Dzisiaj jest: Wtorek, 03.08.2021 Imieniny: Lidii i Augusta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie


   Orzeszki kola są mało znanym produktem żywnościowym. Mają jednak wiele właściwości zdrowotnych, więc warto przyjrzeć się im bliżej. Mogą być idealnym dodatkiem do deserów i zamiennikiem kawy, ponieważ dodają energii i poprawiają nastrój. Są bowiem skarbnicą naturalnej kofeiny, która działa pobudzająco na organizm. Orzechy kola - jak wpływają na zdrowie i jak je spożywać na co dzień?

   Orzech kola to owoc drzewa występującego naturalnie w lasach tropikalnych na obszarze Afryki Zachodniej (Cola acuminata i Cola nitida). Jest hodowany także na wyspie Jawa, w Indonezji, Brazylii i na Sri Lance. Wyróżnia się ponad 125 różnych odmian orzecha koli. Rośliny wydają owoce w kształcie gwiazdy i każdy owoc ma około 2-5 orzechów. Ten niewielki owoc (wielkości kasztana), który w postaci świeżej ma smak gorzki, natomiast po wysuszeniu ten smak staje się bardziej łagodny. Jego zapach może przypominać zapach gałki muszkatołowej. Orzechy kola są powszechnie używane przez mieszkańców różnych państw Afryki Zachodniej. Tłumią uczucie głodu i pomagają w stanach zmęczenia. Są dla Afrykańczyków swoistym symbolem życzliwości. Podczas większych uroczystości rodzinnych (np. na ślubie) raczy się nimi przybyszy. W medycynie ludowej stosowany był jako środek wspomagający procesy trawienne. Orzeszki najpierw musiały zostać zmielone, a potem zmieszane z miodem. W takiej postaci używano ich na problemy z kaszlem. Orzeszki kola pomagają w walce ze zmęczeniem, gdyż zawierają sporo kofeiny. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają trawienie i wpływają na lepsze samopoczucie. Są również uznawane za afrodyzjak.





Skład chemiczny orzechów kola

   Skład orzechów kola przedstawia się następująco: woda, kofeina (2-3,5%), teobromina (1-2,5%), teofilina, metylliberina, polifenole (epikatechina, flobafeny, D-katechina, kwas taninowy).



Formy i zastosowanie orzechów kola

   Orzech kola w wielu krajach Afryki Zachodniej jest ceniony za właściwości pobudzające układ nerwowy - wszystko dzięki kofeinie. Wielu ludzi spożywa tam orzechy niemal codziennie i znajdują się praktycznie na każdym targowisku. Każdy orzech ma więcej kofeiny niż znajduje się w dwóch dużych filiżankach kawy. W Europie istnieje większe prawdopodobieństwo napotkania tylko ekstraktu z orzechów kola, a niżeli samych orzechów. Wyciąg jest powszechnie używany jako aromat spożywczy dodawany do napojów, takich jak: cola (np. Coca-Cola), a także do napojów energetycznych. Dawniej ekstrakty stosowano w niektórych preparatach na odchudzanie. Co ciekawe, orzeszki kola mają zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, gdzie służą jako surowiec do produkcji leków na receptę.



Potencjalne korzyści zdrowotne

   Orzechy kola mogą wpływać korzystnie na zdrowie, ale właściwości tych dokładnie nie zbadano i nie potwierdzono. Większość zalet owoców kola jest związana z dużą zawartością kofeiny, która pobudza organizm, dodaje energii oraz zmniejsza apetyt. Przypuszcza się, że orzechy mogą pomóc w infekcjach i bólach głowy oraz wspomagać leczenie wrzodów. Dodatkowo mogą zmniejszać ból zębów i pomagać w przypadku zaparć, chorób jelit, chorób skóry i przy porannych mdłościach. Do swojej diety mogą je włączyć osoby, które mają problem ze wzrokiem oraz osoby cierpiące na depresję.



Efekty uboczne

   Skutki uboczne zarówno orzechów kola, jak i ekstraktu są podobne do działania porównywalnej dawki kofeiny. Kofeina pobudza centralny układ nerwowy, dodaje energii. Może działać moczopędnie, co pomaga w usuwaniu szkodliwe związki z organizmu. Zwiększa produkcję kwasu żołądkowego, co może powodować dyskomfort w żołądku. Zaburza wchłanianie wapnia w organizmie i podwyższa ciśnienie krwi. Nadmiar kofeiny w diecie nie jest wskazany, a bezpieczne dziennie spożycie tego składnika to około 400 miligramów. Napoje energetyzujące zawierające ekstrakty z orzechów kola mogą mieć dużo więcej kofeiny, niż jest to podane na etykiecie. Nadmiar kofeiny może wywołać zawroty głowy, niepokój, bezsenność, drżenie, bóle głowy, zawroty głowy, szybkie lub nieprawidłowe tętno, odwodnienie, niepokój. Łączenie kofeiny z alkoholem oraz lekami też może być niebezpieczne. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) uznała orzech kola za produkt bezpieczny do spożycia. Osoby przed 18. rokiem życia, a także kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią nie powinny spożywać orzechów kola. Należy pamiętać o zawartości kofeiny suplementach z ekstraktem z orzechów koli. Zbyt dużo kofeiny może być niebezpieczne dla zdrowia i prowadzić do nieprzyjemnych skutków ubocznych.



Gdzie kupić orzeszki kola?

   Tę smaczną przekąskę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale nie tylko. Zamówienie ich przez internet też jest możliwe, a do tego bardziej korzystne finansowo. Cena orzeszków dostępnych w sklepach stacjonarnych jest przeważnie wyższa od cen, które oferują sprzedawcy w sklepach internetowych. Orzeszki są dostępne w postaci zmielonej albo formie całych nasion. Lepiej kupować pełne nasiona, a potem samodzielnie je mielić. Kupując całe orzechy, istnieje większa gwarancja, że w ich składzie są tylko orzechy (100% składu), bez żadnych innych dodatków.



Jak spożywać orzechy i do czego je dodawać?

   Orzechy cola w postaci zmielonej można dodawać do różnych napojów i z sukcesem zamienić nimi kakao oraz kawę. Sproszkowane orzeszki wzbogacą smak domowych wypieków - ciast, batonów, ciasteczek. Nadadzą im ciekawszego smaku. Orzeszki koli są doskonałym dodatkiem do smoothie, napojów mlecznych i porannej owsianki. Mleczny posiłek z orzeszkami zapewni solidną dawkę energii na cały dzień. Należy pamiętać, że rekomendowana dzienna porcja orzeszków koli nie powinna przekraczać 6 g.



Orzechy zamiast coli i kawy

   Orzeszki kola to znakomita propozycja dla osób, które uwielbiają charakterystyczny smak coli, jednak nie chcą pić gotowych napojów gazowanych ze względu na obecność w nich substancji słodzących, sztucznych barwników i innych niezdrowych dodatków. Zmielone orzeszki kola pozwolą cieszyć się znakomitym smakiem i zapachem napoju oraz dostarczą porcji energii. Dzięki wysokiej zawartości kofeiny i innych składników, orzeszki kola poprawiają trawienie. Ponadto, dbają również o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, serca i mięśni.




Zobacz więcej na temat:

orzeszki kolakofeina


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE