Kalarepa to pyszne i niskokaloryczne warzywo z rodziny kapustowatych. Kalarepa ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości, niemniej przez niektóre osoby musi być spożywana z umiarem. Co kryje się w tym słodkawym, okrągłym i chrupiącym warzywie? Jak można je jeść? Dlaczego warto włączyć kalarepę do codziennej diety? Kto nie powinien jej spożywać? Sprawdźmy!
|
|
Kalarepa - właściwości odżywcze i lecznicze
W 100 gramach kalarepa dostarcza jedynie około 27 kalorii (kcal). W prawie 4% składa się z nietrawionego przez człowieka błonnika. To właśnie z tych dwóch powodów jest doskonałym składnikiem dań lekkich, choć sycących. Kalarepa z powodzeniem może być stosowana w dietach odchudzających.
Kalarepa jest wspaniałym źródłem witaminy C, jej prawdziwą kopalnią. W 100 gramach kalarepy znajdziemy aż 62 mg tej witaminy, co odpowiada ponad 80% dziennego nań zapotrzebowania. Poza tym, kalarepa jest dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9), witaminy B1, witaminy B6, magnezu, fosforu, potasu, miedzi oraz manganu.
Dzięki zawartości wyżej wymienionych substancji kalarepa wykazuje wiele właściwości. To smakowite warzywo ma działania antyoksydacyjne, alkalizujące (odkwasza organizm), działa moczopędnie, wspomaga detoksykację organizmu, chroni nerki, stymuluje procesy metaboliczne zachodzące w komórkach, stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża nadciśnienie, usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga układ nerwowy, dba o zdrowie dziąseł, poprawia stan cery trądzikowej, zapobiega zaparciom, kalarepa ma właściwości antynowotworowe, zapobiega rozwojowi raka okrężnicy, piersi i układu moczowo-płciowego. Czy warto ją jadać? Z pewnością tak!
Kalorie i wartości odżywcze kalarepy
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 27 kcal / 113 kJ |
Białko | 1,70 g |
Tłuszcz ogółem | 0,10 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,013 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,007 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,048 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,026 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,022 g |
Węglowodany | 6,20 g |
Błonnik pokarmowy | 3,6 g |
Witamina A | 36 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,48 mg |
Witamina K1 | 0,1 µg |
Witamina C | 62 mg |
Witamina B1 | 0,050 mg |
Witamina B2 | 0,020 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,400 mg |
Witamina B6 | 0,150 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 16 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,165 mg |
Wapń | 24 mg |
Żelazo | 0,40 mg |
Magnez | 19 mg |
Fosfor | 46 mg |
Potas | 350 mg |
Sód | 20 mg |
Cynk | 0,03 mg |
Miedź | 0,13 mg |
Mangan | 0,14 mg |
Selen | 0,7 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Zastosowanie w kuchni kalarepy
Kalarepa stanowi doskonałą samodzielną przekąskę, niemniej warto dodawać ją również do wszelkiego rodzaju warzywnych sałatek, a nawet twarożków. Pokrojona w paseczki i maczana w pikantnym sosie z odpowiednio doprawionego jogurtu czy śmietany stanowi doskonały zamiennik niezdrowych i słonych przekąsek, którymi lubimy zajadać się przed telewizorem.
Warto również wiedzieć, iż kalarepa może być spożywana na ciepło. Sprawdza się np. jako dodatek do warzywnych zup, lecza czy nawet dań orientalnych.
O czym warto pamiętać spożywając kalarepę?
Kalarepa, tak jak i inne warzywa z rodziny kapustowatych, nie powinna być spożywana w nadmiarze przez osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy. Ma ona bowiem działanie wolotwórcze, a więc, tym samym, jej nadmiar w codziennej diecie może przyczynić się do zaostrzenia stanu chorobowego. Warto również pamiętać o tym, iż kalarepa może u niektórych powodować wzdęcia oraz bóle brzucha, stąd nie poleca się jej w przypadku różnego rodzaju zaburzeń pracy układu pokarmowego (np. przy tzw. jelicie drażliwym). Jeśli obawiamy się, że nasz organizm może źle zareagować na kalarepę, jedzmy ją już po ugotowaniu - będzie wówczas bardziej lekkostrawna.
Ciekawostki o kalarepie
→ Kalarepa jest rośliną dwuletnią
→ Warzywo to nie występuje w stanie dzikim - jest wyłącznie uprawiane
→ Kalarepa jest "kuzynką" kapusty, kalafiora, brokuła, brukselki, jarmużu
→ Czas wzrostu kalarepy wynosi jedynie około dwóch miesięcy
→ Najsmaczniejsze kalarepy zakupić można w okresie wiosennym
→ Warzywo znane było już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa, stamtąd trafiło do innych krajów Europy. Do Polski trafiło w XIX w. Warzywo zostało wyhodowane najprawdopodobniej z paszowej kapusty o zgrubiałej łodydze.
→ Duże kalarepy są niekiedy przejrzałe - ich miąższ przypomina gąbkę. Najbezpieczniejszym wyborem są kalarepki małe i twarde
→ Na rynku dostępne są nie tylko kalarepy o zielonym kolorze bulwy. Występuje również odmiana charakteryzująca się barwą fioletową. Odmiana fioletowa nie różnią się specjalnie ani smakowo, ani pod względem wartości odżywczych
→ W języku angielskim kalarepa to Kohlrabi, znana jest też pod nazwami German turnip czy też Turnip cabbage, w języku francuskim to Chou-rave, w języku niemieckim to Kohlrabi, znana jest też pod nazwami Oberkohlrabi, Oberrübe, Rübkohl i Stängelrübe, w języku hiszpańskim to Colirrábano