Dzisiaj jest: Niedziela, 20.09.2020 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Najdroższe produkty spożywcze świata


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Najdroższe produkty spożywcze świata


   Na jedzenie niektórzy z nas przeznaczają więcej, a inni mniej pieniędzy. I dalej; te same produkty przez jednych uznane będą za drogie czy nawet luksusowe, a inni jadają je na co dzień. Niemniej, już niezależnie od tego, co sądzimy o cenie jakiegoś pleśniowego sera sprzedawanego w supermarkecie, oryginalnej czekolady czy nawet krokodylego mięsa, istnieją produkty, których ceny przechodzą wszelkie wyobrażenia i stać na nie naprawdę jedynie garstkę wybrańców (i to nie w skali krajowej, ale raczej światowej).

   Ile zapłacić trzeba za najdroższa szynkę na świecie? Ile kosztuje najdroższy arbuz, a ile najdroższe czekoladki? Ile zapłacić muszą być gotowi ci, którym marzy się babeczka z jadalnym złotem?





Mięso

   Za wołowy stek z krów wagyu (hodowanych na japońskiej wyspie Kobe) zapłacić trzeba... 2800 dolarów. Krowy te są codziennie masowane i pojone piwem - stąd rzekomy specyficzny i wart swej ceny smak ich mięsa.

   Najdroższą szynką świata jest natomiast hiszpańska Iberico. Produkuje się ją z mięsa odpowiednio karmionych czarnych świń, które to marynowane jest przez całe 3 lata i następnie, dodatkowo, przechowywane w specjalnych drewnianych beczkach. Cena Iberico oscyluje wokół 3000 dolarów za kilogram. Oryginalną Iberico można kupić, w stosunkowo małych porcjach, w niektórych polskich sklepach. Jej autentyczność potwierdzają zawsze odpowiednie certyfikaty.



Ryby

   Najdroższą rybą świata, co prawdopodobnie wiele osób zdziwi, jest tuńczyk błękitnopłetwy, którego cena za kilogram wynosi ponad 3600 dolarów.

   Warto tu również wspomnieć o irańskiej ikrze pakowanej w pudełka z prawdziwego złota. Jedno jej opakowanie kosztuje około 25 tysięcy dolarów. Chętni do takiego zakupu muszą się jednak wybrać po przysmak do np. Rosji lub Wielkiej Brytanii.



Owoce i warzywa

   Jednym z najdroższych owoców na świecie jest czarny arbuz Dansuke. Za jedną jego sztukę zapłacić trzeba nawet i ponad 6 tysięcy dolarów. Skąd taka cena? Co roku z japońskiej wyspy Hokkaido, skąd pochodzi arbuz,  do sprzedaży trafia zaledwie tysiąc, co ma wpływ na ogromną cenę. Każdy arbuz jest pakowany w specjalną, ręcznie wykonaną drewnianą skrzynię z certyfikatem gwarantującym oryginalne pochodzenie. Regularna cena waha się w granicach od kilkudziesięciu do 200 euro za owoc. Na aukcjach jednak sumy te rosną w zawrotnym tempie, stąd cena nawet i ponad 6 tysięcy dolarów.

   Cenę Dansuke pobijają jednak dynie Yubari, których dwie sztuki sprzedano niegdyś za prawie 23 tysiące dolarów (co daje około 11,5 tysiąca dolarów za sztukę!).

   Co ciekawe, choć ziemniaki uznawane są w naszym kręgu kulturowym za jeden z najtańszych produktów spożywczych, to te zwane La Bonnotte i uprawiane na Île de Noirmoutier mogą ów pogląd bardzo łatwo zmienić - kosztują 1,5 tysiąca dolarów za funt.



Grzyby

   Za najdroższe jedzenie świata (a jeśli nie, to z pewnością jedno z najdroższych - dokładne tego oszacowanie nie zawsze jest możliwe) uznaje się jeden z gatunków grzybów, a mianowicie białe trufle. Rekordową cenę osiągnął ich 1,5 kilogramowy okaz, który to został sprzedany za 160 tysięcy dolarów (kupił go na aukcji inwestor z Hongkongu).

   Gąski sosnowe, czyli jeden z grzybów azjatyckich, wypadają przy białych truflach o wiele gorzej - za jedną ich porcję zapłacić trzeba aż około 1000 dolarów. Niemniej jest to kwota i tak, bądźmy tu szczerzy, absolutnie nieosiągalna dla przeciętnego zjadacza chleba (czy kurek, borowików i maślaków...). Wysoka cena gąski sosnowej nie wynika z jej walorów smakowych (choć, podobno, jest przepyszna), ale raczej z faktu, iż jest bardzo rzadko spotykana - gatunek ów rośnie w masowo atakowanych przez szkodniki drzewach (a dokładniej - pod czerwoną sosną).



Przyprawy

   Najdroższą przyprawą świata jest szafran. Kosztuje około 18 tysięcy złotych za kilogram. Niemniej szafran jest na tyle lekki, iż na jego małą porcję pozwolić może sobie, tak naprawdę, każdy z nas. Małe opakowania szafranu za kilka lub kilkanaście złotych kupić można w niemal każdym markecie.

   Drugie miejsce na podium zajmuje tu wanilia. Koszt kilograma tej popularnej, aromatycznej przyprawy to około 1200 złotych. Tak jak i w przypadku szafranu, nie musimy aż tak bardzo przejmować się tą cena, gdyż wanilia, w małych porcjach, droga już się nie wydaje i kupić może ją każdy.



Napoje

   Najdroższym herbacianym napojem jest czerwona herbata Tieguanyin, która kosztuje 6,6 tysięcy dolarów za uncję. Najdroższą kawą jest natomiast Kopi Luwak - kosztuje około 300 euro za kilogram. Ten ekskluzywny gatunek kawy pochodzi z południowo-wschodniej Azji i jest wytwarzany z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów zwierzęcia - łaskuna muzanga, nazywanego lokalnie luwak.

   Cóż, jak się okazuje, nawet woda może mieć zawrotną cenę. Przykładem jest tu ta hawajska zwana Kona Nigari. Ponieważ dodawany jest do niej koncentrat z wybranych alg, półlitrowa butelka z Kona Nigari kosztuje około 35 dolarów.



Słodkości

   Fani muffinek, jeśli np. wygrają na loterii pokaźną sumę, mogą udać się do Dubaju, by spróbować tej najdroższej na świecie, czyli Golden Phoenix, która to przygotowywana jest z najlepszego masła, wanilii z Ugandy, włoskiej czekolady oraz... jadalnych 23-karatowych płatków złota. Kosztuje ponad 1000 dolarów.

   Podobną cenę ma serwowany w jednej z restauracji w Nowym Jorku deser lodowy zwany The Grand Opulence Sundae. Jego składniki to m.in. białe trufle, paryskie kandyzowane owoce, wanilia prosto z Madagaskaru oraz, tu znów, jadalne złoto.

   Pierwsze miejsce na liście najdroższych czekoladek mają produkowane z kakao Valrhona i czarnych trufli czekoladki chocopologie. Kilogram tych grzybowych słodkości kosztuje ponad 5 tysięcy dolarów.




Zobacz więcej na temat:

najdroższe produkty spożywcze


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.38 Ocen: 8

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE