Soki warzywne mają niewątpliwą przewagę nad sokami owocowymi, a jednak wciąż są mniej popularne niż te drugie. Dlaczego tak się dzieje? Z pewnością decydującą rolę odgrywa smak. Owoce zawierają sporo cukru, więc nawet czyste, świeże soki pozostają słodkie i smakują niemalże wszystkim. Smak soków warzywnych nie każdemu przypadnie do gustu, warto jednak popróbować różnych soków, bo może się okazać, że nawet jeśli jeden nam nie odpowiada, to drugi uznamy za smaczny.
Soki warzywne to skondensowana dawka witamin, minerałów, enzymów, antyoksydantów i innych fitozwiązków potrzebnych każdemu organizmowi. Spożywane regularnie działają o wiele bardziej efektywnie niż sztuczne suplementy diety przyjmowane w tabletkach. Pijąc soki warzywne, dbamy także o odporność i prawidłowe funkcjonowanie organów wewnętrznych. Po jakie soki warzywne warto sięgać?
|
|
Sok z buraka
Burak jest bardzo popularnym warzywem w polskiej kuchni, ale o wiele częściej występuje w formie gotowanej, na przykład jako starte buraczki do obiadu, ewentualnie jako barszcz. Tymczasem świeżo wyciśnięty sok z buraka to nieocenione źródło witamin, między innymi witaminy A, istotnej dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Witamina A działa także antyoksydacyjnie, a więc zwalcza wolne rodniki. Ponadto zawarte w burakach przeciwutleniacze uznawane są za dobrych sprzymierzeńców w walce z anemią. Dlaczego? Ponieważ z ich udziałem tlen dociera do komórek w większych ilościach. Dodatkowo buraki zawierają sporo kwasu foliowego, cennego nie tylko dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, co jest kolejną dobrą wiadomością dla osób chorujących na anemię. Spożywając regularnie buraki, możesz załagodzić chorobę. Poza tym buraki dostarczają witaminę C i inne poza kwasem foliowym witaminy z grupy B. Buraki to także dobre źródło manganu, pierwiastka wpływającego na działanie układu nerwowego, a także magnezu, sodu, potasu, miedzi i fosforu. Sok jest również bogaty w antocyjany oraz flawonoidy. Co ciekawe, sok z buraków działa także mocno alkalizująco, dlatego jeśli masz problem z zakwaszeniem organizmu, śmiało możesz sięgać po te warzywa. Niezmiernie ważne jest również działanie detoksykacyjne buraków. Pomagają usuwać kwas moczowy i metale ciężkie z organizmu. Zdecydowanie warto sięgać po sok z buraków, ale jeśli nie przepadasz za jego smakiem, wypróbuj mieszanki, na przykład soku jabłkowego-burakowego. Pamiętaj jednak, że powinien być to sok świeżo wyciskany, ewentualnie jednodniowy, najlepiej za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki.
Sok z marchwi
W marchwi znajdziemy sporo beta karotenu (prowitaminy A), niezwykle ważnego dla naszego wzroku. Regularne spożywanie soku z marchwi wspiera organizm przy oczyszczaniu z toksyn, ponieważ marchew oddziałuje na pracę wątroby. Trzeba jednak stosować umiar przy spożywaniu soku marchewkowego, jeśli zauważymy nienaturalne zażółcenie skóry to znak, że sok należy odstawić do czasu, aż kolor skóry nie powróci do odpowiedniego stanu. W normalnych dawkach witamina A działa jednak bardzo pozytywnie, wpływa m.in. na regenerację naskórka oraz dba o odpowiednie nawilżenie skóry. Ponadto sok z marchwi dostarcza witaminy z grupy B, C, K1, E także potas, sód, magnez, żelazo, miedź, fosfor, kobalt i mangan. Dobry dla oczu, działa przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność, poprawia trawienie. Ze względu na przeciwskurczowe działanie na naczynia wieńcowe sok z marchwi zalecany jest osobom zażywającym leki odwadniające. Wzmacnia paznokcie i włosy, poprawia stan błon śluzowych, ujędrnia i odżywia skórę.
Sok pomidorowy
Sok pomidorowy bardzo często poleca się sportowcom po intensywnym wysiłku, ponieważ zwykłe pomidory potrafią błyskawicznie zregenerować organizm. W jaki sposób? Pomidory zawierają likopen, który może likwidować tzw. "stres oksydacyjny". Stres oksydacyjny powstaje na skutek złego odżywiania i życia w ciągłym stresie. Jeśli twój styl życia daleki jest od zdrowego i spokojnego, sięgaj po sok pomidorowy jak najczęściej. Ponadto likopen zmniejsza ilość złego cholesterolu i dzięki temu, że działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm i zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów. Co ciekawe, picie soków z pomidorów jest korzystne również dla diabetyków - udowodniono, że sok pomidorowy stabilizuje poziom cukru we krwi. W soku pomidorowym znajdziemy także sporo witamin i minerałów - zawiera dużo witaminy C, A (w formie prowitaminy beta karotenu, wspomniany wyżej likopen, pomimo, iż jest karotenoidem nie wykazuje właściwości prowitaminy A), witaminy E, K1 i witamin z grupy B. Dostarcza dużo potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, miedzi i cynku. Reguluje przemianę materii, pomaga w schorzeniach tarczycy, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Hamuje rozwój drobnoustrojów, wykazuje właściwości antybiotyczne. Regeneruje skórę i opóźnia starzenie.
Sok z kapusty
Ten sok można pić na dwa sposoby: wyciskając sok ze świeżej lub kiszonej kapusty. Oba sposoby przynoszą inne działanie. Przykładowo, sok ze świeżej kapusty pomaga odtruwać organizm z toksyn. Dawniej, zgodnie z medycyną ludową, podawano sok z kapusty tym, którzy mieli migreny lub bóle głowy. Z kolei sok z kapusty kiszonej działa podobnie do soku z kiszonych ogórków. Zawiera kwas mlekowy i bakterie kwasu mlekowego, a więc jest naturalnym probiotykiem. Ponadto działa przeciwbakteryjnie i wspomaga odrobaczenie - pasożyty nie lubią kwasu zawartego w soku z kiszonej kapusty. Sok ze świeżej kapusta to wspaniałe źródło witaminy C i K1, ponadto zawiera całkiem sporo witamin z grupy B (zwłaszcza B6, B1 i kwasu foliowego) i beta karoten oraz minerałów takich jak: mangan, potas, magnez, wapń i fosfor. Sok ze świeżej kapusty zapobiega chorobom nowotworowym, chorobom serca, sprzyja cofaniu się zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, zalecany jest także przy wrzodach dwunastnicy, pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi i cukrzycy.