Dzisiaj jest: Niedziela, 07.06.2020 Imieniny: Roberta i Wiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Orzechy kokosowe - egzotyczna super żywność


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzechy kokosowe - egzotyczna super żywność


   Orzechy kokosowe są owocem egzotycznej palmy kokosowej. Dojrzałe okazy mają wagę wynoszącą około 2-4 kg. Im młodszy owoc, tym lepsza moc odżywcza i silniejsze właściwości. Palma kokosowa jest drzewem dostarczającym cennych surowców.

    Kokosy są wykorzystywane do produkcji drogocennego oleju. Z ich skorup przygotowuje się domki dla małych zwierząt hodowlanych. Sprawdzają się dobrze w roli materiału opałowego, ponieważ są bardzo dobrym źródłem węgla drzewnego. Drewno pozyskiwane z pnia sprawdza się jako materiał do produkcji mebli, instrumentów muzycznych i łódek. Włókna kokosowe są natomiast wykorzystywane do wyrobu materaców, pędzli i lin. Kokos był znany już kilkanaście milionów lat temu. Pochodzi z Ameryki Południowej, Azji i Nowej Zelandii. Ich naturalnym środowiskiem są tropikalne plaże wysp oceanicznych.





Wartości odżywcze i zdrowotne

   Orzechy kokosowe zawierają jądro, które składa się w 50% z wody, 25-35% z tłuszczu, 8% cukru i tylko 4% białka. W przeciwieństwie do pozostałych orzechów zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale również zawierają dużo dobroczynnych fitosteroli - czyli roślinnych odpowiedników cholesterolu. Fitosterole to substancje podobne do cholesterolu, które jednak nie są wchłaniane przez nasz organizm. Fitosterole w układzie pokarmowym hamują wchłanianie cholesterolu zarówno pochodzenia endogennego (wytworzonego w organizmie), jak i egzogennego (pokarmowego). W organizmie następuje obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL, natomiast zawartość dobrego cholesterolu HDL nie ulega zmianie. Orzechy kokosowe posiadają spore wartości odżywcze - zawierają dużo witamin: B1, B5 i B9, dostarczają organizmowi pokaźną dawkę potasu, magnezu, żelaza, cynku, selenu, manganu i miedzi. Kokos zawiera około 334 kcal (kilokalorie) w 100 g.



Kalorie i wartości odżywcze - miąższ orzecha kokosowego


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 354 kcal / 1482 kJ
Białko 3,33 g
Tłuszcz ogółem 33,49 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 29,698 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,425 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,366 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 0,366 g
Węglowodany 15,23 g
Błonnik pokarmowy 9 g
Witamina A 0 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 0,24 mg
Witamina K1 0,2 µg
Witamina C 3,3 mg
Witamina B1 0,066 mg
Witamina B2 0,020 mg
Witamina B3 (PP) 0,540 mg
Witamina B6 0,054 mg
Witamina B9 (kwas foliowy) 26 µg
Witamina B12 0 µg
Witamina B5
0,300 mg
Wapń 14 mg
Żelazo 2,43 mg
Magnez 32 mg
Fosfor 113 mg
Potas 356 mg
Sód 20 mg
Cynk 1,10 mg
Miedź 0,44 mg
Mangan 1,50 mg
Selen 10,1 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 47 mg



Jakie mają właściwości kokosy?

   Po odkryciu, że mieszkańcy wysp południowej części Pacyfiku, rzadko cierpią na choroby serca, naukowcy dokładnie przyjrzeli się zawartości orzechów kokosowych. Są stałym elementem diety w tym rejonie świata. Zdaniem naukowców olej pozyskiwany z orzechów kokosowych jest lepszy niż masło i inne tłuszcze zwierzęce. Zawiera średniej długości kwasy tłuszczowe, które są lepiej przyswajane przez organizm. Mogą zostać szybko spalone i zamienione na energię. Kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach kokosowych niszczą szereg bakterii i wirusów. Mają korzystny wpływ na neurony, dlatego poleca się je w profilaktyce choroby Alzheimera.

   Kokosy są bogatym źródłem aminokwasów, witamin i minerałów. Pomaga w leczeniu wielu dolegliwości. Zapobiega chorobom wątroby i osteoporozie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i serca. Ma korzystny wpływ na proces trawienia i perystaltykę jelit. Wspomaga metabolizm i procesy regeneracyjne. Woda kokosowa, która znajduje się wewnątrz orzecha zawiera optymalny poziom elektrolitów. Ma charakter napoju izotonicznego, dlatego jest często stosowana w celu szybkiej regeneracji po wysiłku fizycznym. Składniki zawarte w orzechach kokosowych opóźniają procesy starzenia się skóry i pomagają w utrzymaniu młodego wyglądu. Sprzyjają zachowaniu pełni sił witalnych.



Sposób spożycia kokosa

   Wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne, dlatego podczas zakupu należy nim wstrząsnąć. W ten sposób można sprawdzić, czy w środku jest jeszcze mleczko kokosowe. Otworzenie i obranie kokosa jest bardzo proste. Najpierw trzeba znaleźć trzy małe wgłębienia na kokosie. W jednym z nich należy zrobić dziurkę długim ostrym nożem, albo korkociągiem. Przez nią ze środka kokosa trzeba przelać płyn. Nadaje się bezpośrednio do picia. Następnie trzeba trzymać mocno kokosa w ręce i uderzać tępą stroną ciężkiego noża po obwodzie. Kiedy orzech pęknie trzeba podważyć miąższ nożem z okrągłą końcówką. Powinien sam odskoczyć od skorupy. Brązowa skórka pokrywająca miąższ może zostać usunięta za pomocą ostrego noża lub obieraczki.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE