Dzisiaj jest: Czwartek, 24.09.2020 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Kawa żołędziówka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Kawa żołędziówka


   Kawa żołędziówka to niezwykle interesujący zamiennik tradycyjnej kawy - ma bogaty smak i aromat, mogą ją pić niemal wszyscy, niezależnie od wieku oraz stanu zdrowia, wspomaga pracę układu pokarmowego... Zalety żołędziówki można wymieniać bez końca.

   Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka czy spotkania ze znajomymi bądź też z rodziną bez filiżanki kawy. Czarna czy z mlekiem, słodka lub nie, mrożona lub gorąca jest napojem nie tylko funkcjonalnym, ale i kultowym. Niestety czasami trzeba z jej popijania zrezygnować. Kawy nie powinny pić m.in. osoby zmagające się z nadciśnieniem czy bezsennością. Kawosze, którzy muszą odstawić ulubiony napój, przerzucają się na kawę zbożową. Ta jednak może się znudzić. Wtedy warto sięgnąć po kawę z żołędzi. Niezależnie od tego, jaką kawę lubimy, jaką pić możemy lub jakiej musimy unikać, żołędziówka urozmaici naszą codzienną dietę i przy okazji, zadba o nasze zdrowie. Oto jak łączyć przyjemne z pożytecznym!





Żołędziówka - wartości odżywcze

   Około 50-70% wartości odżywczych żołędziówki (w zależności od składu konkretnego produktu) stanowią węglowodany, a dokładniej skrobia. Dodatkowo, żołędziówka zawiera w 100 gramach około 4-8 gramów białka i nawet do 30 gramów tłuszczu (nie zawiera jednak cholesterolu). Stąd jej wartość kaloryczna może się wahać. W 100 gramach żołędziówki znajdziemy również około:

- 100 mg fosforu
- 80 mg magnezu
- 0,8 mg manganu
- 0,7 mg miedzi
- 700 mg potasu
- 50 mg wapnia
- 1 mg żelaza

   Żołędziówka jest również źródłem witamin z grupy B. Wartości te są jednak tylko szacunkowe, gdyż żołędziówki, które kupić możemy w sklepach, różnią się od siebie składem, tj. niektóre wzbogacone są o np. korzenne przyprawy czy zioła, oraz np. jakością żołędzi, z których zostały wyprodukowane, zawartością wody itd.



Właściwości żołędziówki

   Kawa żołędziówka ma, poza wspaniałym smakiem i aromatem, dodatkowe właściwości. Kawa z żołędzi jest źródłem węglowodanów, więc jej wypicie z samego rana da nam zastrzyk energii. Żołędziówka nie zawiera kofeiny oraz sodu (ale dużo potasu, bo aż około 700 miligramów na 100 gramów!), a więc stanowi idealną alternatywę tradycyjnej kawy dla osób, które nie mogą jej pić ze względu na np. nadciśnienie czy choroby serca.

   Dodatkowo, pamiętajmy, iż tradycyjna kawa wypłukuje magnez, a żołędziówka ów pierwiastek zawiera. Tak więc, o ile ta pierwsza nie redukuje stresu, a jedynie go pogłębia, kawa z żołędzi może być idealnym elementem diety uzupełniającej niedobory magnezu.

   Jako że dostarcza też witamin z grupy B (głównie B6, ale też B1, B2 i B5), ma pozytywny wpływ na cały układ nerwowy, a więc, oprócz ukojenia związanego ze stresogennym stylem życia, niesie również pomoc w zakresie poprawy koncentracji i pamięci, walki ze stanami depresyjnymi itd.

   Poza tym, żołędziówka wzmacnia organy układu pokarmowego - żołądek, wątrobę, śledzionę oraz jelita. Poleca się ją osobom zmagającym się z niestrawnością, wzdęciami, chorobą wrzodową, zaburzeniami wchłaniania, zaparciami, biegunkami itd. Pamiętajmy, że osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego powinny ograniczać spożycie tradycyjnej kawy!

   Jako że żołędziówka regeneruje układ pokarmowy, popijać powinny ją osoby cierpiące na np. celiakię (kawa z żołędzi jest produktem w pełni bezglutenowym!) czy inne nietolerancje pokarmowe, gdyż mają one zwykle wyniszczone kosmki jelitowe, przez co gorsze absorbowanie składników odżywczych. Tym samym często występują u nich niedobory składników odżywczych, nawet przy zbilansowanej diecie.

   Co ciekawe, żołędziówka jest również bardzo sycąca... Tym samym stanowi świetne uzupełnienie diety odchudzającej - redukuje uczucie głodu szczególnie wtedy, gdy wypije się ją na czczo. Choć żołędziówkę mogą pić również dzieci (gdyż, jak zostało wspomniane, nie zawiera kofeiny), lepiej nie podawać jej małym niejadkom, gdyż te już zupełnie mogą stracić apetyt.

   Żołędziówkę powinny za to popijać kobiety w ciąży, gdyż dostarcza ona kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Oczywiście mamy tu to samo zastrzeżenie - kawa nie może sycić na tyle, by przyszła mama znacznie ograniczała swoje dzienne spożycie produktów spożywczych, gdyż jej dieta musi być w pełni zbilansowana.



Jak przygotować własną żołędziówkę?

   Żołędziówkę kupić możemy głównie w sklepach ze zdrową czy ekologiczną żywnością (zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych). Warto jednak pamiętać, iż możemy równie dobrze przygotować ją sami w domowym zaciszu. Do przygotowania domowej żołędziówki potrzebujemy:

- 1 kilograma (jędrnych, świeżych, twardych) żołędzi
- 2 litry wody

   Żołędzie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na dobę. Następnie odcedzamy je, przepłukujemy, zalewamy 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. Ugotowane żołędzie suszymy na ciepłej blasze, obieramy i prażymy (np. w piekarniku lub na patelni), a potem drobno mielimy. Żołędziówka gotowa!

   By urozmaicić smak tak przygotowanej kawy możemy dodać do niej np. cynamon, kardamon czy inne korzenne przyprawy. Dzięki temu zaparzona żołędziówka będzie pachniała jak świeżutki piernik. Pamiętajmy, że żołędzie na żołędziówkę najlepiej jest zbierać pod koniec września, nie wcześniej.



Jak parzyć żołędziówkę?

   Żołędziówkę parzymy zasadniczo tak, jak normalną kawę. Wsypujemy do kubeczka łyżeczkę żołędziówki i zalewamy ją wrzątkiem, przykrywamy i czekamy od około 5 do 10 minut. Prawdziwą głębię smaku i aromatu uzyskamy, gdy kawy nie zaparzymy, ale ją ugotujemy, a smak i aromat, w przypadku żołędziówki jest niezwykle specyficzny. Jeśli nie do końca nam one odpowiadają lub chcemy je po prostu wzbogacić, kawę możemy osłodzić (najlepiej miodem, gdyż idealnie się z żołędziówką komponuje) czy dodać do niej mleko, również takie roślinne, lub śmietankę. Warto wypróbować również żołędziówkę z dodatkiem kakao.



Nowa moda?

   Żołędziówka, wbrew pozorom, nie jest żadną nowością. Choć wydawać by się mogło, iż przygotowywanie na bazie zmielonych żołędzi kawy jest nowym wymysłem społeczności osób zafiksowanych na ekologiczną i nietypową żywność, okazuje się, iż żołędzie są znane i cenione jako produkt spożywczy oraz remedium na wiele dolegliwości od wieków.

   Prozdrowotne właściwości żołędzi opisywane były już w XIX wieku, a żołędziówkę popijał podobno sam Chopin. Żołędzie są również jednym ze składników tradycyjnej kuchni bałkańskiej. Mielone stanowią np. bazę dla wypieków, a gotowane czy pieczone - składniki dań obiadowych (zastąpić mogą np. ziemniaki, które również są źródłem skrobi).



   Kawa z żołędzi jest napojem pysznym i bardzo zdrowym. Stanowi dobre uzupełnienie codziennej diety dla osób cierpiących z powodu licznych schorzeń oraz tych, którym nic nie dolega (i chcą, by tak właśnie pozostało...). Kto wie? Może moda na żołędziówkę nabierze na sile na tyle, by zaczęto serwować ją w kawiarniach? Trzymajmy za taki obrót sprawy kciuki.




Zobacz więcej na temat:

kawakawa żołędziówkakofeina


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.73 Ocen: 22


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE