Orzechy makadamia (macadamia) to pożywna i zdrowa (choć wysokokaloryczna!) przekąska. Niestety nie są one w naszym kraju zbyt popularne - m.in. dlatego, iż, faktycznie, ich cena jest stosunkowo wysoka. Jak się jednak okaże, warto, choć raz na jakiś czas, zakupić orzechy makadamia i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz wartościami odżywczymi (i płynącymi z nich właściwościami). Już nawet małe ich porcje są w stanie znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie, ogólną witalność oraz stan zdrowia.
Makadamia to wiecznie zielone i pochodzące z Australii drzewo z rodziny srebrnikowatych. Uprawiane jest na szeroką skalę na Hawajach i w Afryce Południowej, niemniej to właśnie Australia pozostaje największym na świecie producentem i eksporterem orzechów makadamia. Poszukując w sklepach orzechów makadamia, najprawdopodobniej natrafimy właśnie na te australijskie. Owoc ma jasny, kremowy kolor, posiada kulisty kształt. Otaczająca go twarda, gładka skorupka jest brązowego koloru. Średnica tych orzechów to 2-3cm.
|
|
Orzechy makadamia - właściwości odżywcze i lecznicze
Orzechy makadamia są istną skarbnicą witamin i minerałów. Stanowią bowiem dobre źródło witamin: B2, B3 (PP), B5, B6, E, minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku, magnezu i selenu. W odniesieniu do witaminy B1 oraz składników mineralnych: miedzi i manganu można je nazwać prawdziwą kopalnią tych składników. Warto wiedzieć, iż 100 gramowa porcja orzechów makadamia pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1, ponad 80% dziennego zapotrzebowania na ów pierwszy pierwiastek i ponad 200% zapotrzebowania na ten drugi! To wartości naprawdę godne uwagi. Poza tym, orzechy makadamia są wspaniałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika (prawie 9 g w 100 gramowej porcji).
Jako że orzechy makadamia zawierają w sobie tak dużą ilość niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składników, ich regularne spożywania ma nań bardzo pozytywne oddziaływanie. I tak, orzechy makadamia regulują poziom złego cholesterolu we krwi, obniżając go, wspomagają pracę serca, zapobiegają zaparciom, stabilizują poziom cukru we krwi, wspomagają układ nerwowy, regulują procesy metaboliczne zachodzące w komórkach, wspomagają pamięć i koncentrację, walczą z bezsennością oraz pomagają radzić sobie ze stresem, wzmacniają kości oraz zęby, zapobiegają osteoporozie, poprawiają stan włosów, skóry oraz paznokci, redukują ryzyko przerostu prostaty oraz wielu chorób nowotworowych.
Kalorie i wartości odżywcze - orzechy makadamia
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 718 kcal / 3004 kJ |
Białko | 7,91 g |
Tłuszcz ogółem | 75,77 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 12,061 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 58,877 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 1,502 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,206 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 1,296 g |
Węglowodany | 13,82 g |
Błonnik pokarmowy | 8,6 g |
Witamina A | 0 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,54 mg |
Witamina K1 | ~ |
Witamina C | 1,2 mg |
Witamina B1 | 1,195 mg |
Witamina B2 | 0,162 mg |
Witamina B3 (PP) | 2,473 mg |
Witamina B6 | 0,275 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 11 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,758 mg |
Wapń | 85 mg |
Żelazo | 3,69 mg |
Magnez | 130 mg |
Fosfor | 188 mg |
Potas | 368 mg |
Sód | 5 mg |
Cynk | 1,30 mg |
Miedź | 0,76 mg |
Mangan | 4,13mg |
Selen | 3,6 µg |
Fluor | ~ |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | 116 mg |
Zastosowanie w kosmetyce
Z orzechów tych wytwarzany jest olej wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Olej taki zawiera ponad 65% kwasu oleinowego, około 25%. kwasu oleopalmitynowego oraz 10% kwasu palmitynowego. Kwas oleopalmitynowy występuje naturalnie w ludzkiej skórze, zapewniając jej odpowiednie nawilżenie i elastyczność. Niestety, wraz z wiekiem jego ilość maleje. Olejek z orzechów makadamia wnika do głębokich warstw skórnych i odżywia oraz regeneruje skórę. Wygładza drobne zmarszczki i poprawia stan skóry. Może być używany przez osoby o różnym rodzaju cery ale najlepszy jest do skóry suchej, a nawet łuszczącej się. Nawilża i łagodzi podrażnienia, może być stosowany w czystej postaci jako olejek do masażu lub pielęgnacyjny zamiast balsamu oraz do aromaterapii. Poprawia nie tylko stan skóry ale również włosów, zwłaszcza tych kruchych i łamliwych. Ze względu na swoje cenne właściwości często stanowi składnik kremów do twarzy, maseczek, żeli oraz olejków dla dzieci i niemowląt.
Orzechy makadamia a dieta odchudzająca
Orzechy makadamia są produktem wysokokalorycznym. W 100 gramach dostarczają bowiem około 718 kalorii (kcal). Pochodzą one głównie z tłuszczu, niemniej, o czym warto wiedzieć, z tzw. tłuszczów jednonienasyconych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, w tym do przeprowadzania procesów metabolicznych. Co więcej, nie odkładają się zbyt "chętnie" w postaci tkanki tłuszczowej. Orzechy makadamia mogą być z powodzeniem stosowane (tj. spożywane) w dietach odchudzających. Choć mają dużo kalorii, zawierają także składniki niezbędne do tego, by tłuszcz był efektywnie przez nasze ciało spalany.
Zastosowanie w kuchni orzechów makadamia
Orzechy makadamia to doskonała samodzielna przekąska - mają przyjemny, delikatny kremowy smak i aromat. Możemy również dodawać je do owsianek, musli czy ciasteczek, a nawet sałatek - tak słodkich (np. owocowych), jak i wytrawnych (obiadowych - z mięsem, warzywami). Mielone orzechy wykorzystywane są jako dodatek do wyrobów cukierniczych, lodów, czekolad oraz deserów.
Ciekawostki o orzechach makadamia
→ Drzewa Makadamia zostały odkryte w Australii w roku 1857 przez Waltera Hilla, który to na cześć swojego przyjaciela Johna McAdama nadał jej nazwę "makadamia"
→ Olej z orzechów makadamia jest na szeroką skalę wykorzystywany w branży kosmetycznej
→ Jeśli kupujemy orzechy łuskane (ze względu na niezwykle twardą łupinę), w takim przypadku musimy wiedzieć, że występujące w nich jednonienasycone kwasy tłuszczowe są narażone na utlenianie
→ Wspomniane łupiny tych orzechów są wykorzystywane w australijskich elektrowniach do produkcji energii elektrycznej, gdyż wartością opałową dorównują węglowi brunatnemu
→ Najwięcej orzechów produkowanych jest oprócz Australii, w RPA, Brazylii, Stanach Zjednoczonych, Kostaryce, Izraelu, Kenii, Boliwii, Nowej Zelandii, Kolumbii i Malawi
→ Orzechów makadamia nie wolno podawać psom, gdyż z nieznanych dotąd przyczyn są dla nich trujące
→ Orzechy makadamia zawierają najwięcej tłuszczu ze wszystkich orzechów
→ Nazwa tych orzechów w języku angielskim to Macadamia nuts, w języku francuskim Noix de makadamia, w języku niemieckim Macadamia nüsse, w języku hiszpańskim Nueces de macadamia
→ Z orzechów makadamii wytwarzany jest również jadalny olej, składający się głównie z tłuszczów jednonienasyconych, posiada on jak na tłuszcze roślinne dość wysoki punkt dymienia, co można wykorzystać do bardzo krótkiego podsmażania