Orzechy kokosowe są owocem egzotycznej palmy kokosowej. Dojrzałe okazy mają wagę wynoszącą około 2-4 kg. Im młodszy owoc, tym lepsza moc odżywcza i silniejsze właściwości. Palma kokosowa jest drzewem dostarczającym cennych surowców.
Kokosy są wykorzystywane do produkcji drogocennego oleju. Z ich skorup przygotowuje się domki dla małych zwierząt hodowlanych. Sprawdzają się dobrze w roli materiału opałowego, ponieważ są bardzo dobrym źródłem węgla drzewnego. Drewno pozyskiwane z pnia sprawdza się jako materiał do produkcji mebli, instrumentów muzycznych i łódek. Włókna kokosowe są natomiast wykorzystywane do wyrobu materaców, pędzli i lin. Kokos był znany już kilkanaście milionów lat temu. Pochodzi z Ameryki Południowej, Azji i Nowej Zelandii. Ich naturalnym środowiskiem są tropikalne plaże wysp oceanicznych.
|
|
Wartości odżywcze i zdrowotne
Orzechy kokosowe zawierają jądro, które składa się w 50% z wody, 25-35% z tłuszczu, 8% cukru i tylko 4% białka. W przeciwieństwie do pozostałych orzechów zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych, ale również zawierają dużo dobroczynnych fitosteroli - czyli roślinnych odpowiedników cholesterolu. Fitosterole to substancje podobne do cholesterolu, które jednak nie są wchłaniane przez nasz organizm. Fitosterole w układzie pokarmowym hamują wchłanianie cholesterolu zarówno pochodzenia endogennego (wytworzonego w organizmie), jak i egzogennego (pokarmowego). W organizmie następuje obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL, natomiast zawartość dobrego cholesterolu HDL nie ulega zmianie. Orzechy kokosowe posiadają spore wartości odżywcze - zawierają dużo witamin: B1, B5 i B9, dostarczają organizmowi pokaźną dawkę potasu, magnezu, żelaza, cynku, selenu, manganu i miedzi. Kokos zawiera około 334 kcal (kilokalorie) w 100 g.
Kalorie i wartości odżywcze - miąższ orzecha kokosowego
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 354 kcal / 1482 kJ |
Białko | 3,33 g |
Tłuszcz ogółem | 33,49 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 29,698 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 1,425 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,366 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,366 g |
Węglowodany | 15,23 g |
Błonnik pokarmowy | 9 g |
Witamina A | 0 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,24 mg |
Witamina K1 | 0,2 µg |
Witamina C | 3,3 mg |
Witamina B1 | 0,066 mg |
Witamina B2 | 0,020 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,540 mg |
Witamina B6 | 0,054 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 26 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 |
0,300 mg |
Wapń | 14 mg |
Żelazo | 2,43 mg |
Magnez | 32 mg |
Fosfor | 113 mg |
Potas | 356 mg |
Sód | 20 mg |
Cynk | 1,10 mg |
Miedź | 0,44 mg |
Mangan | 1,50 mg |
Selen | 10,1 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | 47 mg |
Jakie mają właściwości kokosy?
Po odkryciu, że mieszkańcy wysp południowej części Pacyfiku, rzadko cierpią na choroby serca, naukowcy dokładnie przyjrzeli się zawartości orzechów kokosowych. Są stałym elementem diety w tym rejonie świata. Zdaniem naukowców olej pozyskiwany z orzechów kokosowych jest lepszy niż masło i inne tłuszcze zwierzęce. Zawiera średniej długości kwasy tłuszczowe, które są lepiej przyswajane przez organizm. Mogą zostać szybko spalone i zamienione na energię. Kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach kokosowych niszczą szereg bakterii i wirusów. Mają korzystny wpływ na neurony, dlatego poleca się je w profilaktyce choroby Alzheimera.
Kokosy są bogatym źródłem aminokwasów, witamin i minerałów. Pomaga w leczeniu wielu dolegliwości. Zapobiega chorobom wątroby i osteoporozie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia i serca. Ma korzystny wpływ na proces trawienia i perystaltykę jelit. Wspomaga metabolizm i procesy regeneracyjne. Woda kokosowa, która znajduje się wewnątrz orzecha zawiera optymalny poziom elektrolitów. Ma charakter napoju izotonicznego, dlatego jest często stosowana w celu szybkiej regeneracji po wysiłku fizycznym. Składniki zawarte w orzechach kokosowych opóźniają procesy starzenia się skóry i pomagają w utrzymaniu młodego wyglądu. Sprzyjają zachowaniu pełni sił witalnych.
Sposób spożycia kokosa
Wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne, dlatego podczas zakupu należy nim wstrząsnąć. W ten sposób można sprawdzić, czy w środku jest jeszcze mleczko kokosowe. Otworzenie i obranie kokosa jest bardzo proste. Najpierw trzeba znaleźć trzy małe wgłębienia na kokosie. W jednym z nich należy zrobić dziurkę długim ostrym nożem, albo korkociągiem. Przez nią ze środka kokosa trzeba przelać płyn. Nadaje się bezpośrednio do picia. Następnie trzeba trzymać mocno kokosa w ręce i uderzać tępą stroną ciężkiego noża po obwodzie. Kiedy orzech pęknie trzeba podważyć miąższ nożem z okrągłą końcówką. Powinien sam odskoczyć od skorupy. Brązowa skórka pokrywająca miąższ może zostać usunięta za pomocą ostrego noża lub obieraczki.