Antyzdrowotne zachowania kobiet w czasie ciąży stwarzają duże ryzyko dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz rozwoju noworodka i dziecka w kolejnych latach życia. Narodowy Program Zdrowia na lata 2007-2015 uwzględnia kształtowanie prozdrowotnych postaw przyszłych mam.
Palenie tytoniu, spożywanie alkoholu i kofeiny jest nieracjonalne, a szkodliwy wpływ tych substancji na zdrowie mamy i dziecka jest znany od lat. Palenie tytoniu znacząco zwiększa ryzyko poronienia, a także przedwczesnego porodu. Dziecko jest obarczone wyższym ryzykiem nagłej śmierci łóżeczkowej i zespołu ADHD. Alkohol ma toksyczny i teratogenny wpływ na płód. Kobieta ciężarna spożywająca alkohol naraża płód na zahamowanie wzrostu i przedwczesny poród. Bardzo poważnym efektem nadużywania alkoholu w czasie ciąży jest Alkoholowy Zespół Płodowy. Kofeina jest natomiast substancją aktywną, która łatwo przechodzi przez łożysko do płodu. Zwiększa ona ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu oraz zmniejszonej masy urodzeniowej noworodka.
|
|
Palenie tytoniu a śmierć łóżeczkowa
Szkodliwy wpływ palenia tytoniu na przebieg ciąży i stan zdrowia dziecka jest potwierdzony badaniami naukowymi od kilku dekad. Matka paląca papierosy zwiększa ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Poza tym, dziecko może mieć mniejsza masę ciała, gorszą punktację w skali Apgar i cierpieć na wady wrodzone. Noworodek palącej matki jest obciążony wyższym ryzykiem nagłej śmierci łóżeczkowej. Według dostępnych danych w okresie ciąży papierosy pali około 11-30% Polek.
FAS - skutek spożywania alkoholu w ciąży
Alkoholowy Zespół Płodowy (FAS - Fetal Alcohol Syndrome) jest poważnym skutkiem spożywania alkoholu ciąży. FAS objawia się zaburzeniem wzrostu płodu, wadami wrodzonymi oraz niedorozwojem centralnego układu nerwowego. Nie ma jednoznacznej opinii w zakresie ilości alkoholu w okresie ciąży dopuszczalnej do spożycia. Nawet najmniejsza ilość może wywołać negatywne zmiany. Dlatego Najbardziej bezpieczne jest całkowite zrezygnowanie z alkoholu.
Kofeina a poronienie
Kofeina, podobnie jak tytoń i alkohol może spowodować poronienie. Uchodzi ona za najczęściej spożywaną substancję aktywną farmakologicznie. Kofeina znajduje się w kawie i herbacie, dlatego jest powszechnym składnikiem diety ciężarnych kobiet. Po przedostaniu się tej substancji do organizmu powoduje zwiększenie wydzielania katecholamin, takich jak:
- adrenalina
- dopamina
- serotonina
W efekcie dochodzi do pobudzenia ośrodkowego układu nerwowego, rozszerzenia naczyń krwionośnych i przyspieszenie pracy serca. Kobiety ciężarne powinny znacząco ograniczyć spożycie kofeiny. Jej metabolizm w okresie jest zwolniony, a substancja bardzo łatwo przenika do płodu przez łożysko. Ustalono, e bezpieczna dawka kofeiny w czasie ciąży wynosi 300 mg dziennie. Wysokie spożycie kofeiny w okresie ciąży powoduje zwiększenie ryzyka poronienia i wystąpienia porodu przedwczesnego oraz zmniejszenia masy urodzeniowej noworodka.