Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!


   Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie.

   Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwrócić już w czasie zakupów. Obite i pęknięte sztuki bardzo łatwo ulegają gniciu, pleśnieniu i czernieniu. Czasami nadpsute warzywa i owoce są wyłożone w skrzynkach na sprzedaż. Nieuważny konsument mimowolnie wrzuci je do koszyka. To standardowa praktyka stosowana w niektórych supermarketach. Inną godną potępienia praktyką jest oferowanie konsumentom "starych" warzyw i owoców po niskiej cenie (np. -50%). Tego typu oferty są karygodne. Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się dlaczego.





Szkodliwe grzyby i bakterie

   W nadpsutych warzywach i owocach znajdują się grzyby i bakterie. Nawet jeżeli tylko część skórki jest "zepsuta", to szkodliwe mikroorganizmy znajdują się w całym owocu lub warzywie. Ryzyko dla zdrowia jest wysokie, ponieważ konsument nie jest w stanie stwierdzić, jakie grzyby zainfekowały produkt. Dużym zagrożeniem są grzyby Penicillium, Byssochlamys, Aspergillus, Fusarium, Rhizoctonia, Claviceps i Stachybotrys. Grzybnia (widoczna pleśń) jest odkrajana, ale w roślinnej tkance pozostają zarodniki i grzyb - aż odbiera apetyt. Toksyny produkowane przez grzyby są niewidoczne i wypuszczane do wnętrza owoców i warzyw. Optymalna temperatura w jakiej tworzą się mykotoksyny oscyluje w granicach 20-25 stopni Celsjusza. Grzyby, bakterie i produkowane przez nich toksyczne substancje mogą wywołać różne choroby - m.in. ostre zatrucie pokarmowe, grzybicę wątroby, grzybicę układu oddechowego, grzybicę układu pokarmowego czy nawet alergię.



Mykotoksyny - cichy intruz niszczący zdrowie

   Zazwyczaj konsumenci odkrawają zepsutą część i zjadają to, co pozostało. Z reguły nie odczuwają później dolegliwości chorobowych, więc praktykują tę metodę w błędnym przekonaniu, że nic im się nie stanie. Pleśnie wytwarzają mykotoksyny - między innymi patulinę. Są to groźne substancje, które mogą powodować uszkodzenia nerek i wątroby.



Objawy mykotoksykozy

   Mykotoksykoza, czyli zatrucie mykotoksynami, może mieć ostry lub przewlekły przebieg. Toksyczne substancje mają właściwości mutagenne, teratogenne i rakotwórcze. Zatrucie nimi może doprowadzić m.in. do:

- mutacji genetycznych
- wad płodu
- rozwoju raka

   Obecnie znanych jest ponad 400 takich substancji. Do najczęściej występujących mykotoksyn należy wspomniana już wcześniej patulina, której źródłem mogą być nawet obite owoce, a także ochratoksyna A, zearalenon, aflatoksyny, kwas aspergilowy, fumonizyny i trichoteceny. Do głównych objawów mykotoksyokozy należą apatia, zmęczenie, biegunki, bóle brzucha, zaburzenia krzepnięcia krwi, a nawet osłabienie odporności. Mykotoksyny są bardzo szkodliwe nie tylko dla układu pokarmowego, ale również dla układu nerwowego.



Postępowanie w razie zatrucia

   Osoba, który podejrzewa, że zatruła się mykotoksynami (np. zjadł przez nieuwagę obity owoc i ma biegunkę oraz bóle brzucha) powinien zażyć węgiel aktywowany zgodnie z zaleceniami na ulotce lub opakowaniu. Węgiel leczniczy skutecznie wspiera usuwanie toksyn i zmniejsza podrażnienie błon śluzowych. Ze względu na to, że skutki zatrucia mogą być bardzo poważne (uszkodzenie wątroby, uszkodzenie nerek) trzeba zgłosić się do lekarza.



Profilaktyka zatruć mykotoksynami

   Podstawową zasadą zapobiegania mykotoksykozie jest wyrzucanie obitych owoców lub warzyw. Nadpsute warzywa i owoce są całe zainfekowane - mogą być pełne pleśni o mniejszej szkodliwości, ale pewności nigdy nie ma. Po kupieniu owoców i warzyw należy je schować do lodówki jak najszybciej. W ten sposób najłatwiej uniknąć ich nadpsucia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.88 Ocen: 8


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE