Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Moringa - właściwości zdrowotne i zastosowanie


   Moringa olejodajna (Moringa oleifera) znana jest już od czasów starożytności. Nazywana jest także drzewem chrzanowym, ponieważ korzenie rośliny, w czasie degustacji przypominają smak chrzanu. Z uwagi na wartościowy skład oraz wielostronne zastosowanie w terapii, kosmetyce i jako środek spożywczy, roślinę doceniono w wielu państwach świata. Szacuje się, że moringa może wspomóc leczenie ponad 300 chorób i dolegliwości. Ale co sprawia, że drzewo jest tak wyjątkowe?

   Moringa oleifera nazywana jest "drzewem życia", pierwotnie pochodzi z Indii. Aktualnie jest także szeroko rozpowszechnione w Afryce, Azji, oraz Ameryce Łacińskiej. To wiecznie zielone drzewo liściaste, które osiąga wysokość około 10-12 m. Rośnie głównie w klimacie tropikalnym bądź subtropikalnym. Posiada białe pachnące kwiaty i zielone strąki. Wiele różnych fragmentów rośliny: nasion, korzeni, kwiatów, liści czy owoców, używano od dawna w lecznictwie. Korzenie rośliny odznaczają się smakiem podobnym do chrzanu. Moringa jest uważana za cenne źródło substancji odżywczych. Przypisywano jej właściwości bakteriobójcze, przeciwreumatyczne, przeciwzapalne, pobudzające, moczopędne, wykrztuśne i przeczyszczające. Stosowano je w leczeniu zapalenia oskrzeli, astmy i kataru. Spożywanie liści, kory, i korzeni sprzyjało polepszeniu trawienia. Rośliny używano również w celu zwiększenia laktacji u kobiet.





Wartości odżywcze moringi

   Moringa posiada wiele składników odżywczych. Owoce są niskokaloryczne i posiadają około 37 kcal w 100 g. Posiadają: magnez, witaminę C, potas oraz błonnik pokarmowy. Liście są bardziej kaloryczne (64 kalorii w 100 g) i dostarczają głównie fosforu, wapnia, potasu oraz witaminy C i A. Nasiona obfitują w tłuszcz, białko, fosfor, żelazo, wapń, i witaminę E. Liście zawierają szereg biologicznie czynnych związków, np. flawonoidów (np. kwercetyny, kwasów fenolowych). Występują też saponiny, alkaloidy, taniny, glukozynolany, fityniany i szczawiany. Świeże liście moringi posiadają karotenoidy (luteinę, zeaksantynę, beta-karoten), kwasy tłuszczowe z rodzaju omega-3 i omega-6. Występują też aminokwasy, takie jak lizyna czy alanina. Ponadto nasiona moringi są bogate w sterole roślinne (np. kampesterol).



Właściwości lecznicze Moringa oleifera

Przyspieszenie metabolizmu. Bogata kompozycja minerałów, witamin i błonnika w morindze, usprawnia procesy metaboliczne organizmu, pomaga w sprawniejszym trawieniu pokarmu i szybszym spalaniu energii. Moringa w połączeniu ze zdrowym odżywianiem może sprawić, że ciało nie tylko wydatkuje więcej kalorii, które mogłyby zamienić się w tłuszcz zapasowy, ale również dostanie zastrzyk cennych witamin, mikro i makroelementów. W badaniu z udziałem 41 osób otyłych, przyjmujących 900 mg suplementu z moringą, curry i kurkumą, będących na jednakowej diecie i modelu ćwiczeń, odnotowano zmniejszenie masy ciała o 4,8 kg. Innym podobnym badaniu z zastosowaniem moringi zauważono podobne rezultaty. Może to sugerować istotny wpływ rośliny na spadek masy ciała.

Ochrona oraz odżywianie skóry i włosów. Olejek z pozyskiwany nasion moringi pozytywnie wpływa na ochronę włosów przed działaniem wolnych rodników i utrzymuje je w dobrym stanie. Roślina posiada białko, a przez to pomaga chronić komórki skóry przed uszkodzeniami. W dodatku obecność substancji nawilżających, sprawia, że roślina wzmacnia włosy i skórę.

Leczenie astmy. Moringa może pomóc obniżyć wzmożenie niektórych objawów astmy oraz ochronić przed zwężeniem oskrzeli. Potwierdzono też, że korzystnie wpływa czynność płuc i wspomaga ogólne oddychanie.

Ochrona przed zakłóceniami w pracy nerek. Ekstrakt z moringi może pomóc złagodzić dolegliwości związane z rozwojem kamieni w pęcherzu moczowym, nerkach bądź w macicy. Roślina posiada kompleks związków przeciwutleniających, które mogą usprawniać poziomy toksyczności w nerkach.

Wpływ na tkankę kostną. Moringa posiada fosfor i wapń, które są elementami pozwalającymi zachować mocne i zdrowe kości. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym ekstrakt z moringi, może wspomagać leczenie np. zapalenia stawów i uszkodzeń kości.

Leczenie zaburzeń nastroju. Sądzi się, że moringa pomaga w leczeniu lęku, zmęczenia oraz stanów depresyjnych.

Prewencja i leczenie nowotworów. Ekstrakty z moringi mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi raka. Posiadają niazimycynę, czyli substancję, która hamuje progresję komórek nowotworowych.

Leczenie kłopotów żołądkowych. Ekstrakty z Moringi mogą pomóc w terapii niektórych dolegliwości żołądkowych, takich jak stan zapalny w żołądku lub zaparcia.

Leczenie obrzęków. Obrzęk to dokuczliwy stan, w którym płyn kumuluje się w określonych tkankach ciała. Moringa może efektywnie zapobiegać ich rozwojowi.

Wpływ na wzrok. Za sprawą wysokiego poziomu przeciwutleniaczy, moringa może zapobiegać zgrubieniu błon kapilarnych i poprawiać funkcjonowanie siatkówki.

Leczenie anemii. Moringa może wspomagać organizm w przyswajaniu większej ilości żelaza, tym samym zwiększyć ilość czerwonych krwinek (erytrocytów). Sądzi się, że wyciąg roślinny jest bardzo przydatny w prewencji i terapii niedokrwistości.

Ochrona wątroby. Moringa może chronić wątrobę przed uszkodzeniami oraz przyspieszyć proces jej regeneracji.

Inne przypuszczalne korzyści dla zdrowia. Badania na zwierzętach sugerują, że proszek z moringi może działać pozytywnie na inne aspekty zdrowotne, w tym obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, ochrona przed schorzeniami serca, normalizacja poziomu cukru we krwi, zmniejszenie stężenia cholesterolu oraz działanie przeciwreumatycznie.



Dawkowanie moringi

   W sklepach można kupić suszone, pocięte lub zmielone liście moringi. Można przyrządzić z nich napar. Zalecane dzienne spożycie to dawka 4 gramy. Ważne jest, aby jej nie przekroczyć, albowiem może to skutkować efektami ubocznymi. Nadmierne jej przyjmowanie może spowodować skutki uboczne, więc przed stosowaniem warto skonsultować się z lekarzem. Jest to roślina o zdecydowanych właściwościach. Kobietom ciężarnym nie zaleca się spożywania rośliny, ponieważ może powodować skurcze macicy oraz poronienie. Należy zawsze czytać etykietę na opakowaniu i postępować według instrukcji dotyczących dawkowania.



   Podsumowując, moringa olejodajna od tysięcy lat była stosowana w leczeniu wielu chorób. Bieżące wyniki badań wskazują na jej wielokierunkowy potencjał leczniczy. Potwierdzono działanie hipoglikemiczne i hipotensyjne. Roślina wykazuje również właściwości przeciwzapalne, ochronne, przyspieszające metabolizm. Ekstrakty pozyskane z moringi spowalniają rozwój niektórych grzybów i bakterii. Możliwości prozdrowotne rośliny wynikają z obecności w niej wielu bioaktywnych substancji.




Zobacz więcej na temat:

moringawłaściwości zdrowotne


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE