Dzisiaj jest: Środa, 23.09.2020 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi?


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi?


   Warto słuchać swojego organizmu - nasze ciało często wysyła sygnały, gdy chce nam coś powiedzieć. Przykładowo, wysypka może oznaczać uczulenie na dany produkt, wzdęcia po mleku często są oznaką nietolerancji laktozy, a katar, który dostajemy nagle przy sprzątaniu sugeruje, że możemy mieć uczulenie na kurz.

   Sygnałem, którego nie powinniśmy ignorować, jest też ochota na konkretne produkty. Ciągle masz ochotę na czekoladę? A może wprost przeciwnie, organizm domaga się słonych przekąsek? Twoje ciało wysyła sygnały, że musi uzupełnić niedobory. Sprawdź, jakich minerałów i innych związków mu brakuje.





Czekolada

   Jeśli od kilku dni marzysz o zjedzeniu czekolady, a ta ochota nie ustaje, twój organizm domaga się magnezu. Magnez jest bardzo ważnym pierwiastkiem, wpływającym m.in. na układ nerwowy i mięśniowy. Magnez bez żadnych wątpliwości jest "królem" wszystkich składników mineralnych, ponieważ "współpracuje: z około 320 różnymi enzymami. Niedobory magnezu objawiają się skurczami mięśni i drganiem powieki, a także ze zmęczeniem, sennością i problemami z koncentracją. Magnez często "wypłukuje" się z organizmu wtedy, gdy regularnie pijemy kawę, herbatę i alkohol, negatywny wpływ na niego mają też tabletki antykoncepcyjne. Zalecana dzienna dawka magnezu dla kobiet to około 320 mg (w ciąży i laktacji zapotrzebowanie wzrasta), a dla mężczyzn 420 mg. Jeśli chcesz uzupełnić poziom magnezu, sięgnij produkty bogate w ten pierwiastek. Przykładowo, gorzka czekolada zawiera 160 mg magnezu (w 100 gramach), otręby pszenne ok. 550 mg, pestki dyni 540 mg magnezu, gorzkie kakao 420 mg, sucha kasza gryczana to 218 mg magnezu, migdały 270 mg, pistacje 160 mg, orzechy laskowe 140 mg, płatki owsiane 130 mg, suchy brązowy ryż 110 mg, sucha kasza jaglana 100 mg.



Ochota na słodycze

   Ochota na słodkie wiąże się z niedoborami kilku pierwiastków. Jednym z nich jest chrom. Chrom odpowiada m.in. za regulowanie poziomu glukozy we krwi, a także równoważy poziom złego i dobrego cholesterolu. Niedobór chromu wiąże się z nieustającym apetytem i ochotą na węglowodany proste, w tym także na słodycze. Co więcej, objawem niedoboru chromu jest także hiperinsulinemia, czyli nadmiar insuliny, który prowadzi do tego, że tłuszcz w komórkach tłuszczowych odkłada się w większych ilościach. Nadmiar insuliny wiąże się też z nadciśnieniem tętniczym. Dzienna dawka chromu nie jest dokładnie określona, większość naukowców podkreśla jednak, że powinna mieścić się między 50 do 200 µg. Chrom w dużych ilościach znajdziemy m.in. w: małżach 128 µg (w 100 g produktu), orzechach brazylijskich 100 µg, ostrygach 57 µg, suszonych daktylach 29 µg, gruszkach 27 µg, pomidorach 20 µg, brokułach 16 µg, orzechach laskowych 12 µg. W przypadku dużych niedoborów dobrym pomysłem jest przyjmowanie chromu w postaci suplementów, dzięki temu szybko można uzupełnić braki pierwiastka w organizmie. Suplementację chromu zaleca się też osobom, które rozpoczynają odchudzanie i mają problem z trzymaniem się z dala od słodyczy. Chrom zahamuje chęć zjedzenia czegoś słodkiego i sprawi, że nie będziemy mieć aż tak dużej ochoty na węglowodany proste. Przy ochocie na słodycze istotny jest także fosfor, który jest jednym z pierwiastków biorących udział w przemianach energetycznych. Najwięcej fosforu znajdziesz w nabiale, m.in. w mleku i w serze, ale też w jajkach (a konkretniej w żółtku). Kolejny pierwiastek istotny przy zwalczaniu apetytu na słodycze to siarka. Siarka jest potrzebna do produkcji insuliny, a insulina z kolei reguluje poziom cukru we krwi. To ważne, bo organizm źle reaguje zarówno na zbyt niski poziom cukru, jak i na zbyt wysoki.

   Nie bez powodu jedzenie czekolady kojarzy się ze szczęściem - znajdziemy w niej tryptofan, aminokwas, którego dalsze przemiany w organizmie są źródłem istotnych związków, m.in. serotoniny, nazywanej "hormonem szczęścia". Taki sam efekt osiągniemy, spożywając produkty bogate w tryptofan, czyli np. spirulinę, parmezan, kaszę manną, pestki dyni, sezam, mięso, dzikiego łososia, nasiona słonecznika, jajko i ser cheddar.



Ochota na słone przekąski

   Masz problemy z nagłymi napadami ochoty na coś słonego (chipsy, krakersy, paluszki)? Prawdopodobnie cierpisz na niedobór wapnia, a twój organizm usiłuje podnieść jego poziom poprzez spożywanie sodu (sód jest jednym z pierwiastków, które można znaleźć w soli, a więc i w słonych przekąskach). Sód faktycznie wpływa na zwiększenie poziomu wapnia, ale uwaga - jest to efekt nietrwały, wapń szybko spadnie ponownie, a ty znowu zaczniesz odczuwać ochotę na słone przekąski. Zrezygnuj z nich, nadmiar soli jest szkodliwy dla organizmu. Wapń możesz uzupełnić jedzeniem nabiału (znajdziesz go np. w jogurtach naturalnych), ale nie tylko - znajdziemy go w zielonolistnych warzywach (np. jarmuż, rukiew, szpinaku, rukoli, brokułach, boćwinie, botwinie), migdałach, orzechach włoskich, puszkowanych rybach, sezamie, nasionach chia, komosie ryżowej.



Ochota na tłuste potrawy

   Jeśli chętnie zjadłbyś coś tłustego, to także możesz mieć niedobór wapnia, ale istnieje też druga opcja: być może spożywasz zbyt mało tłuszczu, przez co organizm nie ma jak rozkładać witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Postaraj się sięgnąć po wartościowe tłuszcze - tłuste ryby (dziki łosoś, makrela), awokado, orzechy, oliwę z oliwek, olej kokosowy, olej lniany, olej konopny, masło klarowane. Kontroluj organizm i sprawdź, czy po spożyciu kilku takich produktów widzisz różnicę. Równocześnie zadbaj o uzupełnienie niedoborów wapnia.



Ochota na mięso

   Masz ochotę na zjedzenie mięsa (najlepiej czerwonego), a do kanapek wybierasz wyłącznie wędliny? Sprawdź, czy nie brakuje ci żelaza. Żelazo to bardzo ważny pierwiastek, ponieważ jest odpowiedzialny za transport tlenu do krwi. Niedobory żelaza wiążą się z anemią, a anemia oznacza nieustające zmęczenie, znużenie, senność, bladą cerę i wypadające włosy. Żelazo możesz uzupełnić jedząc podroby, czerwone mięso, drób i ryby. Wegetarianie powinni sięgnąć po jaja, orzechy, strączkowe i brokuły.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.88 Ocen: 8


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE