Miłka abisyńska znana też pod nazwą trawy abisyńskiej, teff i tef jest gatunkiem rośliny zbożowej z rodziny wiechlinowatych, pochodzącej z Afryki. Miłka abisyńska jest uprawiana na Czarnym Lądzie od 4500 lat. Charakteryzuje się ona wysoką wartością odżywczą. Najwięcej plantacji znajduje się w Etiopii. Z teff są produkowane płatki i mąka. Z miłki przyrządza się również placki oraz tradycyjne etiopskie dania, a nawet alkohol.
Miłka abisyńska jest endemicznym gatunkiem Etiopii. Zboże było znane i uprawiane już 8000 lat temu na Wyżynie Abisyńskiej, stąd nazwa zboża. Już w II połowie XIX wieku miłkę uprawiano w królewskich ogrodach botanicznych w Kew Garden. Następnie trawa abisyńska została rozpowszechniona na innych kontynentach. Zaletą tej rośliny uprawnej jest wysoka odporność na choroby i wysoka plenność oraz nietolerancja niskich temperatur.
|
|
Miłka abisyńska (teff) - właściwości odżywcze i lecznicze
Wśród minerałów znajdujących się w ziarnach miłki abisyńskiej można wymienić cynk, magnez, fosfor, żelazo, wapń, miedź i mangan, a także błonnik pokarmowy. Zawartość włókna pokarmowego w miłce abisyńskiej sięga 8%. Witaminy jakie znajdziemy w miłce to witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, PP, B9) i witamina C.
Wprowadzenie trawy abisyńskiej do jadłospisu przynosi szereg korzyści. Nie chodzi jedynie o wartości odżywcze. Teff zawiera niewielkie ilości tłuszczu - może być spożywany przez osoby pozostające na diecie niskotłuszczowych ze względów medycznych. Jako bogate źródło błonnika poprawia perystaltykę jelit. Miłka abisyńska skutecznie zapobiega niedokrwistości i pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Teff pomaga w zapobieganiu nadciśnienia tętniczego i chorób serca, ponieważ zawiera znikome ilości sodu. W 100 g ziarna teff znajduje się 367 kcal (kalorii), 13,3 g białka, 2,38 g tłuszczu i 73,13 g węglowodanów. Miłka abisyńska charakteryzuje się ponadto niskim indeksem glikemicznym, a przy tym bogatą zawartością cennych aminokwasów - lizyny, metioniny i cysteiny.
Miłka abisyńska nie jest taka, jak inne zboża znane w europejskiej kuchni - np. pszenica. Jej ziarna nie zawierają glutenu, więc może być spożywana bez obaw o objawy związane z celiakią, nietolerancją glutenu i nadwrażliwością na gluten. W diecie wegetariańskiej miłka abisyńska pełni rolę cennego, choć niepełnowartościowego źródła białka roślinnego.
Porównanie kalorii i wartości odżywczych miłki abisyńskiej (teff) - niegotowanej (suchej) i gotowanej
Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu
Składnik | Miłka abisyńska sucha |
Miłka abisyńska gotowana |
---|---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 367 kcal / 1536 kJ |
101 kcal / 422 kJ |
Białko | 13,3 g |
3,87 g |
Tłuszcz ogółem | 2,38 g |
0,65 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,449 g |
~ |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,589 g |
~ |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,071 g |
~ |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,135 g |
~ |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 | 0,135 g |
~ |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 | 0 g |
~ |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 | 0 g |
~ |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,936 g |
~ |
Węglowodany | 73,13 g |
19,86 g |
Błonnik pokarmowy | 8 g |
2,8 g |
Witamina A | 9 I.U. |
2 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. | 0 I.U. |
Witamina E | 0,08 mg |
~ |
Witamina K1 | 1,9 µg | ~ |
Witamina C | 88 mg |
~ |
Witamina B1 | 0,39 mg |
0,183 mg |
Witamina B2 | 0,27 mg |
0,033 mg |
Witamina B3 (PP) | 3,363 mg |
0,909 mg |
Witamina B6 | 0,482 mg |
0,097 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | ~ | 18 µg |
Witamina B12 | 0 µg | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,942 mg |
~ |
Wapń | 180 mg |
49 mg |
Żelazo | 7,63 mg |
2,05 mg |
Magnez | 184 mg |
50 mg |
Fosfor | 429 mg |
120 mg |
Potas | 427 mg |
107 mg |
Sód | 12 mg |
8 mg |
Cynk | 3,63 mg |
1,11 mg |
Miedź | 0,81 mg |
0,226 mg |
Mangan | 9,24 mg |
2,86 mg |
Selen | 4,4 µg | ~ |
Fluor | ~ | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
0 mg |
Fitosterole | ~ | ~ |
Woda | 8,82 g |
74,93 g |
Zastosowanie teff w kuchni
Miłka abisyńska może być przechowywana przez długi czas, bez konieczności dodawania do niej konserwantów. Czas gotowania wynosi około 10-20 minut, zatem nieco mniej niż w przypadku grubych kasz, brązowego ryżu i ziemniaków. Płatki z teff są dobre na śniadanie. Po zalaniu ich ciepłym mlekiem ich konsystencja staje się bardziej kremowa. Nie wymagają one gotowania. Można wykorzystać je także do zagęszczenia zup i sosów. Płatki mogą być dodawane również do koktajli, przetworów mlecznych i owocowych smoothies.
Mąka produkowana z teff jest wykorzystywana do pieczenia chleba na zakwasie. Z mąki można przygotować także naleśniki, ciastka i wypieki. Niemniej na 2 szklanki mąki z trawy abisyńskiej trzeba dodać 2 łyżki skrobi z tapioki, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Miłka abisyńska posiada bardzo drobne ziarenka, podobne do ziarenek maku. Można spotkać miłkę abisyńską w kolorze białym, czerwonym i brązowym. Najmniejszą popularnością cieszy się biała odmiana. Spożywanie miłki abisyńskiej zamiast zbóż zawierających gluten i mniej błonnika może wpłynąć korzystnie na profilaktykę niedokrwistości, cukrzycy i osteoporozy.
Ciekawostki o miłce abisyńskiej
→ Ziarna miłki posiadają lekki orzechowy smak i zapach
→ Teff ma wysoką zdolność pochłaniania metali ciężkich, np. ze ścieków
→ Miłka jest podstawą wyżywienia w Afryce północno-wschodniej
→ Miłka osiąga około 1 m wysokości i kończy się około 40-centymetrową kłoskowatą wiechą, w której znajdziemy drobniutkie nasiona
→ Miłka w języku angielskim to Teff lub Williams' lovegrass, w języku francuskim i hiszpańskim - Teff lub tef, w języku niemieckim - Teff lub Tef lub Zwerghirse