Dzisiaj jest: Czwartek, 28.05.2020 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Liczi - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i Filipin. Obecnie uprawiane jest jednak w coraz większej liczbie krajów o ciepłym klimacie. Owoce liczi to podłużne lub owalne pestkowce o twardej skórce, pod którą znajduje się jadalny biały miąższ.

   Liczi uprawiane jest w Chinach od ponad 2000 lat. Zdobiło ono ogrody cesarzy i było doceniane ze względu na liczne właściwości odżywcze. Dziś jego uprawy spotkać można w Azji Południowo-wschodniej, Australii, Stanach Zjednoczonych (Hawaje, Floryda) oraz w południowej Afryce. Owoce liczi są bogate w wiele cennych składników odżywczych. Coraz częściej wykorzystywane są w kuchni również ze względu na swoje walory smakowe. Jakie więc wartości odżywcze ma liczi i jak je wykorzystać do przygotowania egzotycznych potraw?





Liczi - właściwości odżywcze i lecznicze

   Liczi jest owocem niskokalorycznym. W 100 gramach części jadalnej znajduje się 66 kalorii (kcal). Nie bez powodu od wieków jest cenionym produktem o wysokich walorach odżywczych. Liczi jest źródłem kwasy askorbinowego, czyli witaminy C. Sto gramów owoców (ok. 9 sztuk) pokrywa niemal 100% zapotrzebowania na tę witaminę. Witamina C odpowiada za zachowanie prawidłowej odporności organizmu i wspomaga przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego, zapobiegając niedokrwistości. Ma również działanie antyoksydacyjne. Uczestniczy w syntezie kolagenu koniecznego do utrzymania prawidłowej elastyczności tkanki łącznej.

   Owoce liczi zawierają również dużo potasu. Odpowiada on za prawidłowe procesy krzepliwości krwi oraz bierze udział w syntezie osteokalcyny, tym samym odpowiadając za zachowanie prawidłowej mineralizacji kośćca.

   Liczi jest również skarbnicą antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki w organizmie, zapobiegając skutkom stresu oksydacyjnego. Hamują powstawanie stanów zapalnych w organizmie oraz mogą obniżać poziom hormonu stresu - kortyzolu, który zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu krążenia oraz zaburzeń neurodegeneracyjnych.



Liczi - właściwości odżywcze i lecznicze

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 66 kcal / 276 kJ
Białko 0,83 g
Tłuszcz ogółem 0,44 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,099 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,12 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,132 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,065 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,067 g
Węglowodany 16,53 g
Błonnik pokarmowy 1,3 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,07 mg
Witamina K1 0,4 µg
Witamina C 71,5 mg
Witamina B1 0,011 mg
Witamina B2 0,065 mg
Witamina B3 (PP) 0,603 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
~
Witamina B6
0,1 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
14 µg
Witamina B12
0 µg
Wapń 5 mg
Żelazo 0,31 mg
Magnez 10 mg
Fosfor 31 mg
Potas 171 mg
Sód 1 mg
Cynk 0,07 mg
Miedź 0,148 mg
Mangan 0,055 mg
Selen 0,6 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~
Woda 81,76 g



Liczi - wykorzystanie w kuchni

   Najczęściej owoce liczi są spożywane na surowo. Mogą być składnikiem sałatek owocowych, świeżych soków i koktajlów. Są również wykorzystywane jak o dodatek do sosów mięsnych. Mogą być dodatkiem do deserów w postaci musów, kremów, lodów oraz do śniadań - owsianek, jaglanek.

   Należy pamiętać, że owoce liczi są bardzo nietrwałe. Przechowywane w temperaturze pokojowej psują się po 2-3 dniach.



Wykorzystanie liczi w pielęgnacji ciała

   Właściwości oksydacyjne owocu liczi znalazły zastosowanie również w produkcji kosmetyków do pielęgnacji ciała. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C ekstrakty z liczi wykorzystywane są w produkcji maseczek, peelingów i balsamów do skóry dojrzałej, z przebarwieniami i trądzikowej. Produkty z dodatkiem liczi nawilżają skórę, odżywiają ją oraz stymulują produkcję kolagenu, chroniąc jednocześnie przed procesami starzenia wywoływanymi działaniem wolnych rodników.



Ciekawostki o liczi

→ Owoce liczi do Europy trafiły w XVI wieku przez zakonnika hiszpańskiego Juana Gondalez de Menoza,
→ Owoce liczi rosną w gronach ok. 30 sztuk,
→ Drzewo wydające owoce może dorastać do 30 metrów i kwitnąć nawet przez ponad 1300 lat,
→ Mimo nietrwałości, niektóre odmiany liczi można przechowywać w chłodniach nawet do 10 tygodni,
→ W Chinach owoce liczi są suszone i w formie podobnej do rodzynek nazywane są "orzeszkami liczi",
→ Niedojrzałe owoce liczi mogą być trujące. Jedzone na pusty żołądek mogą obniżać poziom glukozy do poziomu zagrażającego życiu. Wynika to z zawartości hipoglicyny, która ma działanie hipoglikemiczne. Śmiertelne zatrucia owocem liczi były obserwowane w wielu krajach Azji Południowej, głównie wśród dzieci,
→ W języku angielskim liczi to Lychee lub Litchi, w języku francuskim - Litchi lub Letchi, w języku niemieckim - Litschi, w języku hiszpańskim - Lichi.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE