Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kalerosse - nowe warzywo na polskim rynku, wartości odżywcze i zastosowanie


   Kalerosse (znany również jako kalettes) to nowe warzywo na polskim rynku, które jest wynikiem niemal 15 lat pracy specjalistów nad naturalnymi krzyżówkami nasion roślin bez ingerowania w ich materiał genetyczny. Odkrycie to cieszy coraz większą liczbę entuzjastów zdrowego stylu życia na całym świecie. Od 2012 roku jest niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonych. Spożywane jest także w Holandii, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Norwegii, czy Szwecji.

   Walory smakowe i odżywcze Kalerosse™ pozwoliły zdobyć mu 3 miejsce względem innowacyjności w rankingu Fruit Logistica Innovation Award 2013. Jest także zdobywcą nagrody StarChefs Innovator Avard Szefów Kuchni (ICC) za "najbardziej ekscytujący nowy produkt w kategorii żywność oraz napoje". W ostatnich latach coraz częściej warzywo to spotykane jest również w polskich uprawach. Zawiera liczne wartości odżywcze oraz cieszy charakterystycznym smakiem i aromatem. Czym więc jest kalerosse, kiedy jest uprawiane, jakie właściwości zdrowotne posiada oraz jak wykorzystać go w kuchni?





Czym jest kalerosse?

   Kalerosse to warzywo, które powstało ze skrzyżowania nasion brukselkijarmużu. Ma zielono-fioletowy kolor. Wewnątrz wygląda jak brukselka, jednak faliste liście tworzą przypominające jarmuż rozetki. Także smak warzywa jest połączeniem lekko orzechowego smaku jarmużu i charakterystycznego dla brukselki gorzkiego posmaku.



Wartości odżywcze i zdrowotne kalerosse

   Jest to warzywo niskokaloryczne. W 100 gramach znajdują się tylko 53 kalorie (kcal). Kalettes jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin oraz składników mineralnych.

Błonnik pokarmowy - wspomaga trawienie,  zwiększa masę i objętość stolca, wiąże glukozę i kwasy żółciowe i cholesterol, reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza pasaż jelitowy, wiąże jony metali ciężkich, wspomaga rozwój pałeczek kwasu mlekowego w jelitach oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego.

Witamina C - jej zawartość w Kalerosse jest dwukrotnie większa niż w brukselce. Odpowiada ona za prawidłowe działanie układu immunologicznego, jest silnym antyoksydantem, bierze udział w syntezie hormonów, zwiększa przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego oraz wspomaga syntezę kolagenu w organizmie.

Witamina E - wykazuje działanie przeciwutleniające, zapobiega powstawaniu procesów peroksydacji lipidów i inicjacji procesów nowotworowych.

Witamina B6 - wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego oraz mięśniowego.

Witamina K1 - bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, wpływa na tworzenie się osteokalcyny, czyli białka, które odpowiada za prawidłowe uwapnienie tkanki kostnej.

Kwas foliowy (witamina B9) - bierze udział w procesach krwiotwórczych, jego niedobór w diecie matki może powodować występowanie wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu.

Witamina A - odpowiada za prawidłowe widzenie, wspomaga wzrost organizmu, rozwój łożyska.

Żelazo - bierze udział w procesach krwiotwórczych, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości.

Wapń - bierze udział w tworzeniu kości, kurczliwości mięśni, przewodnictwie bodźców nerwowych, krzepliwości krwi, jest kofaktorem wielu enzymów.

   Oprócz tego kalerosse zawiera magnez, cynk, fosfor, mangan, selen oraz przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem szkodliwych wolnych rodników tlenowych w organizmie, powstawaniem procesów zapalanych oraz inicjacją procesów nowotworowych.



Zastosowanie kalerosse w kuchni


   Kalerosse może być wykorzystywane do wielu dań. Idealnie sprawdzi się na surowo jako dodatek do sałatek, surówek i kanapek. Można przygotować z niego owocowo-warzywne koktajle z dodatkiem mleka, orzechów czy nasion.

   Doskonale smakuje w formie pieczonej, grillowanej, duszonej i gotowanej. Jest oryginalną przekąską oraz przystawką i pożądanych elementem potraw z mięs, ryb i innych warzyw.

   Kalerosse może być przechowywane w lodówce przez kilka dni od zakupu. Zachowuje wtedy najlepsze wartości organoleptyczne.



Cena i dostępność w Polsce

   Kalerosse jest warzywem sezonowym. Jest dostępne w okresie od listopada do marca. W Polsce do niedawna oferowało je firma Green Factory w cenie 5,99 zł za 150 gramów. Można również samemu zakupić nasiona np. w sklepach internetowych i wysiewać warzywo z nasion. Wysiew nasion kalerosse ma miejsce w czerwcu, natomiast zbiór w końcówce października / listopadzie (odmiana Autumn Star) lub końcówce listopada / grudniu (odmiana Mistletoe). Istnieje też odmiana ze zbiorem w styczniu / lutym (Snowdrop).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE