Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Mleko migdałowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochodzenia zwierzęcego. Jego globalna sprzedaż w 2018 r. wyniosła 5,8 mld USD, wykazując 14-procentowy roczny wzrost.

   Mleko migdałowe zasługuje na szczególną uwagę ze względu na smak oraz wartości odżywcze. Nie zawiera cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz laktozy. Często wzbogacane jest w witaminy i składniki mineralne (witaminę B12, D, żelazo, wapń) w celu uzupełniania niedoborów tych składników odżywczych min. wśród wegan. Może być spożywane bezpośrednio jako napój roślinny oraz stanowić dodatek do kawy, czy deserów. Jakie więc są wartości odżywcze mleka migdałowego i jak można je wykorzystać w kuchni?





Mleko migdałowe - właściwości odżywcze

   Mleko migdałowe jest produktem niskokalorycznym. W 100 gramach zawiera tylko 15 kalorii (kcal). Jest źródłem wapnia, który odpowiada za prawidłową mineralizację kośćca i krzepliwość krwi. Dostarcza duże ilości potasu, który kontroluje skurcze mięśni i wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Jest bogate w witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości, która jest silnym antyoksydantem, chroni organizm przed rozwojem chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Mleko roślinne - migdałowe nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Nie zawiera również laktozy, czyli dwucukru mlecznego, co sprawia, że może być spożywane przez osoby z nietolerancją laktozy. Często stanowi również zamiennik mleka krowiego wśród osób z alergią na białko mleka krowiego, czyli kazeinę.

   Mleko migdałowe, podobnie jak inne mleka roślinne często fortyfikowane (wzbogacane) jest witaminami i składnikami mineralnymi. Najczęściej są to składniki odżywcze mające za zadanie uzupełnić ich niedobory w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Są to min. wapń, witamina B12 (występująca wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego), witamina D, magnez, czy żelazo.



Kalorie i wartości odżywcze - mleko migdałowe

Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 15 kcal / 65 kJ
Białko 0,4 g
Tłuszcz ogółem 0,96 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,08 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0,59 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,252 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,252 g
Węglowodany 1,31 g
Błonnik pokarmowy 0,2 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 41 I.U.
Witamina E 6,33 mg
Witamina K1 0,1 µg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0 mg
Witamina B2 0,01 mg
Witamina B3 (PP) 0,07 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
0,01 mg
Witamina B6
0,001 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
1 µg
Witamina B12
0 µg
Wapń 184 mg
Żelazo 0,28 mg
Magnez 6 mg
Fosfor 9 mg
Potas 67 mg
Sód 72 mg
Cynk 0,06 mg
Miedź 0,02 mg
Mangan 0,04 mg
Selen 0,1 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole ~
Woda 96,5 g



Zastosowanie mleka migdałowego w kuchni

   Mleko migdałowe może być spożywane bezpośrednio jako napój roślinny. Często zastępuje również mleko krowie i śmietanki do kawy. Jest składnikiem deserów, lodów, koktajlów i smoothie. Służy do przygotowywaniu puddingów, budyniów i wegańskich kremów do ciast i tortów.



Domowe mleko migdałowe - przepis

   Mleko migdałowe można również przygotować samodzielnie w domu.

Składniki:

- pół szklanki migdałów
- 2 szklanki wody


Przygotowanie:

   Migdały namoczyć i pozostawić na noc. Wsypać do blendera, dodać wodę i miksować aż do osiągnięcia białego jednolitego płynu. Całość odsączyć na gazie lub lnianej szmatce. Mleko przechowywać w lodówce maksymalnie przez 2 dni. Pozostałości z gazy można wykorzystać jako dodatek do deserów i ciast.



Ciekawostki o mleku migdałowym

→ Po raz pierwszy zostało wyprodukowane w krajach Bliskiego Wschodu, a wzmianki o nim pochodzą już z XIII wieku
→ W średniowieczu mleko migdałowe znane było jako zamiennik mleka krowiego w daniach postnych. Do dziś w kuchni perskiej kleik z mlekiem migdałowym jest podawany tradycyjnie w trakcie Ramadanu
→ We włoskich regionach Sycylii, Kalabrii, Kampanii i Apulli mleko migdałowe jest chronionym tradycyjnym produktem rolniczym
→ Popularność mleka migdałowego zaczęła wzrastać, kiedy to pojawiły się przesłanki i teorie o szkodliwości mleka sojowego. W samym 2011 roku sprzedaż mleka migdałowego w USA wzrosła o 80%. W 2014 roku stanowiło ono 60% sprzedaży mleka roślinnego i 4,1% całkowitej sprzedaży mleka w USA




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE