Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w nich składniki pomagają odtruwać organizm i mają korzystny wpływ na metabolizm. Oto lista wspierających trawienie.
Zasadniczy wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie ma sposób odżywiania. Jeżeli chcemy przyspieszyć trawienie, powinniśmy komponować swój jadłospis we właściwy sposób. Nie może w nim zabraknąć warzyw, owoców, przetworów z pełnego ziarna, a także produktów białkowych, zdrowych tłuszczów i odpowiedniej ilości płynów. Wśród tej pierwszej kategorii, możemy rozróżnić takie, które wspomagają procesy trawienne zachodzące w organizmie. Do warzyw poprawiających metabolizm należą m.in. brokuły, buraki, kalarepa, pomidory, marchew, fasola, seler, kalafior, karczochy, kapusta i kiszonki (szczególnie ogórki i kapusta). Wymienione produkty regulują motorykę jelit i mogą skutecznie chronić przed zaparciami. Chociaż jarzyny w postaci gotowanej są wartościowe, to zaleca się, aby częściej sięgać po te świeże. Oprócz warzyw warto wiedzieć jakie owoce pomagają przy zaparciach. Są to m.in. jeżyny, ananas, maliny, jabłka, kiwi, cytrusy, śliwki. Po wprowadzeniu do jadłospisu warzyw czy owoców przyspieszających przemianę materii ciało pozbywa się toksyn i polepsza się skład krwi. Oto lista produktów, które można jeść zarówno podczas przejedzenia czy zaparć, jak i też w przypadku dolegliwości żołądkowych, a najlepiej już na stałe wprowadzić je do swojej diety.
|
|
Buraki ćwikłowe
Regularne spożywanie buraków stymuluje produkcję żółci, hamuje procesy gnilne w przewodzie pokarmowym i eliminuje zaparcia. Obecne w warzywach frakcje błonnika rozpuszczalnego regulują czynność jelit. Dzięki betainom buraki wspierają trawienie, a obecność magnezu pomaga usuwać zaparcia. Warto sięgać nie tylko po ćwikłę, ale także po barszcz czerwony, który pomaga redukować kwasy w żołądku i zgagę.
Kiszone warzywa
Do tej grupy należą przede wszystkim kiszone ogórki i kapusta. Warzywa te pomagają usuwać nadmiar wody z organizmu, zatem uczestniczą w oczyszczaniu i odtruwaniu. Kiszone produkty zawierają także spore ilości kwasu mlekowego, który wspiera procesy trawienne i daje dłuższe uczucie sytości. Kiszonki usprawniają ruchy perystaltyczne jelit, co ma niebagatelne znaczenie w prewencji i leczeniu zaparć. Ponadto pożyteczne bakterie fermentacji mlekowej regulują skład mikrobioty jelitowej.
Fasola
W nasionach fasoli znajduje się mnóstwo białka i błonnika, a niewiele tłuszczu. Fasola jest więc uboga w kalorie, a jednocześnie bardzo odżywcza i sycąca. Można ją dodawać do sałatek, zup lub w formie przetartej - do dipów i past. Na zaparcia polecana jest szczególnie biała fasola, która usprawnia metabolizm, działa rozkurczająco i moczopędnie. Dzięki niej można pozbyć się z organizmu nadmiaru wody.
Pomidory
Pomidory za sprawą błonnika pokarmowego regulują pracę układu pokarmowego. Występuje on także w pestkach, których nie należy usuwać.
Kapusta: włoska, biała i czerwona
Kapusta to bardzo odżywcze, a zarazem niskokaloryczne warzywo. Porcja 100 g białej kapusty dostarcza jedynie 25 kcal, czerwonej kapusty 31 kcal, kapusty włoskiej 27 kcal. Obecny w kapuście błonnik oraz chrom wspomagają procesy trawienne. Z kolei witamina C może przyspieszać spalanie tłuszczu w organizmie. Czerwona kapusta jest źródłem L-glutaminy. To aminokwas, który pomaga w regeneracji tkanek miękkich wyścielających jelita. Warzywo jest w szczególności polecane osobom zmagającym się z celiakią, zespołem nieszczelnego jelita, zespołem jelita drażliwego, chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem okrężnicy. Kapustę można spożywać nie tylko w postaci surowej czy gotowanej, ale także sfermentowanej. To zapewni przewodowi pokarmowemu, a zwłaszcza jelitom, wiele korzystnych enzymów i dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego.
Kalafior
To niskokaloryczne warzywo, które podczas diety można jeść niemal bez ograniczeń. Kalafior to cenne źródło witaminy C i błonnika, który wspomaga trawienie.
Papryka ostra chili
Obecna w papryczce chili substancja o nazwie kapsaicyna tłumi apetyt i lekko przyspiesza przemianę materii. Pikantne danie sprawia, że przeważnie zjada się go mniej, dzięki temu można przyswoić mniej kalorii.
Brukselka
Brukselka zawiera mało kalorii - w 100 g znajduje się od około 43 kilokalorii. Z kolei zawartość białka sięga do 5 g. Warto dodać, że to białko jest potrzebne do spadku masy ciała i przyrostu masy mięśniowej. Zatem brukselkę powinny włączyć do diety osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warzywo zawiera mnóstwo soli mineralnych, witamin oraz błonnika.
Karczochy
Karczochy są niskokaloryczne - w 100 g porcji znajduje się tylko 47 kcal. Warzywa te odznaczają się niską zawartością tłuszczu, a dużą zawartością korzystnego dla przewodu pokarmowego błonnika. W karczochach na szczególną uwagę zasługuje związek o właściwościach odchudzających, czyli cynaryna. Składnik ten jest naturalnym lekiem w przypadku zaparć, schorzeń układu pokarmowego czy spowolnionej przemiany materii. W dodatku usprawnia trawienie lipidów i pomaga utrzymać optymalne stężenie glukozy we krwi.
Marchewka
Marchew przyspiesza procesy metaboliczne, ułatwia wypróżnianie i przeciwdziała gromadzeniu się złogów w jelitach. Podobnie jak większość warzyw, zawiera dużo błonnika, który jest ważnym elementem, jeśli chodzi o utrzymanie układu trawiennego w zdrowiu.
Kalarepa
Za sprawą włókien roślinnych wpływa korzystnie na ruchy robaczkowe jelit i może być stosowana w leczeniu zaparć. Zawiera również cholagogę, która wzmaga produkcję żółci, a tym samym poprawia trawienie.
Czosnek
Czosnek wspomaga pracę układu trawiennego i krwionośnego, w wyniku czego następuje przyspieszenie procesów metabolicznych i spadek poziomu złego cholesterolu. Warzywo może być naturalnym środkiem zmniejszającym ryzyko otyłości.
Cukinia
Cukinia to warzywo, po które bardzo często sięgają osoby na diecie odchudzającej. Zawiera dużo wody i jest ubogie w kalorie (w 100 g ma zaledwie 17 kcal). W składzie cukinii znajduje się także sporo witamin z grupy B, w tym witamina B2, która bierze udział m.in. w cyklu zamiany cukrów na energię. Zatem regularnie jedzenie cukinii ułatwia trawienie.
Brokuły
Obecne w tych warzywach włóko pokarmowe wspomaga pracę układu trawiennego, przeciwdziała zaparciom, dba o regularne wypróżnienia, stan jelit i okrężnicy. Zmniejsza także objawy zespołu jelita drażliwego (IBS). Dodatkowo sulforafan i izotiocyjaniany usuwają niekorzystne bakterie z jelit, chroniąc przed ich utlenianiem. Dzięki temu brokuły są w stanie chronić narządy trawienne przed rakiem. Natomiast bioaktywne substancje (glukobrassycyna, glukonasturtia i glukorafanina) pomagają wątrobie w oczyszczaniu organizmu. Warzywa są niskokaloryczne, zatem mogą być spożywane przez osoby odchudzające się - błonnik obecny w warzywach pomaga regulować stężenie cukru we krwi oraz zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu można zjeść mniej.
Cebula
W surowej cebuli znajdują się związki pomagające w trawieniu pokarmów (m.in. oligofruktoza, fruktany) i regulujące stężenie cukru we krwi. Wobec tego mogą sięgać po nią diabetycy.
Seler korzeniowy
Korzeń selera to skarbnica błonnika, który jest wsparciem dla przewodu pokarmowego. W dodatku pomaga zmniejszać zaparcia, które mogą przyczynić się do powstawania hemoroidów. Działa też jako prebiotyk. Prebiotyki są swego rodzaju paliwem dla dobroczynnych bakterii jelitowych, które optymalizują wchłanianie związków odżywczych i pomagają w trawieniu pokarmów. Seler jest niskokaloryczny, więc może być znakomitym dodatkiem do odpowiednio zbilansowanej diety odchudzającej.
Fasolka szparagowa
Zielona i żółta odmiana odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu po zjedzeniu warzywa można czuć sytość przez długi czas. Równocześnie zmniejsza się ochota na podjadanie kalorycznych i niezdrowych przekąsek. Fasolka szparagowa to także skarbnica kwasu foliowego oraz błonnika, który wspomaga trawienie.