Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie


   Owoce kandyzowane to smaczny zamiennik powszechnie spożywanych słodyczy. Kolorowe i słodkie owoce przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Można je dodawać do muesli i lodów, dekorować nimi ciasta lub spożywać jako oddzielną przekąskę. Czy owoce kandyzowane są zdrowe? Poznaj ich rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie. Jak zrobić domowe owoce kandyzowane?

   Owoce kandyzowane to zakonserwowane owoce lub też czasem inne części roślin. Konserwowanie odbywa się poprzez ich parokrotne smażenie w bardzo słodkim syropie. Tę metodę konserwowania surowców znano już w czasach starożytnych. W ten sposób szykowano daktyle i figi dla faraona. Do kandyzowania nadają się zarówno całe owoce, jak i ich kwiaty oraz inne części np. łodygi (np. arcydzięgiel litwor). Najczęściej procesowi kandyzowania poddaje się imbir, daktyle, ananas i wiśnie. Natomiast głównymi skórkami kandyzowanymi jest skórka z cytryny i pomarańczy. Poprzez długotrwałe moczenie owoców w syropie, następuje ich nasycenie cukrem, co chroni przed namnażaniem drobnoustrojów gnilnych, m.in. dzięki wytwarzaniu ciśnienia osmotycznego. Cukrowa powłoka znajdująca się na owocach jest na nich nie bez powodu. Chroni je przed sklejaniem się. Owoce te są artykułami termostabilnymi i nie zmieniają swoich właściwości w trakcie obróbki termicznej czy zamrażania. Są odpowiednim dodatkiem głównie do deserów.





Proces kandyzowania owoców

   Proces kandyzowania polega na nasączeniu owoców cukrem do 70-72% poprzez wielokrotne zagłębienie ich w syropie złożonym z glukozy i sacharozy o coraz większej koncentracji i optymalnej temperaturze. Owoce kandyzowane sklasyfikowano na trzy grupy:

Grupa I - kandyzowane. Mają mglistą powłokę z cukru o drobnych kryształkach.

Grupa II - glazurowane. Charakteryzują się gładką, szklistą otoczką z karmelu.

Grupa III - karmelizowane  (suche konfitury)



Imbir kandyzowany

   Ma nieprzeciętny smak - słodki, a zarazem lekko pikantny. Za ostrość odpowiadają zawarte w nim substancje: zinferon i gingerol, które działają również prozdrowotnie. Imbir kandyzowany może być trafnym dodatkiem do kompotów, kawy, pierników, dżemów, ciast i do herbaty. Imbir utrwalony metodą kandyzowania utrzymuje swe atrybuty zdecydowanie dłużej niż ten świeży.



Skórka pomarańczowa kandyzowana

   Skórka pomarańczowa lub cytrynowa to doskonały dodatek do świątecznych wypieków. Nadaje im niepowtarzalnej cytrusowej nuty zapachowej, a do tego jest smaczna. Skórką można udekorować sernik, keks, babę wielkanocną, pierniczki, mazurka bądź makowca. Kandyzowana skórka cytrusowa jest jędrna i zachowuje swój kształt na długi czas.



Ananas kandyzowany

   Kostki ananasa są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów oraz wykwintnym uzupełnieniem zimowej herbaty. Ananas to także smaczna przekąska np. do pracy.



Banan kandyzowany

   Banany dostarczają solidnej dawki energii, zawierają dobrze przyswajalne składniki i minerały. Są bogate w potas. Kandyzowane owoce mogą być odpowiednim dodatkiem do porannego musli, deserów, jogurtów, ciast, a nawet sałatek. Są pożywne i można po nie sięgać po wysiłku fizycznym.



Wiśnie kandyzowane

   Są popularną ozdobą tortów i babeczek. Mają zastosowanie nie tylko w przemyśle cukierniczym, lecz także w warunkach domowych. Idealnie smakują okryte glazurą czekoladową bądź jako dodatek do lodów waniliowych. Kandyzowane wiśnie są sprężyste i nie wycieka z nich sok, dzięki czemu nie zabarwią kremu. Wypieki z nimi można przechowywać dłużej.



Wartości odżywcze owoców kandyzowanych

   Owoce utrwalone metodą kandyzowania są źródłem witaminy A i niektórych pierwiastków (m.in. wapnia, żelaza, potasu, magnezu), jednak owoce świeże mają ich znacznie więcej. Owoce kandyzowane zawierają również błonnik, który wspomaga pracę układy trawiennego. Dlatego, że zawierają dużo cukru, nie jest zalecany diabetykom.



Czy owoce kandyzowane są zdrowe?

   Niestety, owoce kandyzowane są kaloryczne, a jako, że większość tych kalorii pochodzi od bezwartościowych i szkodliwych dla zdrowia węglowodanów pochodzących z cukru (do 70-72%) i wartości pierwotne owoców są niewystarczające, aby zniwelować taki dodatek cukru. tak więc owoce kandyzowane nie możemy uznać za zdrowy produkt.

   W małych ilościach (np. jako dekoracja) owoce kandyzowane nie powinny zaszkodzić, ale w większych ilościach mogą przyczynić się do rozwoju próchnicy, nadwagi i cukrzycy. Należy pamiętać, iż cukier działa uzależniająco. Zawsze lepiej sięgać po świeże lub mrożone owoce, czy nawet suszone owoce.



Jak można wykorzystać owoce kandyzowane?

   Owoce kandyzowane są doskonałym dodatkiem do ciast, babeczek, naleśników, ciastek, puddingu i lodów. Można udekorować nimi pączki lub umieścić w popularnym keksie. Kolorowe owoce (zwłaszcza wiśnie) idealnie sprawdzą się w roli ozdoby do tortu. Dobrym pomysłem jest również zanurzenie ich w kisielu bądź innej masie przyrządzonej z bitej śmietany czy z mleka roślinnego (np. kokosowego). Będą też trafnym uzupełnieniem galaretek owocowych. Nadadzą ciekawy smak drinkom. Nieco przezroczysta tekstura i wyraziste barwy sprawiają, że owoce przypominają kosztowne kamienie, a jako dekoracja nie tracą uroczej barwy, nie pleśnieją, ani się nie psują. W sklepach sprzedaje się je przeważnie w opakowaniach próżniowych albo na wagę. Nieraz wchodzą także w skład mieszanek bakaliowych (sprzedawanych jako przekąska lub dodatek do wypieków).



Jakie owoce nadają się do kandyzowania?

   Do kandyzowania nadają się: borówki, gruszki, wiśnie, porzeczki, żurawina, czereśnie, kiwi, melon, ananasy, pigwa, śliwki, jabłka, truskawki, morele, papaja, mirabelki, banany, plasterki pomarańczy i cytryny (oraz ich skórki). Procesowi kandyzowania poddaje się także wyżej opisany imbir i rabarbar.



Jak zrobić owoce kandyzowane?

   Do kandyzowania nadają się różne owoce. Wybrany owoc (np. ananasa) należy rozdrobnić (pokroić w kostkę lub paski) albo użyć go w całości. Proporcja owoców oraz wody i cukru powinna wynosić 1:1:1. Aby zrobić syrop cukrowy, trzeba 1/3 wody zagotować z 1/3 cukru. Następnie do cukrowej mieszanki włożyć owoce i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Kolejnego dnia jeszcze raz powtórzyć czynność, dokładnie odsączyć owoce, dosypać do nich cukier i dolać wodę z poprzedniego dnia. Następnego i zarazem ostatniego dnia należy wykorzystać ostatnią porcję wody i cukru. W końcowej fazie należy odcedzić owoce z płynu cukrowego i rozłożyć je na blaszce. Blaszkę wstawić do piekarnika (nagrzanego do temp. 140°C) na 10 minut. Gdy owoce się wysuszą, trzeba wyjąć blaszkę i przesypać mieszankę do suchego i szczelnego pojemnika.



O czy warto pamiętać kupując owoce kandyzowane w sklepie?

   Kupując takie owoce w sklepie, należy uważnie przeczytać ich skład na etykiecie, ponieważ mogą zawierać konserwanty: pirosiarczan sodu lub dwutlenek siarki. Siarczyny mają właściwości przeciwutleniające i zapobiegają rozwojowi pleśni, drożdży i innych drobnoustrojów. Substancje te pozwalają również umocnić barwę owoców. Aby utrwalić barwę, zamiast dwutlenku siarki wytwórca może dodać sztuczne barwniki. Na te składniki powinni uważać szczególnie alergicy.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE