Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Miłka abisyńska (teff) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością odżywczą. Najwięcej plantacji znajduje się w Etiopii. Z teff są produkowane płatki i mąka. Z miłki przyrządza się również placki oraz tradycyjne etiopskie dania, a nawet alkohol.

   Miłka abisyńska jest endemicznym gatunkiem Etiopii. Zboże było znane i uprawiane już 8000 lat temu na Wyżynie Abisyńskiej, stąd nazwa zboża. Już w II połowie XIX wieku miłkę uprawiano w królewskich ogrodach botanicznych w Kew Garden. Następnie trawa abisyńska została rozpowszechniona na innych kontynentach. Zaletą tej rośliny uprawnej jest wysoka odporność na choroby i wysoka plenność oraz nietolerancja niskich temperatur.





Miłka abisyńska (teff) - właściwości odżywcze i lecznicze

   Wśród minerałów znajdujących się w ziarnach miłki abisyńskiej można wymienić cynk, magnez, fosfor, żelazo, wapń, miedź i mangan, a także błonnik pokarmowy. Zawartość włókna pokarmowego w miłce abisyńskiej sięga 8%. Witaminy jakie znajdziemy w miłce to witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP, B9) i witamina C.

   Wprowadzenie trawy abisyńskiej do jadłospisu przynosi szereg korzyści. Nie chodzi jedynie o wartości odżywcze. Teff zawiera niewielkie ilości tłuszczu - może być spożywany przez osoby pozostające na diecie niskotłuszczowych ze względów medycznych. Jako bogate źródło błonnika poprawia perystaltykę jelit. Miłka abisyńska skutecznie zapobiega niedokrwistości i pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Teff pomaga w zapobieganiu nadciśnienia tętniczego i chorób serca, ponieważ zawiera znikome ilości sodu. W 100 g ziarna teff znajduje się 367 kcal (kalorii), 13,3 g białka, 2,38 g tłuszczu i 73,13 g węglowodanów. Miłka abisyńska charakteryzuje się ponadto niskim indeksem glikemicznym, a przy tym bogatą zawartością cennych aminokwasów - lizyny, metioniny i cysteiny.

   Miłka abisyńska nie jest taka, jak inne zboża znane w europejskiej kuchni - np. pszenica. Jej ziarna nie zawierają glutenu, więc może być spożywana bez obaw o objawy związane z celiakią, nietolerancją glutenu i nadwrażliwością na gluten. W diecie wegetariańskiej miłka abisyńska pełni rolę cennego, choć niepełnowartościowego źródła białka roślinnego.



Porównanie kalorii i wartości odżywczych miłki abisyńskiej (teff) - niegotowanej (suchej) i gotowanej

Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu


Składnik Miłka abisyńska sucha
Miłka abisyńska gotowana
Kalorie (wartość energetyczna) 367 kcal / 1536 kJ
101 kcal / 422 kJ
Białko 13,3 g
3,87 g
Tłuszcz ogółem 2,38 g
0,65 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,449 g
~
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,589 g
~
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,071 g
~
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,135 g
~
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,135 g
~
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
~
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
~
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,936 g
~
Węglowodany 73,13 g
19,86 g
Błonnik pokarmowy 8 g
2,8 g
Witamina A 9 I.U.
2 I.U.
Witamina D 0 I.U. 0 I.U.
Witamina E 0,08 mg
~
Witamina K1 1,9 µg ~
Witamina C 88 mg
~
Witamina B1 0,39 mg
0,183 mg
Witamina B2 0,27 mg
0,033 mg
Witamina B3 (PP) 3,363 mg
0,909 mg
Witamina B6 0,482 mg
0,097 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) ~ 18 µg
Witamina B12 0 µg 0 µg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,942 mg
~
Wapń 180 mg
49 mg
Żelazo 7,63 mg
2,05 mg
Magnez 184 mg
50 mg
Fosfor  429 mg
120 mg
Potas 427 mg
107 mg
Sód 12 mg
8 mg
Cynk 3,63 mg
1,11 mg
Miedź 0,81 mg
0,226 mg
Mangan 9,24 mg
2,86 mg
Selen 4,4 µg ~
Fluor ~ ~
Cholesterol 0 mg
0 mg
Fitosterole ~ ~
Woda 8,82 g
74,93 g



Zastosowanie teff w kuchni

   Miłka abisyńska może być przechowywana przez długi czas, bez konieczności dodawania do niej konserwantów. Czas gotowania wynosi około 10-20 minut, zatem nieco mniej niż w przypadku grubych kasz, brązowego ryżu i ziemniaków. Płatki z teff są dobre na śniadanie. Po zalaniu ich ciepłym mlekiem ich konsystencja staje się bardziej kremowa. Nie wymagają one gotowania. Można wykorzystać je także do zagęszczenia zup i sosów. Płatki mogą być dodawane również do koktajli, przetworów mlecznych i owocowych smoothies.

   Mąka produkowana z teff jest wykorzystywana do pieczenia chleba na zakwasie. Z mąki można przygotować także naleśniki, ciastka i wypieki. Niemniej na 2 szklanki mąki z trawy abisyńskiej trzeba dodać 2 łyżki skrobi z tapioki, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Miłka abisyńska posiada bardzo drobne ziarenka, podobne do ziarenek maku. Można spotkać miłkę abisyńską w kolorze białym, czerwonym i brązowym. Najmniejszą popularnością cieszy się biała odmiana. Spożywanie miłki abisyńskiej zamiast zbóż zawierających gluten i mniej błonnika może wpłynąć korzystnie na profilaktykę niedokrwistości, cukrzycy i osteoporozy.



Ciekawostki o miłce abisyńskiej

→ Ziarna miłki posiadają lekki orzechowy smak i zapach
→ Teff ma wysoką zdolność pochłaniania metali ciężkich, np. ze ścieków
→ Miłka jest podstawą wyżywienia w Afryce północno-wschodniej
→ Miłka osiąga około 1 m wysokości i kończy się około 40-centymetrową kłoskowatą wiechą, w której znajdziemy drobniutkie nasiona
→ Miłka w języku angielskim to Teff lub Williams' lovegrass, w języku francuskim i hiszpańskim - Teff lub tef, w języku niemieckim - Teff lub Tef lub Zwerghirse




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 6


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE