Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników marynat i zalew przeznaczonych do przyprawiania bigosu, kapuśniaku, mięsnych galaret i rosołu.
Niemniej liście laurowe znalazły zastosowanie także w ziołolecznictwie. Według wiedzy z zakresu medycyny altenatywnej liście laurowe pomagają w leczeniu bezsenności, mają korzystny wpływ na układ oddechowy oraz przeciwdziałają powstawaniu kamieni nerkowych. Liście laurowe niwelują również nieprzyjemny zapach z ust. Mogą być stosowane zewnętrznie w celu łagodzenia objawów trądziku i przyspieszeniu gojenia się ran. Liście laurowe mogą też wspomóc proces odchudzania.
|
|
Wawrzyn szlachetny
Wawrzyn szlachetny jest wysokim, stożkowatym i nieco rozłożystym drzewem, którego wysokość sięga do 30 cm. Już w starożytnej Grecji i Rzymie uprawiano tę roślinę. Obecnie jest traktowana jako roślina ozdobna, lecznicza i kosmetyczna. Surowcem zielarskim w przypadku wawrzynu szlachetnego są liście i owoce. Zbiór liści jest prowadzony latem, natomiast zbiór owoców jesienią. Zawierają one nawet do 3% olejków, w tym cyneol, terpeny i geraniol. Spożywany w nadmiernych ilościach wawrzyn szlachetny wywołuje jednak skutki uboczne - jest toksyczny dla organizmu - spożywany w zbyt dużych ilościach posiada podobnie jak np. gałka muszkatołowa działanie narkotycznie, przedawkowanie może również obniżać ciśnienie krwi. Wywar z liści laurowych w nadmiarze może także powodować reakcje alergiczne, problemy żołądkowe, czy nawet krwawienie z układu pokarmowego.
Zawartość flawonoidów i innych składników odżywczych
Liście laurowe zawierają substancje C1 i C2 zaliczane do grupy flawonoidów. Wykazują one działanie przeciw MRSA, polegające na hamowaniu aktywności bakteryjnej gyrazy DNA i topoizomerazy IV. Ponadto, liście wawrzynu szlachetnego są bogate w witaminę C. W 100 gramach liści laurowych znajduje się około 46,5 mg witaminy C, co pokrywa około 75% RDA dorosłego człowieka.
Liście wawrzynu szlachetnego są bogatym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). W 100 gramach liści laurowych znajduje się 180 mg lub 45% dziennego spożycia. Omawiany surowiec zielarski pełniący jednocześnie funkcję przyprawy jest również bogaty w minerały, takie jak wapń, potas, magnez, mangan, cynk, żelazo, selen i miedź. Potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych kontrolującym pracę serca i ciśnienie tętnicze. Natomiast mangan i miedź są ważnymi aktywatorami enzymów.
Pomaga diabetykom
Liście laurowe mają udowodnione działanie wspierające leczenie cukrzycy typu 2. Przyprawa obniża poziom glukozy we krwi, poziom złego cholesterolu i trójglicerydów. Dla uzyskania optymalnych rezultatów naukowcy sugerują spożywanie sproszkowanych liści laurowych przez 30 dni. Antyoksydanty znajdujące się w liściach laurowych pomagają ciału produkować insulinę bardziej efektywnie. Można także przygotować napar z liści laurowych (ok. 7-15 sztuk) i 3 szklanek wody, który po odcedzeniu i schłodzeniu spożywa się przed każdym posiłkiem.
Działanie przeciwbólowe
Olejki znajdujące się w liściach laurowych działają przeciwzapalnie i koją ból spowodowane reumatyzmem, artretyzmem, ból spowodowany napięciem mięśni lub ich skręceniem. Olejek z liści laurowych pomaga również złagodzić ból głowy i migrenę. Liście laurowe korzystnie wpływają na krążenie krwi. W przypadku bólu stawów olejek zastosowany w miejscu bólu łagodzi ból i stan zapalny.
Poprawa pracy serca
Silnie działające substancje, takie jak rutyna, salicylan, kwas kawowy i fitoskładniki korzystnie wpływają na pracę serca i chronią przed zawałem. Flawonoidy pomagają utrzymać ciśnienie tętnicze na prawidłowym poziomie. Z myślą o sercu i ciśnieniu krwi można spożywać ciepły napar raz dziennie przygotowany z 10 liści laurowych i 3 szklanek wody.
Liście laurowe w profilaktyce raka
Liście laurowe zawierają kwas kawowy, kwercetynę, eugenol i katechiny, które chronią organizm przed różnymi rodzajami raka zapobiegając procesom nowotworowym. Omawiane składniki zawierają również fitoskładnik znany jako partenolid posiadający udowodnione działanie skierowane przeciwko rozwojowi komórek raka szyjki macicy.
Przyprawa pomocna w leczeniu kaszlu
Liście laurowe są skuteczne w zwalczaniu objawów grypy i infekcji. W celu złagodzenia kaszlu i innych objawów przeziębienia warto ugotować 2-3 liście laurowe, a po 10 minutach, kiedy wywar będzie już nieco chłodniejszy, ale nadal ciepły, namocz delikatnie mały ręcznik w wywarze i połóż go na klatce piersiowej. Olejki zawarte w wywarze podczas oddychania przenikną do organizmu łagodząc kichanie i kaszel. Substancje znajdujące się w liściach laurowych pomagają również w zwiększeniu odporności organizmu.
Odstraszacz owadów, sposób na sen i świeży oddech
Liście laurowe są naturalnym środkiem odstraszającym owady. Ich tajną bronią jest kwas laurynowy. Zastosowanie olejku z liści laurowych pomaga chronić przed ukąszeniami owadów.
Żucie liści laurowych pomaga usunąć nieprzyjemny zapach ust. Mowa oczywiście o świeżych, nie suszonych liściach. Saszetka liści laurowych położona w pod poszewką poduszki pomaga zasnąć. Podobnie działa ustawienie doniczki z wawrzynem.
Liście laurowe wspomagają odchudzanie
W ziołolecznictwie znany jest przepis na herbatkę wspomagającą odchudzanie. Każdy ze składników napoju zawiera w swoim składzie fitoskładniki przyspieszające metabolizm. Oto przepis - w szklance umieścić 3 liście laurowe, 1 laskę cynamonu oraz 1 łyżkę zielonej herbaty. Składniki należy zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie odcedzić płyn. 1 szklankę herbaty podziel na 3 porcje - pierwszą z nich pić na czczo, drugą po zjedzeniu pierwszego posiłku, a trzecią przed pójściem spać. Ten rodzaj kuracji odchudzającej nie powinno się stosować dłużej niż tydzień.
Wpływ liści laurowych na nerki
Spożywanie naparu przygotowanie na bazie liści laurowych pomaga w pozbyciu się toksyn z organizmu. Napar może być pomocny także w profilaktyce kamicy nerkowej. Napar przygotowany z 5 g liści laurowych w 200 ml wody spożywany dwa razy dziennie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych.
Profilaktyka dny moczanowej
Zawartość puryn w organizmie powoduje wzrost poziomu kwasu moczowego, który z kolei przyczynia się do choroby zwanej dną moczanową. Liście laurowe pomagają w obniżeniu poziomu kwasu moczowego w organizmie. Napar przygotowany z 10 liści laurowych i 10 szklanek wody, którego objętość podczas gotowania zostanie zredukowana do 5 szklanek wody, spożywany dwa razy dziennie jest jednym ze skutecznych środków profilaktycznych zapobiegających dnie moczanowej.
Korzystny wpływ na skórę
Kąpiel z dodatkiem naparu z liści laurowych pomaga łagodzić bóle kostno-stawowe, działa przeciwgrzybiczo oraz wygładza skórę. Napar przyrządzony z liści laurowych pomaga także jako tonik w łagodzeniu objawów trądziku. Liście laurowe posiadają właściwości antybakteryjne. Do przygotowania naparu potrzebne są 5 g rozdrobnionych liści laurowych i 1,5 szklanki wrzątku.