Dzisiaj jest: Czwartek, 20.01.2022 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Masła czekoladowo-orzechowe (typu Nutella) a zdrowie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masła czekoladowo-orzechowe (typu Nutella) a zdrowie


   Słodkie i smaczne masło czekoladowo-orzechowe jest polecane na śniadanie nie tylko dla dzieci. Przedstawiamy jego skład, sposób produkcji i wpływ na zdrowie.

   Masło czekoladowo-orzechowe jest znanym i lubianym dodatkiem do pieczywa. Słodki krem może być wykorzystany do przygotowania deserów i ciast. Jego zastosowanie jest stosunkowo szerokie. Producenci podkreślają bogatą wartość odżywczą produktów powstałych z orzechów, mleka i kakao. Sprawdzamy, czy duża wartość odżywcza masła czekoladowo-orzechowego dotyczy wyłącznie wysokiej zawartości kalorii, czy również dobroczynnych składników odżywczych potrzebnych organizmowi do zachowania zdrowia.





Skład masła czekoladowo-orzechowego

   Masło czekoladowo-orzechowe zawiera głównie cukier, olej palmowy, miazgę orzechów laskowych, kakao i mleko w proszku oraz sproszkowaną serwatkę. Do kremu dodawane są różne emulgatory, m.in. lecytyna sojowa, lecytyna rzepakowa, wanilina, ekstrakt z wanilii. Masło czekoladowo-orzechowe zawiera około 500-550 kcal w 100 gramach produktu. Odżywcze orzechy, kakao i mleko łącznie stanowią około 10%-20% produktu. Pozostała część to olej i cukier, które są źródłem wysokiej kaloryczności produktu. Masło czekoladowo-orzechowe dostarcza organizmowi przede wszystkim sacharozę (cukier) i tłuszcze roślinne. Proteiny obejmują około 5%-8% zawartości produktu. Warto dokładnie przyjrzeć się kremom orzechowo-czekoladowym, ponieważ niektóre z nich zawierają dużo orzechów laskowych (ok. 13%), inne zawierają ich śladowe ilości (ok. 0,01%). Podobnie jest w przypadku kakao i mleka.



Produkcja kremu czekoladowo-orzechowego

   Półprodukty wykorzystywane do produkcji masła czekoladowo-orzechowego to proszek kakaowy, orzechy laskowe, cukier, odtłuszczone mleko w proszku, olej palmowy, serwatka w proszku oraz emulgator i substancje aromatyzujące. Proszek kakaowy powstaje ze zmielonych ziaren kakaowca. Orzechy laskowe są przecinane na pół, a następnie oczyszczane i prażone. Orzechy dobrej jakości są poddawane procesom pozwalającym na uzyskanie orzechowej miazgi.

   W procesie produkcji kremu czekoladowo-orzechowego dochodzi do połączenia cukru, proszku kakaowego, orzechowej miazgi i mleka w proszku. Wszystkie składniki są razem mieszane w zbiorniku. Kiedy zostanie uzyskana jednolita masa dodaje się olej palmowy poprawiający konsystencję masła. Następnie dodaje się serwatkę w proszku poprawiającą wiązanie składników produktu oraz emulgator (np. lecytynę sojową). Na koniec do słodkiej, czekoladowo-orzechowej masy dodaje się wanilinę, która jest syntetycznym odpowiednikiem wanilii. Niektórzy producenci wybierają ekstrakt waniliowy. Substancje podkreślają aromat produktu. Gotowe masło czekoladowo-orzechowe jest pakowane do słoików, a następnie transportowane do sklepów.



Wpływ masła czekoladowo-orzechowego na zdrowie

   Słodki krem zawiera dużą ilość sacharozy, która sprzyja próchnicy. Zbyt częste spożywanie masła czekoladowo-orzechowego w dużych ilościach może przyczynić się do wzrostu masy ciała. Musimy pamiętać, że krem należy do grupy tuczących produktów, dlatego nie powinien stanowić podstawy jadłospisu, zwłaszcza w przypadku dzieci.

   Wizerunek masła czekoladowo-orzechowego spotykany w reklamach różnych producentów jest bardzo mylący. Przekazy reklamowe nie informują o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu w kremie czekoladowo-orzechowym. W reklamach nie ma też mowy o dużej kaloryczności. Wystarczy spojrzeć na skład produktu, aby przekonać się, że nie jest wyznacznikiem zdrowej diety, ale słodkim przysmakiem, na który można sobie pozwolić od czasu do czasu.




Vitalia PL

Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 7

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE