Natka pietruszki jest od wieków ceniona nie tylko jako przyprawa, za swoje właściwości smakowe, ale również jako witaminowa bomba, panaceum na różnego rodzaju dolegliwości. Czemu warto jadać natkę pietruszki? W jakiej formie się ją spożywa? Odpowiedzi na te oraz inne pytania dotyczące owego warzywa znajdziecie w niniejszym artykule.
O pietruszce słów kilka ...
Do Polski pietruszka przywędrowała dopiero w XVI wieku, ale w wielu regionach świata jest z powodzeniem wykorzystywana od niemal 2000 lat! Pietruszka pochodzi z wybrzeży Morza Śródziemnego. Przez starożytnych Greków i Rzymian uważana była za roślinę świętą.
|
|
Natka pietruszki w kuchni
Natka pietruszki jest znanym i powszechnie cenionym i wykorzystywanym dodatkiem do dań w naszym kraju. Prawdopodobnie każdy z nas przypomina sobie posiekaną natkę pietruszki w niedzielnym rosole ...
Liście pietruszki pasują do wszelkiego rodzaju bulionów mięsnych, dań z mięs, zup i soków warzywnych, surówek oraz sałatek. Można również kłaść je na kanapki, dzięki czemu nie tylko będą one zdrowsze i smaczniejsze, ale nabiorą również bardziej atrakcyjnego wyglądu. Tradycyjna polska kuchnia nie istnieje bez pietruszki! Wspaniale komponuje się, jeśli posiekaną pietruszkę wymieszamy z sokiem z cytryny (jako dressing) do pokrojonych świeżych lub grillowanych warzyw. Jest składnikiem, który idealnie komponuje się z tak dużą ilością innych produktów, że, tak naprawdę, jedyne, co nas ogranicza w wykorzystywaniu jej w kuchni, to nasza własna wyobraźnia i upodobania smakowe.
Warto wiedzieć, że natka pietruszki może być z powodzeniem zamrażana - nie traci wówczas dużej ilości wartości odżywczych. Można ją również suszyć (liście rozkładamy na płaskiej powierzchni w miejscu, gdzie nie będą wystawione na słońce). Uważać należy jednak z jej gotowaniem, gdyż podczas obróbki w wysokich temperaturach traci część zawartej w niej dawki witaminy C, dlatego np. do zupy lepiej ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa.
Do mrożenia, suszenia oraz jedzenia "na świeżo" najlepsza jest natka pietruszki z warzyw zebranych z samego rana, gdyż na ostrym słońcu warzywo to szybko zwiędnie i straci swe walory smakowe.
Właściwości lecznicze pietruszki
Warto wprowadzić natkę pietruszki do codziennej diety i jadać ją jak najczęściej to możliwe. Posiada właściwości odkwaszające, jest bowiem bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K1, B9 (kwasu foliowego), soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu. Najważniejsze właściwości prozdrowotne natki pietruszki to: poprawia i reguluje trawienie, niweluje wzdęcia, zapobiega infekcjom min. układu moczowego; poprawia odporność, ma pozytywny wpływ na wzrok, odświeża oddech, łagodzi kaszel, również astmatyczny, usuwa nadmiar wody z organizmu, ma działanie moczopędne oraz pozytywny wpływ na pracę nerek, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny. zapobiega anemii (dzięki kombinacji dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i żelaza), posiada właściwości antyseptyczne. Ponadto wspomaga oczyszczanie organizmu z substancji rakotwórczych i neutralizowanie kancerogenów zawartych w dymie papierosowym, więc jest polecana palaczom.
Warto pamiętać, że natka nie powinna być spożywana w nadmiarze przez kobiety w ciąży, ponieważ składniki w niej zawarte mogą wpłynąć na skurcze mięśni macicy, jednakże po porodzie, w okresie karmienia, pietruszka pobudza produkcję mleka matki i jest bardzo zalecana. Ponadto natka zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, które w postaci soli mogą się krystalizować i powodować powstawanie kamieni nerkowych u osób narażonych na choroby nerek. Tak więc kobiety w ciąży i osoby z chorobami nerek powinny ograniczyć spożycie natki do 2 łyżeczek dziennie.
Kalorie i wartości odżywcze świeżej i suszonej natki pietruszki
Wartości w przeliczeniu na 100 g produktu
Składnik | Natka pietruszki świeża | Natka pietruszki suszona |
---|---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 36 kcal / 151 kJ |
292 kcal / 1223 kJ |
Białko | 3,0 g | 26,6 g |
Tłuszcz ogółem | 0,8 g | 5,5 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g | 1,4 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,3 g | 0,8 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,1 g | 3,1 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 8 mg | 1860 mg |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 115 mg | 1264 mg |
Węglowodany | 6,3 g | 50,6 g |
Błonnik pokarmowy | 3,3 g | 26,7 g |
Witamina A | 8425 I.U. | 10183 I.U. |
Witamina D | ~ | ~ |
Witamina E | 0,7 mg | 9,0 mg |
Witamina K1 | 1640 µg | 1360 µg |
Witamina C | 133 mg | 125 mg |
Witamina B1 | 0,086 mg | 0,196 mg |
Witamina B2 | 0,098 mg | 2,383 mg |
Witamina B3 (PP) | 1,313 mg | 9,943 mg |
Witamina B6 | 0,090 mg | 0,900 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 152 µg | 180 µg |
Witamina B12 | 0 µg | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,471 mg | 1,062 mg |
Wapń | 138 mg | 1140 mg |
Żelazo | 6,2 mg | 22,0 mg |
Magnez | 50 mg | 400 mg |
Fosfor | 58 mg | 436 mg |
Potas | 554 mg | 2683 mg |
Sód | 56 mg | 452 mg |
Cynk | 1,1 mg | 5,4 mg |
Miedź | 0,1 mg | 0,8 mg |
Mangan | 0,2 mg | 9,8 mg |
Selen | 0,1 µg | 14,1 µg |
Fluor | ~ | ~ |
Cholesterol | 0,0 mg | 0,0 mg |
Fitosterole | 5,0 mg | ~ |
Ciekawostki o natce pietruszki
→ Co zrobić, jeśli nie przepadamy za jej smakiem i nie mamy ochoty na dodawanie jej do potraw, ale wciąż zależy nam na jej właściwościach prozdrowotnych - To proste! Przygotowywać z niej różnego rodzaju napoje, np. napary. To właśnie głównie w takiej formie wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
→ Napar z pietruszki można przygotować naprawdę łatwo i szybko: 25 gramów liści pietruszki zalewamy 0,5 litra wody i gotujemy przez 3 minuty (nie więcej!). Po odstawieniu na około 15 minut napar jest gotowy. Pijemy go przed posiłkami, trzy razy dziennie, po 1/4 szklanki. Innym pomysłem na napój przygotowany z wykorzystaniem natki pietruszki to dodanie jej do soku z cytryny oraz soku z kiszonej kapusty i zmiksowanie całości z jednym jabłkiem. Taki koktajl jest witaminową i smakową bombą.
→ Pietruszka porównywana jest, jeśli chodzi o jej pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, do czosnku, cebuli czy pora. Powinniśmy przekonać się do niej szczególnie wtedy, gdy za tymi warzywami nie przepadamy i jadamy je nadzwyczaj rzadko bądź w ogóle. Co więcej, dobrze jest je również łączyć, gdyż zapach natki pietruszki jest na tyle intensywny, iż neutralizuje ten pochodzący z np. czosnku właśnie.
→ Niedawno odkryto również, iż pietruszka może być pomocna w profilaktyce raka piersi. Powinny pamiętać więc o jej jadaniu wszystkie panie.
Natka pietruszki jest, całe szczęście, popularnym dodatkiem do przygotowywanych przez nas na co dzień potraw. Dobrze jednak wiedzieć, że to, co nam daje, to nie tylko smak czy walory dekoracyjne dania, ale, przede wszystkim, zdrowie i wspaniałą formę!