Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Miruna - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych talerzach, a szkoda, ponieważ jest bardzo zdrowa. Polecana jest osobom z chorobami układu krążenia. Dlaczego jeszcze warto sięgać po mirunę i jak jej spożywanie wpływa na zdrowie?

   Gatunek Macruronus novaezelandiae najliczniej zasiedla południowe wody zachodniego Pacyfiku. Rybę poławia się najczęściej w wodach otaczających Nową Zelandię, Argentynę i Chile. Za to najwięcej osobników występuje w Cieśninie Bassa. Spotyka się je także w wodach malowniczej Tasmanii oraz południowej Australii. Miruna to gatunek morskiej ryby drapieżnej, która nie jest zagrożona wyginięciem. Należy do rodziny morszczukowatych. Nie jest zbyt duża, ma raczej średnią wielkość - dorosłe osobniki mogą osiągać od 80 do 130 cm. Ich waga zazwyczaj nie przekracza 2 kg. Ryba ma bardzo charakterystyczny kształt, do tego spory otwór gębowy i duże oczy. Nie ma też znamiennego wąsika na podbródku. Jej ciało, które pokrywają łuski cykloidalne, zwęża się ku ogonowi. Miruna jest rybą konsumpcyjną, lecz nie cieszy się dużą popularnością w Polsce. Jej mięso jest białe i delikatne, zawiera pożądane kwasy tłuszczowe i białko bogate w niezbędne aminokwasy. W sklepach najczęściej można kupić mirunę w formie mrożonych filetów. Składniki zawarte w rybie wspierają koncentrację i procesy myślowe. Warto dodać, że gatunek Macruronus novaezelandiae ma duże znaczenie w rybołówstwie.





Miruna - właściwości odżywcze i lecznicze

   W 100 g porcji ryby znajduje się 15 g pełnowartościowego białka. Z tego względu może ona stanowić alternatywę dla mięsa czerwonego i drobiowego. Miruna jest też skarbnicą aminokwasów egzogennych (należy je dostarczać do organizmu wraz z dietą), takich jak:

- lizyna
- metionina
- arginina
- leucyna
- izoleucyna
- histydyna
- fenyloalanina
- walina
- tryptofan.

   Miruna, podobnie jak morszczuk czy dorsz, jest rybą chudą. W 100 g porcji znajduje się tylko 73 kcal (kalorii). Kolejną zaletą miruny jest dość duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (0,39 g/100 g). Mało tego, ryba zawiera spore ilości witaminy A (120 I.U./100 g), chroniącej przed niedokrwistością witaminy B12 (0,7 µg/100 g) oraz niacyny (4,64 µg/100 g), która wpływa na kondycję skóry. Miruna to również wartościowe źródło potasu (306 g/100 g), dzięki któremu układ nerwowy, mięśnie i serce mogą funkcjonować prawidłowo.

   Z uwagi na znaczną zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WKT) mirunę warto spożywać w profilaktyce reumatoidalnego zapalenia stawów, miażdżycy i astmy oskrzelowej. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zmniejszyć zdolności płytek krwi do agregacji (w wyniku czego obniża się prawdopodobieństwo tworzenia zakrzepów) i pomóc w walce z patogenami, toksynami, a także w łagodzeniu uszkodzonych tkanek. Miruna jest źródłem drogocennego jodu, który wpływa na szereg reakcji chemicznych i procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Polepsza funkcjonowanie mózgu i reguluje pracę gruczołu tarczycy. W mięsie ryby znajduje się także fosfor i wapń, które oddziałują na mineralizację tkanki kostnej. Poza tym fosfor ma wpływ na kondycję paznokci i włosów, natomiast wapń (głównie jego jony) pomaga w wyzwalaniu insuliny. Miruna dostarcza również witaminę D, A oraz witaminy z grupy B. Witamina A jest potrzebna dla właściwego funkcjonowania wzroku. Z kolei witaminy z grupy B minimalizują stres, polepszają wygląd skóry i są konieczne do wytwarzania niektórych hormonów. Ponadto witamina B12 bierze czynny udział w procesach krwiotwórczych i jest też niezbędna (wraz z innymi witaminami z grupy B) do trawienia białka, tłuszczów i węglowodanów. Macruronus novaezelandiae jest również źródłem sodu, potasu, selenu i żelaza.



Kalorie i wartości odżywcze - miruna surowa


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 73 kcal / 307 kJ
Białko 15,2 g
Tłuszcz ogółem 1,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,28 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,39 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,313 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0,043 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0,250 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,077 g
Węglowodany 0,2 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Witamina A 120 I.U.
Witamina D 84 I.U.
Witamina E 0,24 mg
Witamina K1 ~
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,02 mg
Witamina B2 0 mg
Witamina B3 (PP) 4,64 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
~
Witamina B6
0,09 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
2 µg
Witamina B12
0,7 µg
Wapń 8 mg
Żelazo 0,88 mg
Magnez 20 mg
Fosfor 154 mg
Potas 306 mg
Sód 53 mg
Cynk 0,23 mg
Miedź ~
Mangan ~
Selen 47 µg
Fluor ~
Cholesterol 38 mg
Fitosterole ~
Woda ~



Miruna - zastosowanie w kuchni

   Mirunę można przygotować, stosując tradycyjne gotowanie, pieczenie w folii lub gotowanie na parze. Warto zrezygnować ze smażenia, gdyż proces ten powoduje, że większość cennych kwasów omega-3 utlenia się i dodatkowo mogą powstawać negatywne dla zdrowia kwasy tłuszczowe trans. Ryba znakomicie sprawdzi się jako główne danie obiadowe - można ją podawać w rozmaitych sosach (np. pomidorowym, koperkowym, miętowym) albo w postaci ryby po grecku. Miruna dobrze komponuje się z warzywami (np. porem, szpinakiem). Można ją przyrządzać na parze z dodatkiem młodych warzyw, frytek, pieczonych ziemniaków lub purée. Mięso ryby ma neutralny smak, jest białe, kruche i delikatne. W dodatku nie zawiera ości, zatem jest polecane dzieciom. Podczas połowu miruna jest filetowana, a potem zamrażana. Dzięki temu zatrzymuje walory smakowe i większość wartości odżywczych.



Ciekawostki o mirunie

→ Młode ryby żywią się początkowo zooplanktonem
→ Ze względu na charakterystyczny kształt ciała (ścieśnia się ku ogonowi) miruna zyskała także nazwę buławik
→ Ryby tego gatunku pływają na głębokości od 10 do 1000 metrów
→ Miruna może dożyć najwyżej 25 lat
→ Miruna po francusku to Grenadier bleu, po angielsku - Blue grenadier lub Hoki lub Blue hake, po niemiecku - Langschwanz-Seehecht lub Hoki
→ Grzbiet ryby ma barwę srebrzystą przechodzącą w odcień niebiesko-zielonkawy lub fioletowawy
→ Miruna poluje na kalmary, mniejsze ryby i skorupiaki
→ Miruna nowozelandzka poławiana jest w celach przemysłowych głównie przez Rosję, Koreę, Australię, Nową Zelandię i Japonię




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE