy ma jakiś ulubiony napar, życia bez którego nie może sobie wyobrazić), jak i w większości zdrowy. W zależności od gatunku, herbaty wykazują różnorodne właściwości - wspomagają trawienie, dodają energii, przyspieszają metabolizm, podnoszą odporność.
Warto jednak wiedzieć, iż abyśmy mogli cieszyć się tak ze smaku wybranej herbaty, jak i jej pozytywnego oddziaływania na nasz organizm i na nasze samopoczucie, musimy wybierać susze najwyższej jakości. Jak jednak w gąszczu produktów odnaleźć te najlepsze? Czy można poznać, która herbata jest warta zainteresowania zanim jeszcze ją kupimy i zaparzymy? Oczywiście, że tak!
|
|
Najważniejsze wskazówki - jak poznać dobrej jakości herbatę?
Przede wszystkim pamiętać należy o tym, że najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie herbat liściastych, a nie tych, w których susz wkładany jest do gotowych do zaparzania torebek. Choć ta druga opcja jest z pewnością wygodniejsza, ma wiele wad. Po pierwsze, herbaty liściaste mają zwykle silniejszy aromat od tych w torebkach. Wykazują również silniejsze właściwości, gdyż nierozdrobnione liście nie tracą zawartych w sobie substancji. Rozróżnienie to jest ważne dlatego, iż, patrząc na susz herbaty liściastej, od razu widzimy, jak on wygląda. Susz znajdujący się w torebkach to często pokruszone liście oraz łodyżki, niekiedy również sproszkowane, pozbawione tego, co w nich najcenniejsze.
Wybierając herbatę, zawsze warto zwracać również uwagę na kraj jej pochodzenia. Jeśli na opakowaniu widnieje nazwa tego, w którym dana herbata jest tradycyjnie uprawiana, prawdopodobnie będzie to produkt dobrej jakości.
Choć wysoka cena nie zawsze świadczy o jakości danego produktu, w przypadku herbat zwykle idzie ona z nią w parze. Oryginalne i świeże herbaty zawsze będą droższe od tych niższego sortu. Dlatego właśnie wspomniane herbaty liściaste są droższe od tych w torebkach - nie ma w nim bowiem składników, które jedynie zwiększają objętość oraz masę suszu, będąc tak naprawdę jedynie pewnego rodzaju odpadkami produkcyjnymi.
Najwyższej jakości herbaty mają dużą zawartość tipsów, czyli suszonych młodych pączków zebranych z krzewów, z których pozyskiwane są liście. Tipsy znacząco podnoszą smakowe oraz aromatyczne walory herbaty.
Warto również dodać, iż nie poleca się kupowania herbat na różnego rodzaju wyprzedażach "końcówek", tj. produktów, których termin przydatności do spożycia jest już bardzo bliski. Oczywiście są one znacznie tańsze od swych świeżych odpowiedników, niemniej nie mają już tych samych walorów oraz właściwości co one.
Jak wybrać dobrej jakości czarną herbatę?
Listki czarnej herbaty nie powinny być ani matowe, ani szare. Warto więc wybierać te prawdziwie czarne, na których, dodatkowo, widoczny jest granatowy, czerwony lub żółtawy połysk. Tylko te, po zaparzeniu, będą mieć charakterystyczny smak i aromat czarnej herbaty.
Jak wybrać dobrej jakości zieloną herbatę?
Dobrej jakości zieloną herbatą rozpoznamy po jasnych i błyszczących listkach. Te ciemne i matowe charakteryzują zwykle herbaty poddane nieprawidłowym procesom produkcyjnym, jak np. suszenie w zbyt wysokiej temperaturze. Warto również wybierać zielone herbaty, których listki są starannie zwinięte.
Zielone herbaty wybierane są bardzo często przez osoby odchudzające się, gdyż delikatnie przyspieszają one metabolizm (szacuje się, iż regularne picie zielonej herbaty pozwala spalić nawet 100 kalorii dziennie więcej niż w normalnych okolicznościach!). W tego typu przypadkach szczególnie ważna jest jakość wybranej herbaty. Jako że zielona herbata faktycznie przyspiesza proces pozbywania się nadmiaru tkanki tłuszczowej i może w tym zakresie zastąpić liczne suplementy diety, warto zainwestować w dobrej jakości susz, jeśli naprawdę zależy nam na tym, by schudnąć jak najszybciej.
Jak wybrać dobrej jakości pu-erha?
Liście dobrej jakości herbaty pu-erh mogą mieć różne kolory (od brązowego po szarozielony), stąd zwykle nie są one traktowane jako jej wyznacznik. Warto jednak wiedzieć, iż na większości opakować pu-erhów odnaleźć można informacje dotyczące klasy, do której dana herbata została przydzielone.
Wyróżnia się dziesięć klas odpowiadających jakości herbaty pu-erh. Pierwsza to klasa najwyższa, dziesiąta - najniższa. Pu-erhy oznaczane są często czterocyfrowymi numerami. Ich klasę oznacza cyfra znajdująca się na miejscu trzecim. Warto jednak dodać, iż ta obiektywna klasyfikacja nie musi zawsze odpowiadać naszym indywidualnym gustom w zakresie preferowanego smaku pu-erha.
Herbaty ziołowe
Wybierając zioła, powinniśmy kierować się podobnymi zasadami. Kupowanie ich w np. supermarketach nie jest zbyt dobrym pomysłem, jeśli chcemy naprawdę skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości. Wówczas najlepiej jest wybrać się po zioła do sklepu zielarskiego lub sklepu ze zdrową żywnością, w których to odnajdziemy czyste i świeże susze z roślin uprawianych w odpowiednich warunkach.