Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.09.2020 Imieniny: Marka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Mikrobiota jelitowa - fakty i mity o bakteriach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mikrobiota jelitowa - fakty i mity o bakteriach


   W naszym ciele żyje wiele jeszcze niezbadanych mikroorganizmów, ich łączna waga w samych jelitach może wynosić nawet 2 kilogramy. Najwięcej bakterii mieści się w naszym przewodzie pokarmowym. Dobry stan mikroflory jelit pozytywnie wpłynie na cały organizm, bowiem bakterie jelitowe odpowiedzialne są także za prawidłowe funkcjonowanie np. układu odpornościowego. Dlatego warto poznać najważniejsze fakty o bakteriach i obalić najczęściej powtarzane mity, by prawidłowo dbać o swoje zdrowie.





Mikrobiota jelitowa, mikroflora jelitowa, i mikrobiom to pojęcia tożsame - fakt

   Choć pojęcie mikroflora jelitowa większości ludzi kojarzy się z bakteriami, to aktualnie terminy mikrobiota i mikrobiom uważane są za prawidłowe nazewnictwo. Przyrostek "flora" w słowie mikroflora odnosi się do świata roślin, do którego bakterie nie należą. Dlatego światowym trendem jest odchodzenie od nazwy mikroflora i używanie zamienników: mikrobiota oraz mikrobiom.



Bakterie mogą tylko negatywnie wpływać na organizm - mit

   Choć przeważnie bakterie są kojarzone z czymś chorobotwórczym, to w ludzkim organizmie "zamieszkują" różne bakterie i różne typy mikroflory jelitowej. Przede wszystkim takie, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Te nasze dobre bakterie mają prozdrowotne oddziaływanie na organizm, między innymi regulują pracę układu immunologicznego, biorą udział w regulacji metabolizmu czy hamują rozwój bakterii patogennych.



Mikrobiota jelit pełni funkcję ochronną - fakt

   Mikroflora jelit to podstawowy składnik bariery jelitowej. Jej prawidłowy rozwój i stan jest warunkiem niezbędnym do zachowania prawidłowej pracy i szczelności jelita. Do mikroflory ochronnej zalicza się przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy, a tym samym zakwaszający środowisko w jelicie. Szczepy Lactobacilus i Bifidobacterium, bo o nich mowa, sprawiają, że chorobotwórcze mikroorganizmy nie mogą się w nim rozwijać. Nie wolno jednak zapomnieć także o innych funkcjach mikroflory.



Mikrobiota jelit zaczyna kształtować się dopiero w dzieciństwie - mit

   Mikroflora jelitowa dziecka zaczyna się kształtować już w momencie porodu, wtedy to rozpoczyna się zasiedlanie organizmu dziecka przez bakterie od matki przy porodzie fizjologicznym bądź bakterie ze środowiska przy porodzie przez cięcie cesarskie. Jak pokazują wyniki najnowszych badań bakterie jelitowe kobiety ciężarnej mają już bezpośredni wpływ na późniejszy profil bakterii jelitowych dziecka. Najbardziej pożądany dla odpowiedniej kolonizacji dziecka jest nie tylko poród naturalny, w trakcie którego dochodzi do kontaktu z korzystnymi bakteriami w drogach rodnych matki, ale także karmienie piersią.



Antybiotyki niszczą florę bakteryjną - fakt

   Niestety przyjmowanie antybiotyków skutkuje zmianą dobrej mikroflory na pół roku lub dłużej. Antybiotyki niszczą chorobotwórcze bakterie w przypadku infekcji, ale nie działają one wybiórczo tylko na bakterie patogenne. Dlatego zubożają także bakterie pożyteczne i ważne dla zdrowia. W takim przypadku układ immunologiczny zostaje osłabiony, spada odporność i organizm staje się podatny na kolejne infekcje bądź inne choroby immunologiczne. Zarówno w czasie kuracji antybiotykami, jak i po jej zakończeniu zaleca się stosowanie zróżnicowanych probiotykówprebiotyków. Warto pamiętać, że w zależności od czasu trwania terapii antybiotykowej, probiotykoterapia, może być wskazana nawet przez kilka miesięcy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE