Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Koenzym Q10 oraz jego wpływ na zdrowie i urodę


   Koenzym Q10 jest związkiem organicznym występującym w dwóch postaciach - ubichinonu i ubichinolu. Bierze on udział w licznych przemianach biochemicznych.

   Koenzym Q10 uczestniczy w produkcji energii niezbędnej do przebiegu procesów życiowych. Obniżony poziom tego związku w organizmie objawia się między innymi osłabieniem organizmu oraz występowaniem objawów starzenia się. Koenzym Q10 bierze udział w wytwarzaniu ATP oraz współdziała z enzymami, w celu przyspieszenia procesów metabolicznych. Odpowiada on za dostarczanie komórkom energii potrzebnej w procesach regeneracji i wzrostu. Koenzym Q10 jest obecny w każdej komórce organizmu.





Zapotrzebowanie na koenzym Q10

   Koenzym Q10 jest przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki zwane też oksydantami. Są to cząsteczki i jony zawierające niesparowany elektron oraz wyróżniające się wysoką aktywnością chemiczną. Wolne rodniki mogą doprowadzić do uszkodzenia komórek. Im większe stężenie oksydantów w otoczeniu, tym większe jest zapotrzebowanie na antyutleniacze, w tym na koenzym Q10. Wolne rodniki mogą powstawać w wyniku stresu, a także przenikać do organizmu wraz z niezdrowym pokarmem, tytoniowym dymem oraz zanieczyszczeniami atmosfery. Zwiększone zapotrzebowanie na koenzym Q10 występuje także w czasie zatruć, stosowania niektórych rodzajów leków (np. powszechnie przepisywanych dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu statyn - które blokują  syntezę  cholesterolu ale też równocześnie blokują syntezę koenzymu Q10) oraz w przebiegu zakażeń. Zapotrzebowanie na ów związek organiczny jest większe także u osób, które są bardzo aktywne fizycznie. Nie ma określonego zapotrzebowania na koenzym Q10, ale niektóre źródła przyjmują, że jest to dziennie 30 mg.



Koenzym Q10 jako bariera ochronna

   Zachowanie odpowiedniego stężenia koenzymu Q10 w organizmie pozwala na ochronę komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Poza tym, obecność koenzymu Q10 zwiększa aktywność witaminy E, która również jest silnym przeciwutleniaczem. Omawiany związek organiczny wpływa ponadto na zapobieganie chorobom układu krążenia (m.in. choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia). Można stosować koenzym Q10 także pomocniczo w czasie leczenia wymienionych schorzeń. Wspomniany związek organiczny znajduje się między innymi we krwi, gdzie chroniąc cholesterol HDL przed utlenianiem zapobiega rozwojowi miażdżycy.



Konsekwencje niedoboru koenzymu Q10

   Niedobór koenzymu Q10 może doprowadzić do nadwagi, ponieważ odpowiada on za transportowanie kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, w których dochodzi do produkcji energii. Bez odpowiedniej ilości koenzymu Q10 w organizmie sprawne spalanie tłuszczów nie jest możliwe. Organizm może sam produkować ten związek, lecz stężenie koenzymu Q10 maleje wraz z wiekiem. Stopniowe zmniejszanie poziomu koenzymu Q10 rozpoczyna się około 30. roku życia, aby około 80. roku życia osiągnąć poziom równy około 80% normy. Obniżenie poziomu tego związku w organizmie może być też spowodowane niezbilansowaną dietą zawierającą zbyt mało składników niezbędnych do biosyntezy koenzymu Q10. Zaburzenia pracy komórek występują już wtedy, gdy stężenie tego składnika obniży się o 20% normy. Wówczas nie jest możliwe pełne wykorzystanie ATP będącego podstawowym źródłem energii dla komórek i narządów. Na podłożu zaburzeń wytwarzania i uwalniania energii na poziomie komórkowym mogą rozwijać się różne schorzenia, w tym choroby układu krążenia, układu immunologicznego oraz związane z metabolizmem.



Synteza koenzymu Q10

   Do syntezy koenzymu Q10 są potrzebne takie związki, jak tyrozyna i kwasy tłuszczowe. Tyrozyna jest aminokwasem wytwarzanym przez organizm z fenyloalaniny. Można znaleźć ją w żółtych serach, twarożku, a także w roślinach strączkowych. Fenyloalanina znajduje się też w mięsie drobiowym i w cielęcinie oraz w rybach. Drastyczne ograniczanie ilości i rodzajów spożywanego pokarmu charakterystyczne dla głodówek i niskokalorycznych diet może doprowadzić do obniżenia produkcji koenzymu Q10, a tym samym obniżenia efektywności spalania tkanki tłuszczowych. W syntezie opisywanego związku chemicznego biorą udział także wapń, magnez, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B (B2, B6, B12). Witamina B2, wapń i magnez znajdują się w mleku i mlecznych przetworach. Witamina B12 występuje wyłącznie w pokarmie pochodzenia zwierzęcego. Witamina B6 znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz wspomnianych już rybach i roślinach strączkowych. Z kolei kwas foliowy (witamina B9) można znaleźć w szpinaku, brukselce, szparagach i otrębach.



Naturalne źródła koenzymu Q10 i suplementy

   Można dostarczać ten związek organiczny także w postaci pożywienia. Niestety ilość koenzymu Q10 w produktach spożywczych jest niewielka. Do najbogatszych źródeł tego składnika należą lej roślinny i brokuły. W 100 g oleju roślinnego znajduje się 1,9 mg koenzymu Q10. Z kolei brokuły zawierają 0,8 mg koenzymu Q10/100 g produktu. Do jego źródeł pokarmowych należą też sardynki (0,6 mg), makrela (0,4 mg), tran (0,4 mg), kiełki pszenicy (0,4 mg), kurczak (0,3 mg), orzechy ziemne (0,3 mg) oraz rośliny strączkowe (0,2 mg) i olej sojowy (0,2 mg). Mięso czerwone zawiera w 100 gramach około 0,2-0,4 mg koenzymu Q10. Niewielka ilość wspomnianego związku organicznego znajduje się też w szpinaku (0,1 mg). Masło, sery, mleko i jaja zawierają śladowe ilości tego składnika.

   Poszczególne suplementy diety różnią się między sobą przyswajalnością i biodostępnością. Suplementy ze słabą przyswajalnością są oferowane jako zawiesiny na bazie oleju w kapsułkach żelowych lub w kapsułkach roślinnych zawierających proszek. W obu tych postaciach występują duże cząsteczki koenzymu o słabej rozpuszczalności. Jest to czynnik, który wpływa na gorszą biodostępność. Suplementy o lepszej biodostępności charakteryzują się tym, że występują albo jako tzw. preformowane micele, o rozmiarze nanometrycznym (bardzo małe cząsteczki) i w ten sposób nie ma konieczności emulgacji i micelizacji w jelitach, co zapewnia sprawne dotarcie koenzymu do miejsc absorpcji w jelicie cienkim, albo też jako suplement z formułą Kaneka (ubichinol - zredukowana forma utlenionego ubichinonu). Ubichinol jest łatwo przyswajany oraz wykazuje większe korzyści kliniczne niż typowy suplement w postaci ubichinonu. Szacuje się, że w organizmie zdrowego człowieka około 96% całkowitego koenzymu Q10 występuje  w  postaci ubichinolu. Takie suplementy niestety są drogie. Dzienna porcja potrzebna do odczuwalnej poprawy funkcjonowania organizmu to 30 mg. Koenzym Q10 w postaci suplementów diety jest na ogół dobrze tolerowany i nie zgłaszano żadnych poważnych skutków niepożądanych związanych z jego długoterminowym stosowaniem, natomiast kobiety ciężarne i matki karmiące nie powinny przyjmować suplementu, chyba, że istnieją korzyści medyczne, musi się to jednak odbywać pod kontrolą lekarza.



Zastosowanie koenzymu Q10 w leczeniu chorób

   Stosowanie preparatów zawierających koenzym Q10 może doprowadzić do zmniejszenia objawów pewnych chorób nawet o 50%. Wyeliminowanie niedoboru tego składnika umożliwia mitochondriom produkowanie większej ilości energii, co z kolei przekłada się na poprawę funkcjonowania organizmu. Obecnie koenzym Q10 znajduje zastosowanie jako pomocniczy środek w leczeniu chorób układu krążenia, cukrzycy, upośledzenia odporności, chorób nowotworowych i dystrofii mięśniowej. Poza tym, omawiany związek chemiczny może być wykorzystany w leczeniu zapalenia ozębnej i chorób dziąseł. Koenzym Q10 jest stosowany jako silny antyutleniacz oraz jako środek wspomagający odchudzanie i poprawiający wydolność fizyczną organizmu.



Koenzym Q10 a choroby układu krążenia

   Koenzym Q10 może zapobiegać zmianom zwyrodnieniowym serca oraz sprzyjać regeneracji powstałych uszkodzeń. Poza tym, antyutleniacz poprawia funkcje mechaniczne serca dbając o optymalne odżywienie komórek. Stosowanie koenzymu Q10 w przebiegu zastoinowej niewydolności serca ma na celu poprawę stanu pacjenta. Niedobór wspomnianego związku organicznego i niski poziom ATP w mięśniu sercowym jest jedną z przyczyn tej choroby. Zbyt niski poziom koenzymu Q10 został zanotowany także u pacjentów zmagających się z wysokim ciśnieniem krwi. Uzupełnienie niedoboru wspomnianego składnika pozwoliło na obniżenie ciśnienia o około 10%. Uzupełnienie niedoboru koenzymu Q10 u pacjentów zmagających się z kardiomiopatią wpływa natomiast na poprawę funkcjonowania serca poprzez usprawnienie produkcji energii w mięśniu sercowym. Badania kliniczne wykazały też pomocnicze działanie koenzymu Q10 w łagodzeniu objawów wypadania płatka zastawki mitralnej (m.in. bólu w klatce piersiowej).



Wpływ koenzymu Q10 na leczenie cukrzycy i dusznicy bolesnej

   Stosowanie koenzymu Q10 przez pacjentów cierpiących na cukrzycę przynosi pozytywne rezultaty w postaci lepszej kontroli poziomu glukozy. Przypuszcza się, że antyutleniacz pobudza syntezę enzymów poprawiających przemiany węglowodanów. Tajemnica skuteczności koenzymu Q10 w tej sferze nie została jeszcze dobrze poznana. Antyutleniacz pomaga także w przypadku dusznicy bolesnej. Choroba ta jest powodowana przez miażdżycę naczyń krwionośnych.



Koenzym Q10 a paradontopatie

   Choroby przyzębia zwane też paradontopatiami dotyczą około 60% osób dorosłych. Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko zachorowania na tego typu schorzenia. U wielu pacjentów zmagających się z paradontopatią stwierdzono niedobór koenzymu Q10. Stosowanie preparatu zawierającego wspomniany przeciwutleniacz skutecznie łagodzi zapalenie ozębnej. Po upływie kilku miesięcy następuje poprawa u około 60-90% chorych. Preparat wpływa też korzystnie na stan torebek okołozębowych.



Koenzym Q10 na odporność, nowotwory i odchudzanie

   W stanach upośledzonej odporności (np. w okresie chorób nowotworowych, alergii, niedokrwistości złośliwej) utrzymanie optymalnego poziomu koenzymu Q10 umożliwia dostarczenie komórkom biorącym udział w funkcjonowaniu układu immunologicznego odpowiedniej ilości energii. Poprawa działania układu odpornościowego po uzupełnieniu niedoboru koenzymu Q10 została udowodniona licznymi badaniami. Antyoksydacyjne właściwości koenzymu Q10 oraz wpływ na układ odpornościowy sprawia, że poleca się stosowanie tego suplementu w przebiegu choroby nowotworowej. Niedobór koenzymu Q10 może spowodować obniżenie termogenezy po posiłku. W niektórych przypadkach otyłości uzupełnienie niedoboru może wspomóc leczenie.



Niedobór koenzymu Q10 a mięśnie

   Niedobór koenzymu Q10 może występować u osób z dystrofią mięśniową. Uzupełnienie niedoboru powoduje poprawę tolerancji wysiłku fizycznego, a także złagodzenie bólu nóg i poprawę kontroli funkcji nóg i zmniejszenie zmęczenia. Pacjenci z dystrofią mięśniową powinni stosować koenzym Q10, ponieważ antyutleniacz usprawnia produkcję energii w komórkach mięśniowych i poprawia fizyczne samopoczucie. Poza tym, koenzym Q10 może wpływać na zwiększenie wydolności aerobowej i siły mięśni.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 8


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE