Dzisiaj jest: Środa, 23.06.2021 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olejek cynamonowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie


   Olejek cynamonowy pozyskiwany jest z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum verum), rośliny należącej do rodziny botanicznej Lauraceae, która pochodzi z Azji Południowej. Pozyskiwana z niej przyprawa eksportowana jest na cały świat. Uważa się, że obecnie na całym globie uprawia się ponad 100 odmian cynamonu, ale zdecydowanie najpopularniejsze są dwa ich rodzaje: cynamon cejloński i cynamon chiński.

   Cynamon to wysoko ceniony przez starożytnych Egipcjan surowiec. Był także używany przez praktyków medycyny chińskiej i ajurwedyjskiej w Azji od tysięcy lat w celu leczenia wielu dolegliwości. Olejek cynamonowy jest bowiem skoncentrowanym źródłem antyoksydantów i substancji aktywnych. Jakie są zatem jego właściwości i jak go stosować?





Olejek cynamonowy - skład chemiczny i otrzymywanie

   Olejek cynamonowy otrzymywany jest metodą destylacji parą wodną kory cynamonowca. Zawiera szereg aktywnych substancji, którym zawdzięcza swoje cenne właściwości. Znaleźć tu można następujące składniki:

- aldehyd cynamonowy,
- eugenol
- octan cynamylu,
- flawonoidy,
- taniny.



Właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe

   Badania wykazały, że olejek cynamonowy może skutecznie zwalczać stany zapalne. Dzięki substancjom aktywnym wykazuje działanie przeciwutleniające i tym samym przeciwnowotworowe. Obecność aldehydu octowego wspomaga profilaktykę zachorowania na raka jelita grubego.

   Antyoksydacyjne właściwości olejku cynamonowego odpowiadają także za zapobieganie powstawaniu procesom neurodegeneracyjnym w mózgu. Dzięki temu poprawiają pamięć, koncentrację, reakcje wizualno - ruchowe, poznawcze i zapobiegają wystąpieniu choroby Alzheimera oraz Parkinsona.



Właściwości przeciwbakteryjne

   Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne. Stwierdzono, że zapobiega infekcji i namnażaniu bakterii Escherichia coli. Może być on także stosowany zewnętrznie w pomocniczym leczeniu trądziku i infekcji skórnych oraz do odkażania drobnych otarć naskórka.



Właściwości przeciwcukrzycowe

   Olejek cynamonowy działa pozytywnie w pomocniczym leczeniu cukrzycy typu 2. Wykazuje on bowiem zdolność do stabilizowania poziomu cukru we krwi i tym samym zwiększa aktywność hormonu insuliny i obniża glikemię.



Właściwości przeciwbólowe i odprężające

   Olejek cynamonowy skutecznie działa w zmniejszaniu dolegliwości bólowych mięśni, stawów oraz głowy. Dlatego polecany jest w formie okładów lub aromaterapii dla osób z migreną, uciążliwymi bólami głowy oraz przemęczonych i dotkniętych stresem lub napięciem nerwowym. Olejek cynamonowy łagodzi skurcze oraz bóle menstruacyjne u kobiet. Zmniejsza także złe samopoczucie oraz redukuje nerwowość.



Wpływ na układ krwionośny

   Olejek cynamonowy może również pomagać w profilaktyce oraz pomocniczym leczeniu chorób serca. Substancje aktywne zawarte w olejku rozrzedzają krew, wspomagają jej krążenie, a tym samym obniżają jej ciśnienie. Olejek ma również właściwości wspomagające opanowanie ciężkich krwawień zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Badania wykazały, że regularne stosowanie olejku cynamonowego zmniejsza poziom frakcji "złego" cholesterolu LDL (ang. Low Density Lipoproteins) oraz cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi.



Wpływ na układ pokarmowy

   Olejek cynamonowy wspomaga wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu reguluje trawienie.



Zastosowanie olejku cynamonowego

- Produkcja kosmetyków odżywczych do pielęgnacji skóry i włosów, ze względu na działanie odżywcze, nawilżające i przeciwutleniające, natłuszczające i usuwające stany zapalne.
- Produkcja gum do żucia oraz past do zębów, ze względu na właściwości bakteriobójcze i odświeżające.
- Leczenie trądziku i infekcji skórnych.
- Masaże przeciwbólowe, relaksacyjne i odprężające.
- Produkcja środków do odstraszania owadów (zwłaszcza komarów) oraz preparatów do łagodzenia dolegliwości bólowych i świądowych po ukąszeniach.
- Aromaterapia.
- Produkcja perfum.
- Aromatyzowanie produktów spożywczych.



Jak stosować olejek cynamonowy?

   Olejek cynamonowy można używać zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Najczęściej jest wykorzystywany do nacierania skóry lub aromaterapii. Może być też stosowany doustnie po uprzednim rozcieńczeniu w wodzie.

Stosowanie doustne

- W pomocniczym leczeniu nieżytów układu pokarmowego - poprawa trawienia, łagodzenie biegunek i wzdęć, hamowanie wymiotów, łagodzenie krwawień wewnętrznych oraz zapobieganie nowotworom przewodu pokarmowego. Kilka kropel olejku cynamonowego należy rozcieńczyć w szklance ciepłej wody i wypić. Należy pamiętać, że stosowanie olejku cynamonowego doustnie powinno być prowadzone pod ścisłą konsultacją lekarską. Preparat ten może bowiem powodować podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego.
- W pomocniczym leczeniu cukrzycy - obniżanie stężenia glukozy we krwi i zwiększanie aktywności insuliny u osób z cukrzycą typu 2. Klika kropel olejku cynamonowego należy rozpuścić w szklance ciepłej wody i wypić.


Stosowanie zewnętrzne

- W przeziębieniach - natrzeć klatkę piersiową kilkoma kroplami olejku lub wykorzystać do inhalacji.
- W leczeniu miejscowym trądziku i odkażaniu ran - posmarować miejsca dotknięte chorobą i delikatnie wmasować.
- Na bóle migrenowe, reumatyczne, mięśniowe i stawowe - stosować masaże, nacierania miejsc dotkniętych bólem.
- Masaże i kąpiele - dziesięć kropel olejku dodać do wanny z ciepłą wodą lub wykorzystać kilka kropel do przygotowania bazy do relaksacyjnego masażu całego ciała.


Aromaterapia

   Do kominka z wodą należy wlać 3-5 kropel olejku cynamonowego. Zabieg poprawia nastrój, odpręża, wspomaga pamięć i koncentrację.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE