Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

ARTYKUŁY

Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku? 
Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku?
17.05.2022

Warzywa - dla jednych ulubiony element posiłków, dla innych - przykry obowiązek. Tak naprawdę powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw dziennie. Dla porównania owoców - około 200 gramów. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, świeże, ponieważ te mają



Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
17.05.2022

Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu docenia je do dzisiaj. Z uwagi na wielokierunkowy wpływ na zdrowie, reishi są uznawane za "grzyby nieśmierte



Toksoplazmoza - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka 
Toksoplazmoza - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka
20.04.2022

Toksoplazmoza to powszechna choroba pasożytnicza wywoływana przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Mimo że pasożyt zakaża mnóstwo ludzi na całym świecie, to u przeważającej części osób infekcja ma przebieg bezobjawowy lub objawy nie są zbyt charaktery



Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne 
Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne
11.04.2022

Kwasy fenolowe to grupa organicznych związków chemicznych należące do grupy polifenoli, które wykazują w ludzkim organizmie zróżnicowaną aktywność biologiczną, podyktowaną w dużym stopniu ich biodostępnością. Korzystny wpływ na zdrowie wynika przede



Skąd wzięła się tradycja wielkanocnych słodyczy z czekolady? 
Skąd wzięła się tradycja wielkanocnych słodyczy z czekolady?
01.04.2022

Jakie masz skojarzenia ze świętami Wielkiej Nocy? Koszyczek ze święconką, wspólne śniadanie, mokry Śmigus Dyngus? A może czekoladowe jajka i zajączki albo cukrowe baranki? Podczas gdy pochodzenie tradycji święconki, mokrego poniedziałku czy wspólnego



Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu 
Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu
01.04.2022

Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach



System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty? 
System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty?
30.03.2022

W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k



Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne 
Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne
24.03.2022

Popularną grupą wyrobów mięsnych są wędliny podrobowe. Konsumenci cenią ich niepowtarzalne walory smakowe, będące efektem oryginalnych przepisów, z zastosowaniem różnego rodzaju naturalnych przypraw, a także składników pochodzenia niezwierzęcego. Co



Jakie warzywa wspierają trawienie? 
Jakie warzywa wspierają trawienie?
27.02.2022

Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w



Kwas galusowy i jego właściwości prozdrowotne 
Kwas galusowy i jego właściwości prozdrowotne
22.02.2022

Kwasy fenolowe to grupa substancji szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin. Wśród tych związków na szczególną uwagę zasługuje kwas galusowy. Występuje m.in. w porzeczkach, malinach i herbacie. Potwierdzono jego właściwości przeciwzapalne, antyoks



Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.02.2022

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta



Koci pazur (vilcacora) - właściwości lecznicze, zastosowanie 
Koci pazur (vilcacora) - właściwości lecznicze, zastosowanie
03.02.2022

Vilcacora, zwana powszechnie kocim pazurem to roślina rosnąca w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Głównym surowcem stosowanym w lecznictwie są liście, młode pędy i korzenie. Dotychczasowe badania naukowe potwierdzają jej korzystny



Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Panga - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.01.2022

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan



Nerwobóle - przyczyny, objawy, sposoby leczenia 
Nerwobóle - przyczyny, objawy, sposoby leczenia
31.12.2021

Występowanie nerwobóli związane jest z podrażnieniem konkretnego nerwu i jego uszkodzeniem w danym rejonie ciała. Bóle mają charakter napadowy, a źródeł ich powstawania może być wiele. Mogą być zarówno powikłaniem choroby, jak też konsekwencją urazów



Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować? 
Ajerkoniak - skład, wartości odżywcze i właściwości. Jak go przygotować?
16.12.2021

Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym



Olej z wiesiołka - właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie 
Olej z wiesiołka - właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie
03.12.2021

Wiesiołek dwuletni to roślina, którą można spotkać na łąkach, nieużytkach lub polach. Pozyskiwany z niego olej cechuje się nieprzeciętnymi właściwościami i z tej przyczyny jest ceniony zarówno przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Ma różnoki



Antocyjany - występowanie w żywności i właściwości zdrowotne 
Antocyjany - występowanie w żywności i właściwości zdrowotne
29.11.2021

Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które występują przede wszystkim w owocach, kwiatach, łodygach i liściach roślin w formie granulek o różnych wymiarach. Związki te pełnią w organizmie funkcje profilaktyczne, działają antyoksydacyjnie



Chaber bławatek - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Chaber bławatek - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
18.11.2021

Chaber bławatek jest rośliną leczniczą stosowaną od tysięcy lat w medycynie ludowej. Ten uroczy kwiat ma także działanie lecznicze. Jest pospolicie wykorzystywany w terapii chorób układu moczowego i przy dolegliwościach skórnych. Jest też komponentem



Przegląd popularnych przekąsek dla diabetyka 
Przegląd popularnych przekąsek dla diabetyka
04.11.2021

Przekąski dla diabetyka są doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, jednak niekiedy dobór odpowiedniej przekąski może być sporym problemem. Pokarmy muszą zawierać białka, tłuszcze i niewiele węglowodanów. Niewskazane są



Choroba Alzheimera - przyczyny, objawy, metody leczenia 
Choroba Alzheimera - przyczyny, objawy, metody leczenia
10.10.2021

Choroba Alzheimera to nieodwracalne, przewlekłe schorzenie układu nerwowego, które dotyczy głównie ludzi starszych. Długi okres rozwija się bezobjawowo. Wywołuje trwałe zmiany w mózgu. W zaawansowanym stadium chorzy mogą cierpieć na zaburzenia snu, z



«   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | . . . . | 45 |