Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochodzenia zwierzęcego. Jego globalna sprzedaż w 2018 r. wyniosła 5,8 mld USD, wykazując 14-procentowy roczny wzrost.
Mleko migdałowe zasługuje na szczególną uwagę ze względu na smak oraz wartości odżywcze. Nie zawiera cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz laktozy. Często wzbogacane jest w witaminy i składniki mineralne (witaminę B12, D, żelazo, wapń) w celu uzupełniania niedoborów tych składników odżywczych min. wśród wegan. Może być spożywane bezpośrednio jako napój roślinny oraz stanowić dodatek do kawy, czy deserów. Jakie więc są wartości odżywcze mleka migdałowego i jak można je wykorzystać w kuchni?
|
|
Mleko migdałowe - właściwości odżywcze
Mleko migdałowe jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach zawiera tylko 15 kalorii (kcal). Jest źródłem wapnia, który odpowiada za prawidłową mineralizację kośćca i krzepliwość krwi. Dostarcza duże ilości potasu, który kontroluje skurcze mięśni i wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Jest bogate w witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości, która jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Mleko roślinne - migdałowe nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Nie zawiera również laktozy, czyli dwucukru mlecznego, co sprawia, że może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Często stanowi również zamiennik mleka krowiego wśród osób z alergią na białko mleka krowiego, czyli kazeinę.
Mleko migdałowe, podobnie jak inne mleka roślinne często fortyfikowane (wzbogacane) jest witaminami i składnikami mineralnymi. Najczęściej są to składniki odżywcze mające za zadanie uzupełnić ich niedobory w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Są to min. wapń, witamina B12 (występująca wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego), witamina D, magnez, czy żelazo.
Kalorie i wartości odżywcze - mleko migdałowe
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 15 kcal / 65 kJ |
Białko | 0,4 g |
Tłuszcz ogółem | 0,96 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,08 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,59 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,252 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0 g |
- Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 | 0 g |
- Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 | 0 g |
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 | 0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,252 g |
Węglowodany | 1,31 g |
Błonnik pokarmowy | 0,2 g |
Witamina A | 0 I.U. |
Witamina D | 41 I.U. |
Witamina E | 6,33 mg |
Witamina K1 | 0,1 µg |
Witamina C | 0 mg |
Witamina B1 | 0 mg |
Witamina B2 | 0,01 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,07 mg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
0,01 mg |
Witamina B6 |
0,001 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
1 µg |
Witamina B12 |
0 µg |
Wapń | 184 mg |
Żelazo | 0,28 mg |
Magnez | 6 mg |
Fosfor | 9 mg |
Potas | 67 mg |
Sód | 72 mg |
Cynk | 0,06 mg |
Miedź | 0,02 mg |
Mangan | 0,04 mg |
Selen | 0,1 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Woda | 96,5 g |
Zastosowanie mleka migdałowego w kuchni
Mleko migdałowe może być spożywane bezpośrednio jako napój roślinny. Często zastępuje również mleko krowie i śmietanki do kawy. Jest składnikiem deserów, lodów, koktajlów i smoothie. Służy do przygotowywaniu puddingów, budyniów i wegańskich kremów do ciast i tortów.
Domowe mleko migdałowe - przepis
Mleko migdałowe można również przygotować samodzielnie w domu.
Składniki:
- pół szklanki migdałów
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
Migdały namoczyć i pozostawić na noc. Wsypać do blendera, dodać wodę i miksować aż do osiągnięcia białego jednolitego płynu. Całość odsączyć na gazie lub lnianej szmatce. Mleko przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 dni. Pozostałości z gazy można wykorzystać jako dodatek do deserów i ciast.
Ciekawostki o mleku migdałowym
→ Po raz pierwszy zostało wyprodukowane w krajach Bliskiego Wschodu, a wzmianki o nim pochodzą już z XIII wieku
→ W średniowieczu mleko migdałowe znane było jako zamiennik mleka krowiego w daniach postnych. Do dziś w kuchni perskiej kleik z mlekiem migdałowym jest podawany tradycyjnie w trakcie Ramadanu
→ We włoskich regionach Sycylii, Kalabrii, Kampanii i Apulli mleko migdałowe jest chronionym tradycyjnym produktem rolniczym
→ Popularność mleka migdałowego zaczęła wzrastać, kiedy to pojawiły się przesłanki i teorie o szkodliwości mleka sojowego. W samym 2011 roku sprzedaż mleka migdałowego w USA wzrosła o 80%. W 2014 roku stanowiło ono 60% sprzedaży mleka roślinnego i 4,1% całkowitej sprzedaży mleka w USA