Dzisiaj jest: Wtorek, 11.05.2021 Imieniny: Franciszka i Jakuba



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

ARTYKUŁY

Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie 
Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie
19.04.2021

Orzeszki kola są mało znanym produktem żywnościowym. Mają jednak wiele właściwości zdrowotnych, więc warto przyjrzeć się im bliżej. Mogą być idealnym dodatkiem do deserów i zamiennikiem kawy, ponieważ dodają energii i poprawiają nastrój. Są bowiem sk



Charakterystyka warzyw liściowych 
Charakterystyka warzyw liściowych
14.04.2021

Warzywa liściowe to popularna i bardzo rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest chętnie stosowana w gastronomii jako element sałatek oraz surówek. Liściowe spożywane są w formie surowej również jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek



Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
03.04.2021

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim



Guarana - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Guarana - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.03.2021

Guarana (Paullinia cupana) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej lecznicze właściwości znane są od dawna i były wykorzystywane już przez rdzennych mieszkańców Amazonii i Brazylii. Guarana swoją popularność zdobyła jako środek



Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze 
Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze
21.03.2021

Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó



Jakie owoce wspierają trawienie? 
Jakie owoce wspierają trawienie?
18.03.2021

Zdrowym sposobem na walkę z zaparciami jest włączenie do diety owoców pobudzających trawienie. Warto postawić na cytrusy, owoce suszone i te z drobnymi pestkami. Dobrym wyborem będą też niektóre owoce egzotyczne. Substancje w nich obecne pomagają w o



Gotu kola - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Gotu kola - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.03.2021

Gotu kola znana również pod nazwą wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.), jest jedną cenionych od wieków i stosowanych na szeroką skalę roślin leczniczych. Należy do roślin wieloletnich z rodziny selerowatych. Uważana jest za roślinę o właściwości



Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
12.03.2021

Chrom jest jednym z ważnych mikroelementów w organizmie. Zawartość chromu w ciele dorosłego człowieka szacuje się na ok. 1-6 mg. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego chrome i oznacza barwę, która odnosi się do różnych kolorowych minerałów, w któ



Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie 
Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie
10.03.2021

Owoce kandyzowane to smaczny zamiennik powszechnie spożywanych słodyczy. Kolorowe i słodkie owoce przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Można je dodawać do muesli i lodów, dekorować nimi ciasta lub spożywać jako oddzielną przekąskę. Czy owoce kand



Ginkgo biloba - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Ginkgo biloba - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
04.03.2021

Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) to jeden z najstarszych gatunków drzew. Substancje bioaktywne w nim obecne, mogą usprawniać krążenie krwi, co chroni przed niedotlenieniem mózgu i śmiercią neuronów. Roślina może pomóc w profilaktyce schorzeń neuro



Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze 
Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze
28.02.2021

Grzyby uprawne to bardzo popularny produkt spożywczy, który jest chętnie wykorzystywany w gastronomii. W ostatnich latach zwiększyło się zainteresowanie wieloma gatunkami grzybów uprawnych, dzięki ich dostępności przez cały rok, łatwości zbioru oraz



Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej 
Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
25.02.2021

Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej to pośrednia ocena stanu zdrowia populacji, która bazuje na sprawdzeniu długości życia, zachorowalności na dane jednostki chorobowe oraz umieralności z jej powodów. Analiza i prawidłowa interpr



Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków 
Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków
21.02.2021

Jemy niewątpliwie dla przyjemności i zaspokojenia apetytu, ale również dla zachowania zdrowia. Znakomita większość produktów spożywczych - tak pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - jest bogata w szereg witamin, czyli organicznych związków chemi



Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie 
Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie
19.02.2021

Hibiskus to roślina o charakterystycznych, pięknych kwiatach. W wielu państwach uprawia się ją zwłaszcza w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się także do robienia naparu. Roślina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zmniejsza ciśnienie kr



Chemiczne metody utrwalania żywności 
Chemiczne metody utrwalania żywności
17.02.2021

Chemiczne metody utrwalania żywności mają na celu wydłużenie jej trwałości przydatności do spożycia przez zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Polegają one na dodaniu do żywności małych dawek związków chemicznych, które niszczą i hamują roz



Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
15.02.2021

Żelazo jest jednym z głównych mikroelementów w organizmie człowieka. Odgrywa szczególnie ważną rolę, odpowiadając między innymi za prawidłowy transport i magazynowanie tlenu. Niedobory tego pierwiastka mogą zatem prowadzić do znacznych upośledzeń wie



Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie 
Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie
11.02.2021

Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest przyswajanie prostych związkó



Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać? 
Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać?
07.02.2021

Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso



Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy? 
Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy?
03.02.2021

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w zachowaniu naszego zdrowia. Ma niebywałe znaczenie w profilaktyce nowotworów i chor



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 44 |