Limonka - kuzynka cytryny, pochodzi z południowo-wschodniej Azji i dziś uprawiana jest w bardzo wielu regionach świata. Owoc posiada wiele cennych wartości odżywczych, a przy tym jest niskokaloryczny. Limonka znajduje swoje kulinarne zastosowanie w wielu kuchniach regionalnych na całym świecie.
Limonkowe drzewa to rośliny należące do rodziny rutowatych. osiągają wysokość do nawet 5 metrów i wydają owoce przez okrągły rok. Stąd limonka nie jest produktem sezonowym nawet tam, gdzie oryginalnie jest uprawiana. Tropikalny oraz subtropikalny klimat zapewnia drzewom, na których rosną limonki, idealne warunki do rozwoju niezależnie od pory roku.
|
|
Limonka - właściwości odżywcze i lecznicze
W 100 gramach limonki znajduje się około 30 kalorii (kcal). Jest ona bogatym źródłem witaminy C, niemniej zawiera również pewne ilości innych witamin i minerałów, w tym np. witaminy A, witamin z grupy B, miedzi, żelaza czy wapnia. Nie można jednak powiedzieć, iż są one znaczące. W 100 gramach limonki większość witamin i minerałów znajduje się w dawkach odpowiadających najczęściej 2-4% dziennego nań zapotrzebowania.
Nie oznacza to jednak, iż limonki nie są produktami wartościowymi. Wysoka zawartość witaminy C oraz bioflawonoidów sprawia, iż ich regularne spożywanie wspomaga układ odpornościowy, a stosowanie zewnętrzne - rozjaśnia przebarwienia skóry i zmiękcza twardy naskórek. Limonki mają również działanie alkalizujące, tj. odkwaszają organizm, pomagając zachować prawidłową równowagę kwasowo-zasadową. Pamiętajmy, iż zakwaszenie organizmu przyczynia się do m.in. permanentnego zmęczenia, migren, depresji, osłabiania się kości oraz zwiększa ryzyko wielu chorób. Dlatego właśnie wprowadzenie do diety odpowiedniej ilości neutralizujących kwasy produktów jest tak ważne.
Warto również wspomnieć o tym, iż limonki są bogatym źródłem wspomnianych już bioflawonoidów, które to wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i rozkurczowe, uszczelniają naczynia krwionośne oraz przyspieszają usuwanie nadmiaru wody z organizmu (działają moczopędnie i usprawniają procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie). Na oczyszczenie organizmu z toksyn i podkręcenie przemiany materii poleca się picie rano, zaraz po przebudzeniu, około pół godziny przed posiłkiem wypić szklankę przegotowanej wody z całą wyciśniętą limonką, z łyżeczką miodu i plasterkiem imbiru.
Kalorie i wartości odżywcze limonki
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 30 kcal / 126 kJ |
Białko | 0,70 g |
Tłuszcz ogółem | 0,20 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,022 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,019 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,055 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,019 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,036 g |
Węglowodany | 10,54 g |
Błonnik pokarmowy | 2,8 g |
Witamina A | 50 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,22 mg |
Witamina K1 | 0,6 µg |
Witamina C | 29,1 mg |
Witamina B1 | 0,030 mg |
Witamina B2 | 0,020 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,200 mg |
Witamina B6 | 0,043 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 8 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,217 mg |
Wapń | 33 mg |
Żelazo | 0,60 mg |
Magnez | 6 mg |
Fosfor | 18 mg |
Potas | 102 mg |
Sód | 2 mg |
Cynk | 0,11 mg |
Miedź | 0,07 mg |
Mangan | 0,01 mg |
Selen | 0,4 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Limonka - zastosowanie w kuchni
Limonka może być, tak jak cytryna, dodawana do herbaty oraz innych
ciepłych i zimnych napojów. Jej dodatek sprawia, iż są one naprawdę
smaczne i orzeźwiające. Stąd limonki są najczęściej kupowane i wykorzystywane właśnie latem, gdy podczas upałów potrzebujemy trochę się
schłodzić. Warto jednak pamiętać o tym, iż limonki znajdą również swoje
zastosowanie jesienią czy zimą, tj. w tzw. sezonie na infekcje. Można
bowiem dodawać jej sok do rozgrzewających herbatek, zamiennie z sokiem z cytryny, jest jednak od tego drugiego kwaśniejszy.
Sok z limonek nadaje się również jako dodatek do lekkich dressingów do sałatek
- tak owocowych, jak i warzywnych. Tak jak sokiem z cytryny, możemy
skrapiać nim również pieczone czy grillowane ryby (szczególnie wtedy,
gdy cała potrawa przygotowana jest w bardziej egzotycznym stylu).
Wspaniale komponują się też ze słodkimi wypiekami oraz różnego rodzaju
pastami i sosami. Plasterki limonki, ze względu na swój uroczy zielony
kolor, są również wspaniałą dekoracją drinków, sałatek, deserów oraz dań
głównych. Dodanie limonki do potrawy sprawia, że wymaga ona dodania
mniejszej ilości soli.
Ciekawostki o limonce
→ Limonki mają cieńszą i delikatniejszą skórę od cytryn, stąd są znacznie bardziej podatne na różnego rodzaju infekcje
→ Bogaty w witaminę C oraz olejki eteryczne koncentrat z limonki (również sproszkowany) jest często wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju kosmetyków - oczyszcza i rozjaśnia skórę, wygładza ją i czyni zdecydowanie bardziej miękką, nadając przy okazji apetyczny i orzeźwiający zapach
→ Również koncentrat wydobywany ze skórki limonki wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji olejków do ciała i włosów, kosmetyków, mydła, pasty do zębów, detergentów, środków dezynfekujących, czy też dezodorantów
→ Limonka jest nieodłącznym składnikiem popularnego alkoholowego drinka o nazwie mojito
→ Medycyna alternatywna wykorzystuje limonki do leczenia neurastenii (postać nerwicy objawiająca się zwiększoną pobudliwością i szybkim wyczerpywaniem się układu nerwowego; niepokojem, niemożnością skupienia uwagi, drażliwością, bólami w okolicy serca, kołataniem serca, bólami głowy, zaburzeniami jelitowymi)
→ Limonki posiadają lekko owalny kształt. Przeciętna średnica owocu mieści się w przedziale 3-5 cm. Skórka owocu jest żółtawozielona lub żółta, woskowana i gorzka
→ Kupując owoc powinniśmy zwrócić uwagę, czy posiada on gładką, cienką skórkę, bez żadnych zgrubień i wgnieceń. Limonki mogą być długo przechowywane w temperaturze pokojowej, a jeszcze dłużej w chłodnych miejscach. Unikać należy jednak chowania ich w lodówkach. Limonki mają skłonność do absorbowania obcych zapachów, stając się przez to nieświeże i mało smaczne
→ Sok z limonki jest kwaśniejszy od soku z cytryny, posiada też delikatną nutką goryczy
→ Limonka w języku angielskim to Lime, w języku francuskim - Lime, w języku niemieckim - Limette, w języku hiszpańskim - Lima
→ Limonka znana jest równie pod takimi nazwami jak: lima, limona, limetka czy też limeta kwaśna
→ Najwięksi producenci limonki na świecie to: Chiny, Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia
→ Cytryna najprawdopodobniej powstała jako skrzyżowanie limonki z cytronem