Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Majeranek - właściwości zdrowotne i zastosowanie


   Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykazuje działanie antyoksydacyjne i antybakteryjne.

   Ponadto, omawiana roślina pomaga zachować zdrowy układ trawienny oraz obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę nowotworową. Majeranek jest bardzo często mylony z oregano, ponieważ obie rośliny należą do tej samej rodziny. Majeranek (łac. Origanum majorana) jest aromatyczną rośliną znaną z aromaterapeutycznych i kulinarnych zastosowań. W greckiej mitologii wierzono, że majeranek został stworzony przez Afrodytę. Podobnie, w rzymskiej mitologii, stworzenie majeranku przypisywano bogini Wenus. Uznawano go za zioło miłości i afrodyzjak.





Źródło antyoksydantów

   Majeranek jest cennym źródłem antyoksydantów. Już w 2005 r. przeprowadzono badania, zgodnie z którymi majeranek jest bogaty w różne rodzaje przeciwutleniaczy. Majeranek należy do produktów o silnym działaniu przeciwutleniającym - określenie "odmładzający" byłoby w tym przypadku zbyt dużym uproszczeniem. Przeciwutleniacze nie tylko zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, ale również procesom nowotworowym i chorobowym. Wśród składników antyoksydacyjnych majeranku wymienia się karwakrol, eugenol, witaminę C, kwas ursolowy i kwas oeanolowy.



Działanie (nie tylko) antybakteryjne

   Ekstrakt z majeranku wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, a nawet przeciwwirusowe. Wyciąg z tej rośliny jest wykorzystywany między innymi w leczeniu zakażeń wirusów opryszczki. Napar z majeranku, przygotowany wyłącznie na bazie wody lub z dodatkiem mleka jest sprawdzonym sposobem na złagodzenie objawów chorób gardła, krtani i oskrzeli. Można także dodać do niego odrobinę miodu. W przypadku uporczywego kataru sprawdzi się z kolei maść majerankowa.



Zmniejszenie stanu zapalnego

   Majeranek wykazuje właściwości przeciwzapalne, głównie dzięki zawartości hydratu sabinenu i terpineolu. Niektóre z badań wykazały, że roślina może być wykorzystywana w leczeniu stanów zapalnych. Mieszanka olejków eterycznych - sabinenu, linalolu, terpinen-4-olu i terpineolu i odpowiadają w dużej mierze za intensywny, charakterystyczny zapach majeranku.



Majeranek na lepsze trawienie

   Dodawanie majeranku do potraw może mieć także uzasadnienie dietetyczne, a nie tylko kulinarne. Zioło poprawia smak i aromat różnych potraw, a jednocześnie wspiera procesy trawienne. Badania prowadzone z udziałem myszy pokazały, że ekstrakt z majeranku wykazuje właściwości przeciwwrzodowe i zmniejsza podstawowe wydzielanie kwasów żołądkowych. Dodatkowo, majeranek może pomóc w regeneracji błony śluzowej żołądka.



Zmniejszenie ryzyka nowotworów

   Regularne stosowanie majeranku może zmniejszyć ryzyko chorób nowotworowych. Dotychczas prowadzone badania wykazały potencjał tej rośliny w zapobieganiu przerzutów raka piersi i wzrostu tego nowotworu (badania PLOS - Public Library of Science). Wyniki innych badań wykazały, że wyciąg z majeranku posiada bardzo korzystny wpływ na zapobieganie białaczce limfoblastycznej.



Zdrowsze serce

   Majeranek pomaga złagodzić stres oksydacyjny w obrębie mięśnia sercowego, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie serca. Łagodzi on także szereg innych czynników negatywnie wpływających na pracę tego organu.



Zastosowanie majeranku w kuchni

   Majeranek może być dodawany do wielu potraw i używany bez względu na technikę przyrządzania potraw. Majeranek nadaje wspaniały smak zupom warzywnym i zupom rybnym, daniom z fasolą, ziemniakami i bakłażanami. Jest nieodzownym składnikiem grochówki, zupy fasolowej, żurku i gulaszu. W tradycyjnej kuchni polskiej przyprawia się nimi potrawy ciężkostrawne, m.in. pieczone mięsa (wieprzowinę, jagnięcinę, baraninę i pasztety). Dzięki zawartości olejków mających działanie antyoksydacyjne stosowany jest przy produkcji tłustych wędlin - jako naturalny konserwant. Majeranek traci swoje właściwości w czasie obróbki termicznej, dlatego powinien być dodawany na ostatnim etapie obróbki.

   Uprawa majeranku w ogrodzie pomoże czerpać z niego optymalne korzyści. Świeży majeranek jest bardziej aromatyczny i cenny pod względem wartości odżywczych niż suszony majeranek.



Właściwości olejku z majeranku

   Prozdrowotne właściwości posiada także olejek z majeranku. Przez wiele stuleci był on wykorzystywany w medycynie ludowej. Badania pokazują, że olejek pozyskiwany z majeranku wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Zanim jednak wykorzystasz ten produkt upewnij się, że nie jesteś na niego uczulony. Można stosować go zewnętrznie na skórę.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE