Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Nadwrażliwość pokarmowa - definicja, klasyfikacja i mechanizmy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Nadwrażliwość pokarmowa - definicja, klasyfikacja i mechanizmy


   W ostatnim czasie odnotowuje się coraz większą ilość alergii pokarmowych oraz nietolerancji spożytych produktów żywnościowych. Jemy coraz więcej oraz nowych, nieznanych nam pokarmów. Czasem jednak składnik żywności dobrze tolerowany przez ogół populacji może być szkodliwy dla pojedynczych osób. Jest to indywidualna przypadłość, która będąc czynnikiem chorobotwórczym może mieć poważne następstwa zdrowotne.

   Dlatego też biorąc pod uwagę etiologię tych zjawisk grupa Ekspertów Alergologii i Immunologii Klinicznej zaproponowała używanie terminu nadwrażliwości pokarmowej. Nadwrażliwość pokarmowa jest to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożyty pokarm, który dla osób zdrowych jest nieszkodliwy. Nadwrażliwość pokarmowa została podzielona według tej klasyfikacji ze względu na immunologiczny i nieimmunologiczny mechanizm powstawania.





Klasyfikacja nadwrażliwości pokarmowej wg EAACI 2001

   Nadwrażliwość pokarmowa została podzielona na:

- alergię pokarmową (mechanizm immunologiczny)
    -- Ig-E - zależną
    -- Ig-E - niezależną
- niealergiczną nadwrażliwość pokarmową (wyklucza mechanizm immunologiczny)

   Alergia pokarmowa dotyczy uruchomienia odpowiedzi układu odpornościowego w stosunku do alergenu pokarmowego np. białka mleka krowiego, jaja kurzego, orzeszków ziemnych, ryb. Alergie pokarmowe najczęściej pojawiają się u małych dzieci ze względu na nie dojrzały jeszcze układ pokarmowy i immunologiczny.

   Nadwrażliwość pokarmowa o podłożu nieimmunologicznym to zaburzenia w trawieniu składników pokarmowych. Mogą wynikać min. z braku lub w zaburzeniach powstawania enzymów trawiących dane składniki. Wyróżnia się tu min. nietolerancję laktozy, skrobi, fruktozy.



Mechanizmy patogenne nadwrażliwości pokarmowych


   Mechanizm patogenny  nadwrażliwości pokarmowej dotyczy zarówno mechanizmów immunologicznych, jak i nieimmunologicznych. Niewłaściwe reakcje na antygeny pokarmowe są hamowane przez tkankę limfatyczną, która związana jest przewodem pokarmowym (GALT gut-associated lymphoid tissue). Miejsce tworzenia odpowiedzi immunologicznej w jelicie są kępki Peyera.

   W przypadku alergii pokarmowej następuje wzmożona reakcja układu immunologicznego na pochodzącą z zewnątrz substancję alergiczną (alergen). Po kontakcie z alergenem dochodzi do wystąpienia uczulenia. Objawy alergii mogą wystąpić bezpośrednio po spożyciu pokarmu z alergenem (katar, pokrzywka, łzawienie oczu, swędzenie skóry) lub po kilku godzinach (atak astmy). Najczęściej reakcje alergiczne wywoływane są przez białka mleko krowiego, jaja kurzego, czekoladę, orzechy, ryby, owoce morza, przyprawy.

   Nieimmunologiczna nadwrażliwość pokarmowa (nietolerancja) występuje często na skutek braku występowania w przewodzenie pokarmowym odpowiednich enzymów, które trawią dany produkt. Najczęściej spotyka się nietolerancję laktozy, fruktozy, sacharozy. Nietolerancja dwucukru laktozy, czyli "cukru mlecznego" wynika z braku lub produkcji za małej ilości enzymu laktazy, który "rozcina" cząsteczkę laktozy na cząsteczkę cukru prostego glukozy i galaktozy. Gdy nie dochodzi do procesu trawienia laktozy w przewodzie pokarmowych występują takie objawy jak biegunka, czy bolesne wzdęcia brzucha po zjedzeniu produktów mlecznych zawierających laktozę (mleko, sery, śmietana, produkty fermentowane).



Charakterystyka alergenów pokarmowych

   Dokonując analizy częstości występowania reakcji alergicznych w populacji można wyróżnić kilka grup alergenów pokarmowych. Ze względu na częstość występowania najczęściej spotykane są alergie na białko mleka krowiego (kazeinę), białko jaja kurzego (owoalbuminę), ryby, krewetki, kraby, homary, orzechy zimne, nerkowca, włoskie, owoce cytrusowe, wiśnie, truskawki, kiwi, seler, soję, przyprawy (anyż, curry, pieprz, oregano, kolendra, papryka).



Leczenie dietetyczne nadwrażliwości pokarmowej

   Sposób żywienia stosowany w zapobieganiu wystąpienia objawów nadwrażliwości pokarmowej to dieta eliminacyjna, polegająca na usunięciu z codziennej diety źle tolerowanych składników pokarmowych i zastąpienie ich innymi w celu zapewnienia dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

   Warto zaznaczyć, że w przypadku alergii może dojść do alergii krzyżowej. Dotyczy ona reakcji alergicznej nie tylko na określony alergen, ale i na alergeny o podobnym składzie chemicznym. Dlatego też osoby uczulone np. na pyłki leszczyny mogą podobnie reagować alergicznie na orzeszki ziemne. Ta sama sytuacja może wystąpić między innymi w przypadku jadu pszczelego i miodu oraz pyłków brzozy i selera, marchwi, ziemniaków, wiśni, jabłek i orzechów włoskich.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE