Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim czasie zyskuje także na popularności jako dodatek do dań kuchni całego świata.

   Ze względu na wysokie wartości odżywcze kasza bulgur pozytywnie wpływa na zdrowie. Coraz częściej zastępuje ryż, kaszę kuskus czy kaszę gryczaną. Występuje w trzech formach - drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Jak zatem wykorzystać kaszę bulgur w kuchni? Jakie właściwości wykazuje oraz jakie ma wartości odżywcze?





Kasza bulgur - właściwości odżywcze i lecznicze

   Kasza bulgur jest bogata w węglowodany, również w błonnik. W 100 gramach suchego produktu znajduje się 12,5 grama błonnika pokarmowego, co pokrywa prawie 50% dziennego zalecanego spożycia tego składnika. Pomaga on zachować prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, wspomaga procesy trawienia, zmniejsza czas pasażu jelitowego, obniża stężenie glukozy oraz cholesterolu całkowitego we krwi oraz wiąże metale ciężkie w przewodzie pokarmowym.

   Należy pamiętać, że kasza bulgur jest wytwarzana z pszenicy, dlatego ze względu na obecność glutenu nie może być spożywana przez osoby z celiakią, nietolerancją oraz alergią na gluten. Kasz bulgur zalicza się produktów o niskim indeksie glikemicznym (46), dzięki czemu może być spożywana przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

   Kasza bulgur jest źródłem magnezu (164 mg / 100g), który odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego. Jest także bogata w fosfor konieczny do prawidłowej mineralizacji kośćca. Sto gramów kaszy bulgur pokrywa całkowicie zapotrzebowanie organizmu na mangan - pierwiastek wchodzący w skład wielu enzymów, które biorą udział w procesach trawienia i wchłaniania makroskładników pokarmowych. Ponadto mangan odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, pozytywnie wpływa na poziom libido oraz płodność. Kasza bulgur zawiera witaminy z grupy B - w największej ilości witaminę B3 i witaminę B6.  Jest bogata w antyoksydanty m.in. kwas galusowy.



Porównanie kalorii i wartości odżywczych kaszy bulgur - niegotowanej (suchej) i gotowanej


Składnik Kasza bulgur niegotowana
Kasza bulgur gotowana
Kalorie (wartość energetyczna) 342 kcal / 1431 kJ
83 kcal / 347 kJ
Białko 12,29 g
3,08 g
Tłuszcz ogółem 1,33 g
0,24 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,232 g
0,042 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,173 g
0,031 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,541 g
0,098 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,02 g
0,004 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,02 g
0,004 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,521 g
0,094 g
Węglowodany 75,87 g
18,58 g
Błonnik pokarmowy 12,5 g
4,5 g
Witamina A 9 I.U.
2 I.U.
Witamina D 0 I.U. 0 I.U.
Witamina E 0,06 mg
0,01 mg
Witamina K1 1,9 µg 0,5 µg
Witamina C 0 mg
0 mg
Witamina B1 0,232 mg
0,057 mg
Witamina B2 0,115 mg
0,028 mg
Witamina B3 (PP) 5,114 mg
1 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
1,045 mg
0,344 mg
Witamina B6
0,342 mg 0,083 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
27 µg 18 µg
Witamina B12
0 µg 0 µg
Wapń 35 mg
10 mg
Żelazo 2,46 mg
0,96 mg
Magnez 44 mg
32 mg
Fosfor  164 mg
40 mg
Potas 410 mg
68 mg
Sód 17 mg
5 mg
Cynk 1,93 mg
0,57 mg
Miedź 0,335 mg
0,075 mg
Mangan 3,048 mg
0,609 mg
Selen 2,3 µg 0,6 µg
Fluor ~ ~
Cholesterol 0 mg
0 mg
Fitosterole ~ ~
Woda 9 g
77,76 mg



Zastosowanie kaszy bulgur w kuchni

   W kuchni Bliskiego Wschodu kasza bulgur stanowi podstawę wielu dań. Do najpopularniejszych z nich należą Pilaw i Tabbouleh.

   Pilaw to potrawa z dodatkiem baraniny, cebuli, marchwi i pomidorów, które duszone są z w jednym garnku z kaszą. Tabbouleh to sałatka z kaszą bulgur, smażoną cebulą, pomidorami, ogórkiem, pietruszką oraz chili.

   Kasza bulgur może być stosowana jako zamiennik ziemniaków i ryżu do dań obiadowych rybnych i mięsnych. Stanowi składnik sałatek, farszów, a nawet pasztetów. Może być spożywana na słodko w formie śniadań (zamiast płatków, kaszy manny) lub deserów. Często zastępuje ryż w risotto.



Ciekawostki o kaszy bulgur     

→ Najstarsze wzmianki o kaszy bulgur pochodzą sprzed 4000 lat p.n.e. Według nich wytwarzana była ona już przez starożytnych Babilończyków, Hebrajczyków, Hetytów, a potem cywilizacje egipskie, izraelskie i arabskie
→ Kasza bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Drobnoziarnisty bulgur wykorzystuje się zazwyczaj w sałatkach, zupach i warzywach faszerowanych, a średni i gruboziarnisty stanowi bazę dla pilawów
→ W języku angielskim kasza bulgur to bulgur groats, niemieckim bulgurgrütze, hiszpańskim granos de bulgur, francuskim gruau de boulgour, arabskim برغل البرغل (wym. barughl albarghal), rosyjskim булгурная крупа (wym. bulgurnaya krupa)




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE