Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Orzeszki piniowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Orzeszki piniowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki


   Orzeszki piniowe są oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co są chętnie wykorzystywane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i uznawane za afrodyzjaki. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą piniole. Piniole to nic innego, jak nasiona niektórych odmian sosny.

   Smakosze z całego świata zachwycają się walorami smakowymi i zapachowymi tych drobnych i lekko podłużnych orzeszków - mają one dość charakterystyczny, sosnowy i lekko żywiczny zapach, słodko-kwaśny smak - przez to świetnie wzbogacają różne dania. Walory smakowe nie są jednak jedyną rzeczą, jaką mogą zaoferować orzeszki piniowe - przede wszystkim są bogate w wartości odżywcze.





Orzeszki piniowe - właściwości odżywcze i lecznicze

   Podobnie jak i inne orzechy, orzeszki piniowe są zdominowane przez tłuszcz - stanowi on ponad 68% ich składu. Orzeszki piniowe są bardzo dobrym źródłem innych witamin z grupy B, w tym tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Tiamina, czyli witamina B1 bierze udział w przemianie węglowodanów, ryboflawina, czyli witamina B2 wspomaga funkcjonowanie dróg oddechowych. Niacyna - witamina B3 - dba o prawidłowy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo uczestniczy w tworzeniu nowych erytrocytów. Orzechy pinii są dobrym źródłem witaminy B9 (powszechnie nazywanej kwasem foliowym), bardzo istotnej dla ciężarnych kobiet. Witamina B9 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek i narządów, w tym np. wątroby, dodatkowo bierze udział w kształtowaniu systemu nerwowego i mózgu. W orzeszkach pinii znajdziemy również sporo witaminy B5 (czyli mieszaniny kwasu pantotenowego, panteiny (pochodnej kwasu pantotenowego), pantenolu i koenzymu A) i witaminy B6, nazywanej pirydoksyną. Obie te witaminy związane są z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego. Dodatkowo ta pierwsza odpowiada za regulację białek i tłuszczów w organizmie, a druga wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca.

   Orzeszki pinii są prawdziwą kopalnią witaminy E, zwanej także witaminą młodości. To właśnie witamina E odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami, szkodliwymi substancjami niszczącymi nasz organizm. Co więcej, witamina E wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. W orzeszkach piniowych znajdziemy też mnóstwo witaminy K1 (zjedzenie 100 gramów orzechów pinii wypełni dzienne zapotrzebowanie na witaminę K1 w 60%!). Witamina K1 także odpowiada za krzepliwość krwi, ponadto chroni nas przed miażdżycą i rozwojem rożnych nowotworów.

   Orzeszki piniowe są też bardzo bogate w minerały - fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan. Fosfor to pierwiastek, który przede wszystkim buduje kości i zęby, a także kwasy nukleinowe. Magnez jest minerałem który wpływa na aktywność ponad 300 enzymów, a przez to warunkuje przepuszczalność błon komórkowych, białek w układzie nerwowym zmniejsza pobudliwość komórek, wykazując działanie uspokajające, wzmacnia odporność organizmu, buduje kości. Cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wzmacnia włosy i paznokcie, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę.

   Jeśli chodzi o miedź i mangan to orzechy piniowe są ich prawdziwą skarbnicą. 100 gramów orzechów piniowych wypełnia dzienne zapotrzebowanie na miedź w ponad 140%, a na mangan - aż w ponad 480%! Miedź bierze udział w transportowaniu tlenu do komórek i chroni przed działaniem wolnych rodników, a mangan dba o zdrowie kości i układ nerwowy. Co ciekawe, mangan zwiększa poziom libido i poprawia aktywność seksualną. Orzeszki piniowe są dobrym źródłem potasu, pierwiastka biorącego udział w przemianie węglowodanów i regulującego gospodarkę wodną organizmu.

   Orzeszki piniowe zawierają luteinę, która chroni nasz wzrok przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, uniemożliwiając uszkodzenie plamki żółtej, czyli obszaru siatkówki odpowiedzialnej za widzenie centralne.



Kalorie i wartości odżywcze - orzeszki piniowe


Składnik Zawartość w 100 [g]
Kalorie (wartość energetyczna) 673 kcal / 2816 kJ
Białko 13,69 g
Tłuszcz ogółem 68,37 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,889 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 18,764 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 34,071 g
Kwasy tłuszczowe omega-3 0,112 g
 - Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 0,112 g
 - Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 0 g
 - Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 0 g
Kwasy tłuszczowe omega-6 33,200 g
Węglowodany 13,08 g
Błonnik pokarmowy 3,7 g
Witamina A 29 I.U.
Witamina D 0 I.U.
Witamina E 9,33 mg
Witamina K1 53,9 µg
Witamina C 0,8 mg
Witamina B1 0,364 mg
Witamina B2 0,227 mg
Witamina B3 (PP) 4,387 mg
Witamina B5 (kwas pantotenowy) 0,313 mg
Witamina B6
0,094 mg
Witamina B9 (kwas foliowy)
34 µg
Witamina B12
0 µg
Wapń 16 mg
Żelazo 5,53 mg
Magnez 251 mg
Fosfor 575 mg
Potas 597 mg
Sód 2 mg
Cynk 6,45 mg
Miedź 1,32 mg
Mangan 8,80 mg
Selen 0,7 µg
Fluor ~
Cholesterol 0 mg
Fitosterole 141 mg



Zastosowanie w kuchni orzeszków piniowych

   Orzeszki piniowe sławę zyskały dzięki włoskiemu pesto. Pesto to rodzaj zielonego sosu, do którego stworzenia używa się bazylii, parmezanu, oliwy, soli i wspomnianych powyżej orzeszków piniowych. Pesto często wykorzystuje się jako sos do makaronu, ale dobrze sprawdza się też jako pasta do pieczywa lub serów.

   Orzeszki piniowe mają jednak znacznie szersze zastosowanie. Doskonale pasują do drobiu, świetnie więc urozmaicą potrawkę z kurczaka. Orzeszki można też wykorzystać do zapiekanek i wypieków. Można je spotkać w ciastach, słodyczach, czekoladzie i deserach. Na słodko bardzo dobrze sprawdzą się np. w ciastach bezowych (w formie dekoracji, którą oczywiście można później zjeść), można również dodać je do popularnego keksu.



Ciekawostki o orzechach pinii

→ Orzeszek piniowy po angielsku pine nut, po niemiecku pinienkerne, po francusku pignon de pin, w języku hiszpańskim - piñón
→ Nasiona orzeszków piniowych zaleca się przechowywać w lodówce - poza nią mogą niestety jełczeć
→ Sosna pinia występuje na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego, od Hiszpanii po Cypr oraz na południowym wybrzeżu Morza Czarnego. Oprócz dostarczania odżywczych nasion, spełnia także funkcje dekoracyjne
→ Orzeszki piniowe należą do szerszej grupy - pinioli, czyli nasion różnego rodzaju sosen. Oprócz południowoeuropejskich, popularnością cieszą się także te pochodzenia rosyjskiego, chińskiego i koreańskiego. Azjatyckie orzeszki wydobywane są z innych gatunków drzewa - np. sosny koreańskiej i cedru syberyjskiego
→ Wadą orzeszków pinii jest ich cena. Orzeszki piniowe z południa Europy są drogie, dlatego w polskich sklepach znajdziemy przede wszystkim odmiany azjatyckie, głównie koreańskie
→ Z orzechów pinii wytwarza się popularny olej piniowy. Olej piniowy wykazuje działanie antyseptyczne, rozgrzewające i wykrztuśne. Ma orzechowy aromat i nadaje się do spożywania na zimno




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 9


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE